Εισήλθαν προχθές οι Τούρκοι μαζικά, με 11 F-16, με ένα Φάντομ και με δύο τρία ελικοφόρα κατασκοπευτικά και ναυτικής συνεργασίας αεροπλάνα. Όλα τα αεροσκάφη τους συντονισμένα για να προκαλέσουν, για να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις στο Αιγαίο, για να δείξουν επί του πεδίου την αντίδραση της Άγκυρας στη συμφωνία Αιγύπτου- Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.

Οι Τούρκοι εναέριοι εισβολείς πραγματοποίησαν συνολικά  95 παραβιάσεις (χθες άλλες 30 ) , οι 62 από μαχητικά, προκαλώντας παράλληλα 9 εικονικές αερομαχίες, με απύθμενο θράσος, με απανωτές εισόδους στον εθνικό εναέριο χώρο, αφού ανεφοδιάζονταν  συνεχώς από air tankers, που καραδοκούσαν έξω από το FIR Αθηνών.

Δεν έδωσαν και  πολλές δυνατότητες στους Έλληνες πιλότους. Ξεχύθηκαν αμέσως, τους αναγνώρισαν, τους αναχαίτισαν, τους λόκαραν με τους πυραύλους τους και όσον αφορά τις εικονικές αερομαχίες, όπως μου είπε ένας σμηναγός πιλότος των F-16 «οι εισβολείς έφαγαν πολύ ξύλο». Οι πιλότοι μας δεν έμειναν μόνον στις αναχαιτίσεις και στις εικονικές αερομαχίες, αλλά έκαναν και… ρεπορτάζ. Πέρασαν   με τις αναχαιτίσεις τόσο κοντά από τα τουρκικά αεροπλάνα, ώστε διαπίστωσαν ότι όλα έχουν καινούργια… βαφή. Τα έβαψαν όλα οι Τούρκοι  ξανά. Ποιος ξέρει γιατί; Ίσως για να φαίνονται σαν καινούργια ή σαν αναβαθμισμένα, αφού όλο για καινούργια λένε, αλλά καινούργια δεν βλέπουν.

Και όταν οι πιλότοι μας επέστρεψαν στις βάσεις τους  μετά από μια διαβολοημέρα με τόσες αναχαιτίσεις και εμπλοκές, ένιωθαν ικανοποιημένοι. Αλλά για να ξέρετε οι ανώτεροί τους πάντα τους λένε ότι μετά από μια αερομαχία: «Δεν γυρνάμε πίσω καλύτεροι από τα dogfights. Γυρνάμε πίσω καλύτεροι μόνον όταν πετάμε μόνοι μας. Με την εκπαίδευση και όχι με τους εναέριους εισβολείς που έτσι και αλλιώς τους έχουμε δεδομένους». Σοφά λόγια ιπτάμενων πτεράρχων.

***

Ο Τζόρτζι και η ανάγκη στην παρανομία

Δεν ξέρω ποιο είναι το χειρότερο. Να παρανομήσεις για τα χρήματα που είχες ανάγκη ή όπως είπε ο σύντροφος της Καϊλή Φραντσέσκο Τζόρτζι, ότι «τα έκανα όλα για χρήματα που δεν είχα ανάγκη» (πολύ sic και ηθική αντιμετώπιση της δωροδοκίας); Δηλαδή παρανόμησε, αμαύρωσε τον θεσμό του ευρωκοινοβουλίου  για να εισπράξει χρήματα που δεν τα είχε καθόλου ανάγκη.

Φραντσέσκο Τζιόρτζι: «Ήθελε να αγοράσει το κότερο Εμίρη για την Εύα Καϊλή» λέει το ρεπορτάζ της Corriere della Sera

Δήλωση- παραδοχή κυνική, αλαζονική, αμετροεπής, από έναν υποτιθέμενο υπηρέτη του ευρωπαϊκού συμφέροντος, τον οποίο, όπως αποδεικνύεται, δεν τον είχαμε και ανάγκη. Αφού κατέρρευσε μπροστά στους αξιωματούχους των Βρυξελλών, ο Τζιόρτζι παραδέχθηκε ότι είχε ενεργήσει παράνομα και δήλωσε μετανιωμένος. Ζήτησε  ωστόσο να αφήσουν την Εύα ελεύθερη καθότι, όπως έλεγε στους ανακριτές, δεν είχε ανάμειξη. Τα πήρε όλα πάνω του. Αλλά οι Βέλγοι εισαγγελείς είναι αυτοί που αποφασίζουν

Το μοτίβο λοιπόν λέει ότι ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Παντσέρι ήταν ο εγκέφαλος της υπόθεσης, από κοντά ο Τζόρτζι, ο οποίος αποδείχθηκε άπληστος και κάπου στο… βάθος η Εύα Καϊλή απλώς… παρακολουθούσε.

***
Αρση ασυλίας στην Μαρία Σπυράκη και (άλλη) της Εύας Καϊλή

Ήταν που ήταν βαρύ το κλίμα για τους Έλληνες ευρωβουλευτές λόγω του QatarGate ήρθε να προστεθεί και το αίτημα του Ευρωπαίου γενικού εισαγγελέα για την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη. Ο λόγος; Προκειμένου να ελεγχθούν, ως μέλη του ευρωκοινοβουλίου, για τις αμοιβές των βοηθών τους. Η συγκεκριμένη υπόθεση, πάντως  δεν σχετίζεται με το Qatargate, στο οποίο πρωταγωνιστεί η Εύα Καϊλή. Τι ακριβώς είχε συμβεί;

Όπως αναφέρει η ερευνητική έκθεση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών. ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη έκανε την εξής δήλωση στο ΑΠΕ για το αίτημα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της:

Μαρία Σπυράκη: Ζητώ την άρση της ασυλίας μου
«Ευχαρίστως αποδέχομαι το αίτημα άρσης της ασυλίας μου» ήταν η αντίδραση της κυρίας Σπυράκη,  προκειμένου, όπως είπε, «να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το θέμα αφορά το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη μου ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε ορισμένες απουσίες από το χώρο συνεδριάσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου». Να σημειώσω ότι και στο παρελθόν η OLAF εξέταζε τέτοιες περιπτώσεις με Έλληνες ευρωβουλευτές.

***
Αλλάζει ρότα η κυβέρνηση απέναντι στο ΠαΣοΚ

Σε αναπροσαρμογή της εκλογικής στρατηγικής της απέναντι στο ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ οδηγείται η κυβέρνηση στη σκιά (και) του Qatargate με εμπλεκόμενη την έκπτωτη αντιπρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Εύα Καϊλή. Για το… χαμηλό βαρομετρικό που εγκαθίσταται πάνω από τις σχέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι νεοδημοκράτες ρίχνουν την ευθύνη στο Νίκο Ανδρουλάκη, πατώντας όχι μόνο στις δηλώσεις του για το μέχρι πρότινος «πράσινο» στέλεχος, που ο ίδιος «χρεώνει» στη ΝΔ, αλλά επιπλέον και στις αναφορές του για το μετεκλογικό τοπίο.

***
Το QatarGate και οι εκλογές

Το ραντάρ των διεθνών αναλυτών έχει αρχίσει να “σκανάρει” τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα και τα σενάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης ενόψει του νέου εκλογικού συστήματος. Είναι πλέον γεγονός ότι στο Ευρωκοινοβούλιο έχει ελληνικές προεκτάσεις και αναμένεται θα μετρηθεί στις νέες δημοσκοπήσεις. Αυτό που μένει να φανεί κατά πόσο θα επηρεαστούν τα ποσοστά, ειδικά του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, να κάνει πιο δύσκολες τις συνεργασίες  των κομμάτων εφόσον χρειαστεί, καθώς από το 2023 δεν ισχύει το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Η χώρα, έτσι, κινδυνεύει να μπει σε μία περίοδο αιώνιων εκλογών, εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση.

***
Ρομά Θράκης: Είμαστε Έλληνες

Στις δηλώσεις του Ερντογάν και αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης, οι οποίοι εντάσσουν τους Ρομά στην «τουρκική μειονότητα», απαντά ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών ΡΟΜΑ Δροσερού Ξάνθης «Η Ελπίδα»: «Είμαστε Έλληνες, δεν ανήκουμε σε τουρκική μειονότητα». Την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος και υπογράφει η πρόεδρος του Συλλόγου «Η Ελπίδα», Σουλεϊμάν Σαμπιχά.

***
Τα ελληνικό drones στο Αιγαίο και στον Έβρο

Στο Αιγαίο, σκανάροντας κάθε γωνιά του έως μια ανάσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους τα  drones Hero που προμηθευτήκαμε με leasing από το Ισραήλ. Έτσι στο Αιγαίο δεν πετούν μόνον τα τουρκικά drones, αλλά και τα ελληνικά που παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες στην άμυνα της χώρας Και ενώ η τουρκική προκλητικότητα έχει πιάσει κόκκινο με εκατοντάδες παραβιάσεις στο Αιγαίο τα ισραηλινά drone Ηeron της Ελλάδας έκαναν την εμφάνισή τους κοντά στα παράλια της Τουρκίας στο Αιγαίο και στον Έβρο. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι ένα  ελληνικό Heron πέταξε στην Χίο ενώ άλλο ένα, λίγες ώρες νωρίτερα, εμφανίστηκε κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο..

***
Ο Ιμάμογλου και η υποψηφιότητά του

Η ποινή φυλάκισης 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών καθώς και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης  Ιμάμογλου ( που προκάλσε πολιτικό σεισμό στην Τουρκία) αφορά κατηγορία προσβολής δημοσίων λειτουργών λόγω απαξιωτικών σχολίων του (είναι ‘ανόητοι’) για τα μέλη της εκλογικής επιτροπής, επειδή ακύρωσαν τις πρώτες εκλογές που είχε κερδίσει ο Ιμάμογλου το Μάρτιο του 2019.

Εκρέμ Ιμάμογλου: Σε ποινή φυλάκισης και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων καταδικάστηκε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης

Σύμφωνα με Τούρκους νομικούς, η ποινή αυτή που του επιβλήθηκε δεν σημαίνει ότι παύονται άμεσα τα πολιτικά δικαιώματα του Ιμάμογλου. Ούτε εκπίπτει από το αξίωμα του δήμαρχου, ούτε απαγορεύεται να είναι υποψήφιος για την προεδρία προς το παρόν… Η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων θα του επιβληθεί μόνο αν τελεσιδικήσει η απόφαση, σε περίπτωση που προσφύγει στο Εφετείο και έπειτα στον Άρειο Πάγο.

Αν η δικαιοσύνη ακολουθήσει τους συνήθεις ρυθμούς της, ο Εκρέμ Ιμάμογλου δεν θα χάσει τα πολιτικά του δικαιώματα πριν από το καλοκαίρι ή ακόμα και το φθινόπωρο του 2023.  Εκτός εάν ο Ερντογάν το επισπεύσει (εσείς  τι λέτε, θα το αφήσει έτσι;)