Θα σας περιγράψω  σήμερα πως από ελληνικά χέρια  και με ελληνική τεχνογνωσία κατασκευάστηκε ένα προηγμένο σύστημα εξομοιωτή πτήσεως με πολλαπλούς ρόλους, απόλυτα χρήσιμο για τους πιλότους των μαχητικών μας αεροσκαφών. Το σύστημα αυτό έχει εγκατασταθεί στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα (εκεί όπου λειτουργεί η περίφημη Σχολή Top Gun), στην Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης και εγκαινιάζεται τη Δευτέρα από την ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας. Για πρώτη φορά η Πολεμική Αεροπορία αποκτά τέτοιο εξομοιωτή που κατασκεύασαν αποκλειστικά Έλληνες χειριστές μαχητικών αεροσκαφών, «16άρηδες» (δηλαδή πιλότοι των F-16) και «Φαντομάδες» (δηλαδή πιλότοι των Phantoms).

Δεν θα είναι ένα απλός εξομοιωτής πτήσεως που προσγειώνει- απογειώνει και καθοδηγεί μαχητικά, αλλά, σύμφωνα με τους πιλότους μας, ένα ηλεκτρονικό σύστημα που μεταδίδει πληροφορίες για εναέρια μάχη, που θα μπορεί να εμφανίζεται στα ραντάρ ως ίχνος, που θα  εκπαιδεύει τους πιλότους σε αερομαχίες, αναχαιτίσεις και αναγνωρίσεις και το σημαντικότερο θα μπορεί να συνδέεται με όλες τις πολεμικές μοίρες ανά την Ελλάδα καθώς και με τα μαχητικά αεροσκάφη που βρίσκονται εν πτήσει. Αυτό όμως που πραγματικά εντυπωσιάζει, είναι όπως μου λένε από την Πολεμική Αεροπορία, το προηγμένο αυτό σύστημα εξομοιωτή πτήσεως στοίχισε μόλις το 2% από την αξία άλλων συστημάτων που πωλούν στο εξωτερικό

***

‘Όταν ο Πρωθυπουργός της Κροατίας πετάχτηκε από τη θέση του πανηγυρίζοντας
 Θα σας μεταφέρω τώρα στο Αλικάντε της Ισπανίας, στη Σύνοδο των EUMED-9 σε μια αίθουσα όπου και οι εννέα ηγέτες άφησαν για λίγο τη συζήτηση και κάθισαν μπροστά σε μια τηλεόραση για να παρακολουθήσουν τα πέναλτι του αγώνα Βραζιλία- Κροατία.
EUMED-9: Διέκοψαν τη Σύνοδο για να δουν την πρόκριση της Κροατίας – Τα συγχαρητήρια στον Πλένκοβιτς
Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέϊ Πλέκοβιτς φαινόταν κάπως ανήσυχος, καθόταν δίπλα στο Μακρόν και στον Πορτογάλο Πρωθυπουργό και μόλις η Κροατία νίκησε στα πέναλτι πετάχτηκε σαν αίλουρος από τη θέση του και πανηγύριζε. Δεν ξέρω ποια από τους εννέα ηγέτες υποστήριζαν την Βραζιλία, αλλά όλοι του έδωσαν συγχαρητήρια και από τους πρώτους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης..
***
Η αχνιστή ψαρόσουπα και η γουρουνοπούλα (αλά ισπανικά)

Λίγο νωρίτερα παρακάθισαν σε δείπνο. Σας εξασφάλισα το μενού με το οποίο οι Ισπανοί προσέφεραν στους ΜΕD-9: Πρώτο πιάτο αχνιστή ψαρόσουπα (που ήτα νοστιμότατη), δεύτερο πιάτο μάγουλα ψαριού ψητά με φασόλια και εν συνεχεία το κύριο πιάτο ήταν ένα καλοψημένο γουρονόπουλο. Προσφέρθηκαν εξαιρετικά κρασιά και για γλυκό οι Ισπανοί πρόσφεραν ένα μιλφέϊγ με σοκολάτα.

Έρχονται και άλλα Marder

Παρ΄ολίγον να τα ξεχάσουμε. Ο λόγος για τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης  (ΤΟΜΑ) Marder 1A3 (γερμανικής κατασκευής) που είχαν συμφωνήσει τον περασμένο Μάιο ο Πρωθυπουργός με τον Καγκελάριο της Γερμανίας να παραχωρήσει η Ελλάδα 40 σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένα (ΒΜΡ-1) στην Ουκρανία και να παραλάβει σε αντικατάστασή τους, 40 γερμανικά Marder.

Ήρθaν, όπως ενθυμείστε, τα πρώτα έξι, τα οποία μάλιστα παρέλασαν την 28η Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη. Τώρα έρχονται άλλα τέσσερα Marder, που άμεσα θα ενταχθούν στις ελληνικές στρατιωτικές μονάδες. Όσα Marder παραλαμβάνουμε τόσα BMP-1, παραδίδουμε στους Ουκρανούς, δίνοντας συνέχεια στην κοινή προσπάθεια Αθήνας – Βερολίνου να υποστηρίξουν άμεσα την Ουκρανία με στρατιωτικό εξοπλισμό, εν προκειμένω σοβιετικών προδιαγραφών.

***
Πότε θα ξαναπάει στην Αλβανία ο Πρωθυπουργός;

«Τα είπαμε, τα συμφωνήσαμε. Η επίσκεψη στην Χειμάρρα, την Λιβαδειά και την Δερβιτσάνη θα γίνει όσο πιο άμεσα γίνεται!», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίπλα στο βίντεο που ανάρτησε στο Instagram, όπου σε εμφανώς φιλική διάθεση έκαναν από κοινού δηλώσεις με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Πόσο άμεσα όμως; Μαθαίνω ότι (εκτός απροόπτου) ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα ομογενειακά χωριά στις 22 Δεκεμβρίου, θα είναι δηλαδή μια χριστουγεννιάτικη επίσκεψη στην ομογένεια. Θα ακολουθήσιε το ίδιο πρόγραμμα που είχε αναβληθεί λόγω καιρικών συνθηκών. Δηλαδή μετάβαση με ελικόπτερο.

Και για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα: Δεν ετέθη , μου λένε αξιόπιστες πηγές, κανένα απολύτως ζήτημα από την αλβανική ηγεσία σε σχέση με τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αντίθετα τόνιζαν ότι «καταγράφεται θετική διάθεση για συνεργασία από τα Τίρανα, με ιδιαίτερα θετικές προθέσεις να διατυπώνονται μάλιστα από μέρους του Προέδρου της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι».

***
Ιστορίες λογισμικών και Μαδαγασκάρης

Σαν βόμβα έπεσε, όπως ήδη έχετε πληροφορηθεί, η αποκάλυψη των New York Times ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε δώσει άδεια εξαγωγής στην Intellexa, προκειμένου η εταιρεία που εμπορεύεται το Predator να κάνει εξαγωγές του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης από την Ελλάδα στη Μαδαγασκάρη. Αυτό ωστόσο  που κατά τους γνωρίζοντες (στελέχη της αντιπολίτευσης) έχει ειδικό βάρος είναι το περιεχόμενο της επιβεβαίωσης που έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην αμερικάνικη εφημερίδα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε πως «αρμόδια αρχή για την έκδοση αδειών εξαγωγής είναι η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών». Ο ίδιος αποσαφήνισε πως η Γενική Γραμματεία εξέδωσε δύο άδειες για την εταιρεία Intellexa στις 15 Νοεμβρίου 2021, ώστε να εξάγει λογισμικό στην Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης της Μαδαγασκάρης. Γιατί όμως, λένε οι γνωρίζοντες, ο εκπρόσωπος του υπουργείο υπέδειξε ως αρμόδια την  Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας;  Μήπως η όλη υπόθεση με αυτήν της Γραμματείας  έχει σχέση και με τον Κύπριο δικηγόρο που ενεπλάκη στην μεταφορά των δραστηριοτήτων της Intellexa από την Κύπρο στην Ελλάδα; Η ΕΔΕ που διέταξε ο υφυπουργός αρμόδιος για την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννης θα δείξει, όπως άλλωστε υποσχέθηκε ο υφυπουργός.

***
Χωρίς υποδιοικητές από σήμερα η ΕΥΠ

Υποκλοπές: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το απόρρητο και την ΕΥΠ

Στο μεταξύ υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών με 156 «ναι». Νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε νωρίτερα, προβλέπει την αυτοδίκαιη παύση των υποδιοικητών της ΕΥΠ. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, στο άρθρο 48 του επίμαχου νομοσχεδίου, μέχρι τον διορισμό νέων υποδιοικητών, την αρμοδιότητά τους θα ασκεί ο διοικητής της ΕΥΠ.

***
Όταν ο Πρόεδρος της Βουλής θα υπογράφει τις παρακολουθήσεις πολιτικών

Με τον νόμο αυτό ο Πρόεδρος της Βουλή θα έχει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τις παρακολουθήσεις. Και τούτο γιατί ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. υποβάλλει στον Προέδρο της Βουλής αίτημα άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας που αφορά πολιτικά πρόσωπα, μαζί με τα συνοδεύοντα αυτό στοιχεία,  προκειμένου ο Πρόεδρος να χορηγήσει σχετική άδεια εντός προθεσμίας είκοσι τεσσάρων (24) ωρών. Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Τασούλας αποδέχθηκε την ευθύνη και θα την ασκήσει όπως είπε, με τρόπο που να δικαιώνει τις προσδοκίες των βουλευτών.

***
Ποιος θα υπογράφει για τον Πρόεδρο;

Στο ερώτημα (έστω και θεωρητικό) ποιος θα υπογράφει όταν η ΕΥΠ θέλει να παρακολουθήσει τον Πρόεδρο της Βουλής; Η απάντηση είναι ο Πρωθυπουργός. Και για τον Πρωθυπουργό;  Ο Πρόεδρος της Βουλής (πάλι).

***
Αλλαγή βάρδιας στο ΥΠΕΞ

ΥΠΕΞ: Απάντηση σε Τσαβούσογλου για τη Θράκη – «Εξαφανίσατε τους Έλληνες»

Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γεώργιος Αρναούτης, Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄, αναλαμβάνει καθήκοντα Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών και αντικαθιστά τον έως τώρα εκπρόσωπο Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, ο οποίος τοποθετείται στη μόνιμη αντιπροσωπεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη. Η αντικατάσταση ήταν προγραμματισμένη, όπως έμαθα από έγκυρες διπλωματικές πηγές.

***
Η pastry chef του ΚΚΕ

Για τα μακαρόν που κερνούσε για τη γιορτή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, γνωστός και με την ιδιότητα του ως αντισυνταγματάρχης ε.α,  γράψαμε χτες. Επανερχόμαστε μόνο για να σας ενημερώσουμε ότι η ιδέα για να στολιστούν με ένα σοκολατένιο σφυροδρέπανο δεν ανήκει στον ίδιο, αλλά στην κόρη του η οποία ήθελε να του κάνει έκπληξη και του ετοίμασε – καθότι ζαχαροπλάστης η ίδια – τα εν λόγω κεράσματα.

Μαθαίνω επίσης ότι η κόρη Παπαναστάση έχει σπουδάσει ζαχαροπλαστική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι με εξειδίκευση στη γαλλική κουζίνα και για τις γλυκές δημιουργίες της συνεργάζεται ακόμα και με εικαστικούς. Μάλιστα άφησε την καριέρα της στο εξωτερικό για να επιστρέψει προκειμένου να μεγαλώσουν τα παιδιά της στη χώρα της. Εμείς τι να πούμε; Να τη χαίρονται οι γονείς της!

***
Ένας Λαυράνος, αλλά δημοσιογράφος

Φανταστείτε την  έκπληξη του Προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές Γιάννη Κεφαλογιάννη, όταν έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον… Γιάννη Λαβράνο που τον καλούσε για συνέντευξη. Δηλαδή αντί ο Λαβράνος να πάει στην Εξεταστική Επιτροπή, θα πάει ο Πρόεδρος της Επιτροπής στον Λαβράνο. Το «μυστήριο» όμως λύθηκε όταν ο . Κεφαλογιάννης πληροφορήθηκε  πως το όνομα  προφέρεται μεν Λαβράνος αλλά γράφεται με «υ» και όχι με «β», και ότι είναι δημοσιογράφος στο 9,84. Έτσι έγινε η γνωριμία του βουλευτή και πρώην υφυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη με τον Λαυράνο και μάλιστα του δήλωσε πως ευχαρίστως θα δώσει συνέντευξη σ΄έναν Λαυράνο και ας το όνομά του γράφεται με «υ».

***
Ο Άδωνις, ο Κυριάκος και ο γιατρός

Ιδιαίτερα ευχάριστη την περασμένη Πέμπτη η ατμόσφαιρα στο Κορωπί, στα εγκαίνια νέου data center όπου βρέθηκαν (και μίλησαν) ο Πρωθυπουργός, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο Πρωθυπουργός αναρωτήθηκε γιατί ο ιδρυτής της Lamda Hellix αποκάλεσε «γιατρό των επενδύσεων» τον Άδωνι.

Την απάντηση την έδωσε ο Άδωνις, λέγοντας «Όταν έρχεται επενδυτής στο γραφείο μου, του λέω ότι είμαι σαν το γιατρό. Αχρείαστος να είμαι», εννοώντας ότι θα χρειαστεί μάλλον να «ξεκολλήσει» την επένδυση. Το ακροατήριο γέλασε, και κατόπιν ο Κυριάκος Πιερρακάκης το πήγε ένα βήμα παραπέρα.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αποκαλέσει κάποιος τον Άδωνι γιατρό, κι ο ένας είναι το πόδι μου. Ήμασταν μαζί όταν συνέβη το ατύχημα και ήταν ο πρώτος που με περιέθαλψε», εξήγησε ο Πιερρακάκης, ο οποίος ακόμη ταλαιπωρείται με την εγχείρηση που έκανε στο πόδι τον Οκτώβριο. Πάντως, η σημασία των data center είναι τεράστια, κι όπως είπε ο Πρωθυπουργός, κάθε ευρώ το οποίο επενδύεται σε κάποιο, δημιουργεί οικονομική υπεραξία που ξεπερνά τα 8 ευρώ σε βάθος χρόνου.