Τους φόβους και τις ανησυχίες αναφορικά με την κατάσταση της υγείας της επιβεβαίωσε σήμερα με ανακοίνωσή της η Σελίν Ντιόν.

Η διάσημη τραγουδίστρια πάσχει από μια  ανίατη σπάνια νευρολογική ασθένεια, το Stiff Person Syndrome (SPS), η οποία χαρακτηρίζεται από προοδευτική μυϊκή δυσκαμψία (ακαμψία) και επαναλαμβανόμενα επεισόδια επώδυνων μυϊκών σπασμών.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω πάθηση επηρεάζει τους μυς και κλειδώνει το σώμα σε άκαμπτες θέσεις, με αποτέλεσμα τα άτομα που πάσχουν από SPS να μην μπορούν να περπατήσουν ή να μιλήσουν. Μάλιστα, η μυϊκή ακαμψία συχνά παρουσιάζει διακυμάνσεις -δηλαδή, επιδεινώνεται και στη συνέχεια βελτιώνεται- και συνήθως εμφανίζεται μαζί με τους μυϊκούς σπασμούς, οι οποίοι με την σειρά τους μπορούν είτε να εμφανιστούν τυχαία είτε να πυροδοτηθούν από έναν εξωγενή παράγοντα, όπως έναν ξαφνικό θόρυβο.

Έτσι δικαιολογημένα η τραγουδίστρια προέβη στην ακύρωση της ευρωπαϊκής της περιοδείας, στην οποία είχε προγραμματίσει να εμφανιστεί και στην Ελλάδα.

Η εξέλιξη της πάθησης

Σύμφωνα με το rarediseases.org, η σοβαρότητα και η εξέλιξη της πάθησης ποικίλει από άτομο σε άτομο. Εάν ο ασθενής δεν ακολουθήσει κάποια θεραπεία, ενδεχομένως να εμφανίσει δυσκολία κατά το περπάτημα ενώ θα επηρεαστεί άμεσα και η καθημερινότητα του στο σύνολό της. Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται σε διάστημα μηνών και μπορεί να παραμείνουν σταθερά για πολλά χρόνια ή η εξέλιξη τους να ακολουθεί αργό ρυθμό, ενώ μπορούν να σταθεροποιηθούν μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

Τα πρώτα σημάδια για την ασθένεια είναι η εμφάνιση πόνου ή/και δυσκαμψίας, ειδικά στο κάτω μέρος της πλάτης ή στα πόδια. Από νωρίς, η δυσκαμψία μπορεί να έρχεται και να φεύγει, αλλά σταδιακά επιμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι ώμοι, ο αυχένας και οι γοφοί μπορεί επίσης να επηρεαστούν. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, αναπτύσσεται ακαμψία των μυών των ποδιών και συχνά είναι πιο έντονη στη μία πλευρά από ότι στην άλλη. Αυτό οδηγεί σε έναν αργό, δύσκαμπτο τρόπο βάδισης. Καθώς αυξάνεται η ακαμψία, τα άτομα  με την ασθένεια  μπορεί να αναπτύξουν μια καμπυλωτή ή λοξή στάση λόγω καμπυλότητας της άνω σπονδυλικής στήλης προς τα έξω (κύφωση) ή μια τοξωτή πλάτη λόγω καμπυλότητας της κάτω σπονδυλικής στήλης προς τα μέσα (λόρδωση). Σε ορισμένα άτομα, η ακαμψία μπορεί να εξελιχθεί και να περιλαμβάνει τα χέρια ή το πρόσωπο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το SPS γίνεται αρκετά σοβαρό ώστε να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί τις καθημερινές τους, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν ένα βοηθητικό αντικείμενο στη κίνηση, όπως ένα μπαστούνι ή ένα αναπηρικό καροτσάκι.