Δεν ξέρω εάν το προσέξατε, αλλά σίγουρα στη ΝΔ το πρόσεξαν, ότι ο Πρωθυπουργός όταν μίλησε στην Καλλιθέα για… άρωμα εκλογών, το προσδιόρισε απλώς το 2023, χωρίς αυτή τη φορά να αναφέρει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, ή στις αρχές της άνοιξης όπως συνήθιζε να λέει. Έκανε λόγο, για να σας το θυμίσω, για «κλίμα που μυρίζει εκλογές» και ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για εκλογές του 2023». Οι αναφορές αυτές ανάγκασαν τους βουλευτές της ΝΔ να πάρουν πάλι χαρτί και μολύβι, να συμβουλευθούν για άλλη μια φορά το ημερολόγιο τους (ψάχνοντας κυρίως πότε πέφτει το Πάσχα και πότε οι Πανελλήνιες), προσπαθώντας παράλληλα να μαντέψουν την ημερομηνία των εκλογών.

Ορισμένοι έλεγαν ότι το «άρωμα των εκλογών» που είπε ο Πρωθυπουργός, συν οι δημοσκοπήσεις που ακόμα ευνοούν τη ΝΔ, φέρνουν την ημερομηνία των εκλογών πιο κοντά και συγκεκριμένα είτε στο τέλος Ιανουαρίου είτε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2023. Άλλοι όμως πιο σχολαστικοί (όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Κεφαλογιάννης- που χρημάτισε και Πρόεδρος της Εξεταστικής για τις υποκλοπές) επέμειναν ότι οι εκλογές θα γίνουν είτε στις 2 Απριλίου είτε (το πολύ) στις 9 Απριλίου.

Με τον κ. Κεφαλογιάννη συντασσόταν και ένα μεγάλο μέρος βουλευτών της ΝΔ που πρόβαλαν το επιχείρημα, ότι οι υπουργοί προγραμματίζουν τις περισσότερες εξαγγελίες τους και ολοκληρώνουν το νομοθετικό τους έργο, είτε τον Ιανουάριο είτε τον Φεβρουάριο.

Το άρωμα πάντως των εκλογών έγινε πιο έντονο από το… Λονδίνο. Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στα στελέχη και στους φίλους της ΝΔ στη βρετανική πρωτεύουσα, ανέλυσε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτών των εκλογών και έθεσε ξανά τα εκλογικά διλήμματα. Αναφέρθηκε στο δίλημμα που είναι «θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία, ή να γυρίσουμε πίσω» και ζήτησε από τους Έλληνες που κατοικούν στη Βρετανία να είναι παρόντες στην εκλογική μάχη, είτε εγγραφόμενοι στους ειδικούς εκλογικούς για να ψηφίσουν από εκεί που κατοικούν, είτε ταξιδεύοντας στη χώρα μας την ημέρα των εκλογών. Από το Λονδίνο έστειλε το μήνυμα: «Χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες για να αλλάξει η πορεία της χώρας».

Αλλά και στη Λάρισα το «άρωμα των εκλογών» αναδύθηκε στην ατμόσφαιρα μόλις εμφανίστηκαν οι πρώτες αφίσες υποψηφίων. Μεταξύ μας, δεν ήταν ακριβώς αφίσες, αλλά …γιγαντοαφίσες (4χ3). Ενας από τους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ κρέμασε συγκεκριμένα την γιγαντοαφίσα του σε κεντρικούς δρόμους τη Λάρισας, ωσάν οι εκλογές να διεξάγονταν την προσεχή Κυριακή.

Το περίεργο με τον συγκεκριμένο υποψήφιο είναι ότι ουδείς γνωρίζει ποιος τον ανακήρυξε υποψήφιο και από πού πήρε το χρίσμα, με δεδομένο, όπως είπαν οι βουλευτές της ΝΔ της Λάρισας, ήταν και στο παρελθόν υποψήφιος στη ΝΔ, αλλά έφυγε για ένα φεγγάρι και πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε όμως στη ΝΔ και σήμερα παρουσιάζεται ως υποψήφιος της. Μαζί του στη Λάρισα ετοιμάζονται, μου λένε να πολιτευθούν με τη ΝΔ, μία δις αποτυχούσα δήμαρχος και ένας άλλος επίσης αποτυχών δήμαρχος σε περιοχή όπου έχουν ξακουστό χαλβά.

***
Πρώτα η Αλβανία και στο τέλος Ιανουαρίου το Τόκιο

Εάν όσοι εκτιμούν ότι οι εκλογές θα επισπευσθούν και θα διεξαχθούν στις αρχές του νέου έτους, σίγουρα δεν υπολογίζουν το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού. Στις 6 Δεκεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Αλβανία. Σημασία θα έχει τόσο η συνάντησή του με τον Εντι Ράμα, όσο (κυρίως) με τις ομογενειακές οργανώσεις. Στις 9 Δεκεμβρίου θα βρεθεί στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Αλικάντε στη σύνοδο των MED 9. Στις 12 Δεκεμβρίου θα επισκεφθεί το Παρίσι σε μια σύνοδο του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Τον Γάλλο Πρόεδρο θα τον συναντήσει τρεις φορές μέσα στον Δεκέμβριο: Στην MED9, το Παρίσι και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Τον Ιανουάριο, προς το τέλος του μήνα θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Τόκυο μαζί με επιχειρηματίες. Στις επισκέψεις αυτές θα πρέπει να υπολογισθούν και οι περιοδείες του ανά την Ελλάδα, σε στυλ ΔΕΘ, όπως έκανε στην Πάτρα. Επόμενη «στάση» του (περιοδεία) θα είναι η Αρκαδία, όπου και εκεί θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

***
«Θα το καταλάβεις πριν τις εκλογές»

«Η τιμωρία του ψεύτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν, αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει κανέναν». Με τη ρήση αυτή του Μπέρναρντ Σω μου απάντησε μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που άκουσε χθες την «μαρτυρία» του Γρηγόρη Δημητριάδη επί των ζητημάτων των υποκλοπών και του Predator. Όταν τον ρώτησα τί εννοεί , μου απάντησε Σιβυλλικά : «Θα καταλάβεις πριν τις εκλογές». Όταν του ζήτησα να μου πει τί του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από όσα απάντησε ο κ. Δημητριάδης, το μέλος της Επιτροπής μου έκανε αναφορά στην Καινή Διαθήκη και στο γνωστό «Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνήση με», το οποίο είπε ο Ιησούς στον μαθητή του Πέτρο. Κατά το μέλος της Επιτροπής οι τρεις αρνήσεις που συγκράτησε είναι ότι ο κ. Δημητριάδης α) Δεν γνωρίζει τον Ταλ Ντίλιαν της Intellexa, αλλά και την Ευαγγελία Γεωργακοπούλου, την πρώην υποδιευθύντρια της ΕΥΠ που για τρία χρόνια ήταν υφισταμένη του. β) Αρνήθηκε πως έκανε από κοινού ταξίδια στο εξωτερικό για προμήθειες του Δημοσίου με τον Γιάννη Λαβράνο και πως είχε συναντηθεί με στελέχη της γαλλικής IDEMIA με μεσολάβηση του εν λόγω επιχειρηματία. γ) Αρνήθηκε πως η Ελλάδα είχε απευθυνθεί στην ισραηλινή NSO για να αγοράσει το σύστημα Pegasus. Όταν ξανά τον ρώτησα γιατί του έκαναν εντύπωση οι εν λόγω αρνήσεις, το μέλος της Εξεταστικής ξανά μου απάντησε : «Θα καταλάβεις πριν τις εκλογές». Φαίνεται πως η υπόθεση των υποκλοπών θα μας κρατήσει για πολύ ακόμη ζωντανό το ενδιαφέρον…

***
Μόλις άρχισε η απόρρητη συνεδρίαση άρχισαν και οι… διαρροές

Ο κ. Γρηγοριάδης έφθασε στις 11.50 (δέκα λεπτά δηλαδή προτού αρχίσει η συνεδρίαση) στην αίθουσα όπου θα συνεδρίαζε η Επιτροπή. Τον υποδέχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος με τον οποίο αντάλλαξε μερικές κουβέντες: Ήταν, είπαν, μια κοινωνική συζήτηση και τίποτα άλλο. Έξω από την αίθουσα, ο διάδρομο γέμισε από κουστουμαρισμένους άνδρες, της ασφάλειας, ίσως, είπαν μερικοί, και της ΕΥΠ.. Η παρουσία εκεί των δημοσιογράφων ήταν απαγορευτική. Είπαν πως η συνεδρίαση ήταν απόρρητη και δεν επιτρέπονταν δημοσιογράφοι ούτε καν στον διάδρομο. Απόρρητη ως προς τους τύπους γιατί με το που άρχισε η συνεδρίαση οι διαρροές προς τα έξω έπεφταν σαν χαλάζι. Τα πάντα γίνονταν γνωστά, από τις ενστάσεις που υπήρξαν, από τις απαντήσεις που έδωσε ο Δημητριάδης, έως τον καβγά Μαρκόπουλου- Πολάκη με το «βούλωστο» που ακούστηκε σε όλη την αίθουσα. Ή με τη δήλωση του εισηγητή του ΠαΣοΚ Χάρη Καστανίδη ότι το δόγμα της κυβέρνησης είναι όλα στο σκοτάδι και τίποτα στο φως έως ακόμα και η «κλήση» στην Επιτροπή των Λαβράνου, Μπίτζιου και Ντίλιαν, όχι όμως αυτοπροσώπως, αλλά με… ερωτήσεις για να απαντήσουν σε διάφορα νευραλγικά ερωτήματα εκ του… μακρόθεν. Η συζήτηση στην Επιτροπή διήρκησε 2,5 ώρες, η ακρόαση όμως του κ. Δημητριάδη ήταν μόνον μισή ώρα. Μόνον μια φορά επικαλέστηκε το απόρρητο (για τις επισυνδέσεις) στα υπόλοιπα, κατά τη ΝΔ, απάντησε σε όλα.

***
Για να μην προδώσει τις αρχές του

Εδώ θα σημειώσω ότι υπήρχε μια αντικατάσταση. Το μέλος της Επιτροπής Κώστας Τζαβάρας αντικαταστάθηκε από τον Γιώργο Βλάχο. Ο κ. Τζαβάρας θέλησε να αντικατασταθεί για να μην προδώσει τις απόψεις τους και τις αρχές του και για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα του. Αλλά η ανακοίνωση ότι ζήτησε αντικατάσταση για λόγους υγείας μόνον ψευδής είναι.

***
Ο μπλε ταύρος του κ. Βορίδη και τα ταυροκαθάψια

Όσοι πέρασαν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εκεί όπου έχει γραφείο ο Μάκης Βορίδης, σίγουρα θα πρόσεξαν ένα γλυπτό σκεπασμένο με άσπρο σεντόνι και οι απορίες ήταν πολλές. Τι γύρευε το γλυπτό σε ένα υπουργείο; Τι αναπαριστά και γιατί; Σας πληροφορώ ότι όταν γίνουν τα αποκαλυπτήρια το γλυπτό θα είναι αρκούντως εντυπωσιακό. Πρόκειται για το «Ταυροκαθάψιον», του Κωστή Γεωργίου, ο οποίος πήρε την έμπνευση από την γνωστή και διάσημη τοιχογραφία της Κνωσσού. Ήταν άθλημα της μινωικής εποχής, στο οποίο ο αθλητής εκτελούσε άλματα πάνω από έναν ταύρο. Είναι ένα έργο που αναπαριστά έναν ταύρο στο εμβληματικό μπλε χρώμα που χαρακτηρίζει πολλά από τα έργα του Κωστή Γεωργίου. Το γλυπτό σημειολογικά κάνει μια έμμεση αναφορά στα Ταυροκαθάψια, γιορτή της Μινωικής Κρήτης αφιερωμένη στον Θεό Ποσειδώνα. Οι φορολογούμενοι δεν πρόκειται να πληρώσουν τίποτα, το έργο είναι δωρεάν του κ. Γεωργίου και όντως είναι εντυπωσιακό. Θα στολίσει άλλωστε τον εξωτερικό χώρο ενός υπουργείου , που έως τώρα στο προαύλιό του το διακοσμούσαν κάγκελα κατά των διαδηλώσεων και τα ΜΑΤ με τις ασπίδες τους.

***
Είναι λογικό; Πάρτι στα πανεπιστήμια;

Πάμε τώρα στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς όπου το βράδυ του περασμένου Σαββάτου υπήρξε ένα πάρτι (ναι δεν διαβάσατε λάθος) ένα πάρτι γενεθλίων. Πάρι δηλαδή κομπλέ με ηχεία, κιθάρες, μπουζούκια κι άλλα μουσικά όργανα. Πάρτι γενεθλίων φοιτητών μέσα στα αμφιθέατρα πανεπιστήμιων; Έχει λογική αυτό; Ρωτάμε φοιτητές και μας λένε ότι τα γλέντια στο Πανεπιστήμιο είναι καθημερινό φαινόμενο. Ρεμπέτικες βραδιές, ηλεκτρονική μουσική, ραπ και κάθε είδους διασκέδαση, όχι μόνο στο ΠΑΠΕΙ, αλλά σε κάθε πανεπιστημιακό χώρο.