Εμμονή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια φαίνεται πως έχουν πάθει στην Άγκυρα και δεν το κρύβουν. Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ομέρ Τσελίκ (ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Ερντογάν) για παράδειγμα, δήλωνε προκλητικά ότι «θα κάνουμε τέτοια βήματα που ο Μητσοτάκης και ο Δένδιας δεν θα προλαβαίνουν να προσγειωθούν» και έκανε αναφορά στο περιστατικό του υπουργού Εξωτερικών στην Τρίπολη. Όταν, ο πάντα προκλητικός, Τσελίκ έκανε αυτές τις δηλώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη το είχαν παρακάνει με τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο, την ώρα μάλιστα που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρισκόταν στην Τανάγρα μαζί με τα «γεράκια» των Rafale, παρακολουθώντας πτήση με τον εξομοιωτή στην εσχατιά του Αιγαίου. Ήταν όμως άκρως προκλητικοί και επιθετικοί και χθες οι Τούρκοι και ξέρετε γιατί…

Επειδή έστειλαν 18 αεροσκάφη (F-16, F-4 και CN-235), από τα οποία τα 10 ήταν οπλισμένα με πυραύλους αέρος- αέρος και πραγματοποίησαν 91 παραβιάσεις. Οι περισσότερες παραβιάσεις (61) έγιναν από μαχητικά. Είχαν μάλιστα το θράσος να πραγματοποιήσουν και 7 εικονικές αερομαχίες. Δεν κράτησαν όμως για πολύ, ξέρουν οι Έλληνες πιλότοι πως να τις χειριστούν και να τους λοκάρουν εύκολα με τα μαχητικά τους.

***
Η πτήση στα «ανατολικά»

Το πρωί τα «γεράκια» της 332 Μοίρας των Rafale, στην Τανάγρα, υποδέχονταν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αντικρίζοντας η Πρόεδρος τα μαχητικά αεροσκάφη 4,5 γενιάς μαζί με τους πιλότους τους, ενθουσιάστηκε και δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της. Μίλησε με τους πιλότους, ενημερώθηκε για την αποστολή και το έργο της μονάδας και μετέβη στην πίστα αεροσκαφών, όπου έγινε παρουσίαση των δυνατοτήτων των Rafale. Μάλιστα, η κυρία Σακελλαροπούλου μπήκε μέσα στο μαχητικό αεροσκάφος. Εκείνο που επίσης την εντυπωσίασε ήταν όταν βρέθηκε σε έναν εξομοιωτή (flight simulator) των Rafale. Εκείνη την ώρα βρισκόταν για εκπαίδευση στον εξομοιωτή ένας από τους πιλότους των Rafale. Η Πρόεδρος παρακολούθησε μια πτήση στα «ανατολικά», όπως λένε οι πιλότοι. Τι σημαίνει «ανατολικά»; Πτήση στην εσχατιά του Αιγαίου, πάνω από νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Πραγματικά το ευχαριστήθηκε και φεύγοντας, όπως έλεγαν οι πιλότοι υποσχέθηκε πως θα έρθει και πάλι και ίσως αυτή τη φορά να πετάξει με ένα διθέσιο Rafale. Όχι, όπως της είπαν, στην πίσω θέση, αλλά στην μπροστά, για να τα βλέπει όλα.

***
Η αγωνία των γαλάζιων για τις έδρες που χάνονται λόγω απογραφής

Επειδή γίνεται πολύς λόγος (από τους βουλευτές) για την απογραφή και τη νέα κατανομή των εδρών, ο αρμόδιος υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες προς γνώση και συμμόρφωση: Πρώτον, είπε, ότι οι εκλογές θα γίνουν υποχρεωτικά με τη νέα απογραφή, σύμφωνα με τη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001. «Δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια κανενός, είναι υποχρέωση» λέει. Δεύτερον, εξηγεί τη διαφορά μεταξύ νόμιμου και μόνιμου πληθυσμού και τονίζει ότι με τη νέα απογραφή δεν επηρεάζεται επ’ ουδενί ο τελικός αριθμός των εδρών που θα λάβει κάθε κόμμα. Τρίτον, σε γενικές γραμμές αναμένεται να μετακινηθούν κάποιες έδρες (όχι πάνω από 8-10) από περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες προς την παλαιά Β’ Αθηνών, την Ανατολική Αττική, τις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως 1-2 άλλων περιφερειών. Πάμε όμως τώρα σε ορισμένους τριγμούς που προκαλούν οι μονοεδρικές.

***

Τριγμοί στις μονοεδρικές

Τριγμούς στις τοπικές οργανώσεις και τα όργανα της Νέας Δημοκρατίας προκαλεί το νέο επεισόδιο βουλευτή μονοεδρικής περιφέρειας (ξανά) με την εμπλοκή του σε πλειστηριασμούς ακινήτων και κόκκινα δάνεια. Ο κ. Καππάτος, δικηγόρος και βουλευτής της μονοεδρικής περιφέρειας Κεφαλονιάς & Ιθάκης αποκαλύπτεται ότι εκπροσωπεί εταιρείες κατάσχεσης κατοικιών πολιτών, ακόμη και της πρώτης κατοικίας, για μερικές χιλιάδες ευρώ. Είναι ο ίδιος βουλευτής που πριν ενάμιση χρόνο είχε εισπράξει βοηθήματα για θεομηνίες και άλλα επιδόματα και αποζημιώσεις στο νησί, όταν εκατοντάδες άλλοι συμπολίτες του που είχαν υποστεί (πραγματικές) ζημίες έμειναν εκτός. Όπως σχολίαζε στο περιστύλιο της Βουλής έμπειρος κοινοβουλευτικός και πρώην υπουργός της ΝΔ που αναδομήθηκε σε πρόσφατο ανασχηματισμό, η περίπτωση Καππάτου παραπέμπει στη υπόθεση Πάτση και επιτείνει το κύμα δυσφορίας της κοινωνίας γι’ αυτό και είναι πιθανό να οδηγήσει είτε σε διαγραφή του βουλευτή είτε σε «απομόνωσή» του εν όψει εκλογών. Κάτι το οποίο όπως φαίνεται έχει ήδη δρομολογηθεί απ’ το καλοκαίρι με την επιστράτευση ενός γνωστού πανεπιστημιακού απ’ τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και μιας δραστήριας επιχειρηματία απ’ το χώρο των ΑΠΕ προς αναπλήρωση του χαμένου εκλογικού εδάφους στην πολύπαθη μονοεδρική.

***

Οι αντιπεριφερειάρχες θα μπορούν τελικά να είναι υποψήφιοι;

Θέμα συζήτησης και προβληματισμού χθες στη Βουλή ανάμεσα στους γαλάζιους βουλευτές (και υπουργούς) ήταν εάν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι ή όχι στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές όσοι σημερινοί αντιπεριφερειάρχες το επιθυμήσουν. Ορισμένοι βουλευτές (που γνωρίζουν τις προθέσεις των αντιπεριφερειαρχών της περιφέρειά τους) έλεγαν ότι ο Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια οι αντιπεριφερειάρχες, λέγοντας μάλιστα ότι επειδή οι βουλευτικές προηγούνται των περιφερειακών, σε περίπτωση που ο αντιπεριφερειάρχης αποτύχει να εκλεγεί, τότε δεν θα μπορεί να θέσει και πάλι υποψηφιότητα στις περιφερειακές εκλογές. Άλλοι (ίσως οι πιο πονηροί) έλεγαν ότι εάν ισχύει όντως αυτή η απόφαση τότε έγινε για να εξυπηρετηθούν ορισμένα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης που δεν θα ήθελαν συνυποψηφίους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

***
Ο Τσίπρας στηρίζει Αργεντινή στον Μουντιάλ και οι τηλεοράσεις που δεν κλείνουν

Τώρα με το Μουντιάλ που διεξάγεται στο Κατάρ συμβαίνει το εξής στις κλειστές συσκέψεις που γίνονται στα κόμματα, αλλά και στις συσκέψεις που γίνονται στο Μαξίμου. Σας πληροφορώ ότι οι συσκέψεις αυτές γίνονται πλέον με… ανοικτές της τηλεοράσεις. Ο λόγος; Ρίχνουν οι πολιτικοί και μια ματιά (άλλοι την αποκαλούν «κλεφτή ματιά» και άλλοι «παρακολούθηση») των αγώνων που δείχνει εκείνη την ώρα η τηλεόραση. Για παράδειγμα. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί το Μουντιάλ και στηρίζει Αργεντινή: «Διαχρονικά στηρίζω Αργεντινή και δεν πρόκειται να αλλάξω ομάδα», ακούστηκε να λέει στους συνεργάτες του, όταν η Αργεντινή έχασε από τη Σαουδική Αραβία. Αντιθέτως υπάρχει πολιτικός (για ευνόητους λόγους δεν αναφέρω το όνομά του) που και αυτός στηρίζει Αργεντινή, ήταν έτοιμος να το δηλώσει δημοσίως, πλην όμως όταν έχασε η Αργεντινή από την Σαουδική Αραβία, αποφάσισε να σιωπήσει, όχι για κανένα ιδιαίτερο λόγο αλλά για να μην τον πουν… καντέμη. Στο γραφείο του πάντως δεν έχει «κατεβάσει» τη φωτογραφία του Μέσι με τη φανέλα της Αργεντινής.

***
Ο Κουτσούμπας στηρίζει την ομάδα που παίζει… καλά

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και αυτός παρακολουθεί Μουντιάλ. Όταν ερωτάται ποια ομάδα υποστηρίζει, απαντά «αυτή που κάθε φορά παίζει καλό ποδόσφαιρο». Δεν έχει συγκεκριμένη προτίμηση ο κ. Κουτσούμπας, αλλά όπως λέει «παρακολουθώ τους αγώνες και όποια ομάδα έχει καλή απόδοση είμαι μαζί της».

***
Μια νέα δημοσκόπηση εν μέσω σκανδάλου των υποκλοπών

Φθορά της κυβέρνησης και αύξηση των αρνητικών εντυπώσεων για βασικούς τομείς, όπως η οικονομία και ο πληθωρισμός, καταγράφει εν μέσω του σκανδάλου των υποκλοπών και ακρίβειας, η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει την όποια φθορά του κυβερνώντος κόμματος, με τους πολίτες να δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη το «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο και η αρνητική διάθεση προς το πρόσωπο του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 28,9% και υποχωρεί κατά 0,4 μονάδες από τη μέτρηση του Οκτωβρίου (29,3). Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πλησιάσει το κυβερνών κόμμα καθώς έχει ποσοστό 20,9%, μόλις 0,2 μονάδες υψηλότερα από τον προηγούμενο μήνα. Έτσι η διαφορά των κομμάτων βρίσκεται στις 8 μονάδες από 8,6% τον Οκτώβριο. Τρίτο κόμμα έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 11,3% (11,9% τον Οκτώβριο), με μικρή υποχώρηση 0,6 μονάδων, κάτι που σημαίνει ότι δεν κερδίζει, αντίθετα χάνει από την υπόθεση των υποκλοπών. Το ΚΚΕ διατηρεί τις ίδιες μονάδες, 4,8%, ομοίως και η Ελληνική Λύση με 3,4%. Με μικρή άνοδο 0,4 μονάδων και στο 3,6% βρίσκεται το ΜέΡΑ25 ενώ απώλειες σχεδόν μίας μονάδας έχει το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, οι Έλληνες (1,8% από 2,7%), απομακρυνόμενο από το εκλογικό κατώφλι του 3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 12,4%.

***
Ιστορίες από το Σπατς

Την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στις 19:00 ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, ο Βουλευτής και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος και ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης μιλούν για το βιβλίο του Αχιλλέα Σύρμου «Ιστορίες από το Σπατς», Εκδόσεις Ίνδικτος στο Public Café στο Σύνταγμα. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ντόρα Κουτροκόη. Τι λέει με δυο λόγια το βιβλίο;

Οι Ιστορίες από το Σπατς είναι ένα μη μυθοπλαστικό μυθιστόρημα στο οποίο αναπαρίστανται αφηγηματικά τα γεγονότα της ζωής του Ηρακλή Σύρμου που έζησε δεκαοχτώ χρόνια ως κατάδικος στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας του Ενβέρ Χότζα στην Αλβανία. Ο πρωταγωνιστής βιώνει σε παιδική ηλικία τον στιγματισμό και την δίωξη των μελών της βορειοηπειρωτικής πατριαρχικής του οικογένειας που κηρύσσονται «κουλιάκοι». Αυτή η τραυματική εμπειρία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της μετέπειτα ζωής του.