Πώς αντιμετώπισαν οι επιτελείς στο Πεντάγωνο την απειλή του Ερντογάν ότι ο τουρκικός βαλλιστικός πύραυλος μπορεί να φθάσει έως την Αθήνα; Όπως μου ανέφερε ανώτατη στρατιωτική πηγή «και εμείς διαθέτουμε πυραύλους που η εμβέλειά τους φθάνει σε πολλές τουρκικές πόλεις και το γνωρίζει αυτό χρόνια η Άγκυρα, αλλά εμείς δεν χρειάζεται να το λέμε. Δεν το κάνουμε και ζήτημα, γιατί δεν είμαστε επιθετικό κράτος, δεν έχουμε επιθετικές βλέψεις για κανέναν γείτονά μας, σεβόμενοι απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες που έχουμε υπογράψει όπως όλα τα πολιτισμένα κράτη».

***
Αν η Ελλάδα είχε 85% πληθωρισμό, θα άλλαζα κι εγώ θεματολογία

Απάντηση όμως στις συνεχείς απειλές του Ερντογάν, ότι ο τουρκικός βαλλιστικός πύραυλος μπορεί να φθάσει έως την Αθήνα, ή ότι θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα, έδωσε από το Βερολίνο και ο Πρωθυπουργός. Στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η χώρα μας δεν μπαίνει σε ανταγωνισμό δηλώσεων με την Τουρκία. «Αν απαντούσα στις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων κάθε φορά που προκαλούν την Ελλάδα στα λόγια δεν θα έκανα άλλη δουλειά. Δεν θα μπούμε σε έναν ανέξοδο ανταγωνισμό δηλώσεων, οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες: προτιμώ να συζητώ για τα θέματα της ελληνικής οικονομίας και τον γεωστρατηγικό ρόλο της πατρίδας μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. Και πρόσθεσε με νόημα: «Αν η Ελλάδα είχε 85% πληθωρισμό και εγώ θα ήθελα να αλλάζω την θεματολογία».

***
Ο Πάτσης στον οικονομικό εισαγγελέα

Ήταν ίσως το πιο ηχηρό χαστούκι της κυβερνητικής παράταξης η υπόθεση (διάβαζε σκάνδαλο) Πάτση. Όποιον βουλευτή της ΝΔ κι αν ρωτήσεις για τις πολιτικές επιπτώσεις αυτού του σκανδάλου, λαμβάνεις την ίδια απάντηση: «Θα στοιχίσει πολιτικά ι στην παράταξη, ίσως περισσότερο απ΄ότι στοίχισε η υπόθεση των υποκλοπών». Οι βουλευτές εξηγούν ότι πρόκειται για εισπρακτική εταιρία («που έπαιρνε». λένε «τα σπίτια του κοσμάκη») και ότι ο εν λόγω διαγραφείς από τη ΝΔ έπαιρνε έργα σε απευθείας αναθέσεις. Την ώρα που αρκετοί βουλευτές αναζητούν ποιος είναι αυτός που τον έβαλε στα ψηφοδέλτια η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής αποφάσισε και μάλιστα ομόφωνα την παραπομπή στους αρμόδιους εισαγγελείς και τον έλεγχο του Ανδρέα Πάτση για παραβάσεις που οδηγούν σε έκπτωση βουλευτικό του αξίωμα. Ο φάκελος του αναμένεται να διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για τον περαιτέρω έλεγχο. Αλλά αυτή δεν ήταν η μοναδική απόφαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Πόθεν Έσχες…

***
Το ασυμβίβαστο βουλευτικής ιδιότητας

Αποφασίστηκε επίσης από την Επιτροπή του Πόθεν Έσχες η άρση του τραπεζικού και χρηματιστηριακού απορρήτου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν τα δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Πάτση να έχει συνάψει συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο κατά παράβαση του άρθρου 57 του Συντάγματος για τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα των βουλευτών. Ακόμα αποφασίστηκε η αποστολή στο γενικό επίτροπο της επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου των στοιχείων του ελέγχου, για καταλογισμό και επιστροφή εσόδων στο Δημόσιο εφόσον μετά την άρση διαπιστωθεί αδικαιολόγητος πλουτισμός του ελεγχόμενου.

***
Το δάκρυ της Προέδρου

Στις πληγείσες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς πόλεις της Ουκρανίας Μποροντιάνκα, Μπούτσα και Ιρπίν, όπου είχε συνομιλίες με τις τοπικές αρχές και κατοίκους. μετέβη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενη από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Στη Μπούτσα , συγκεκριμένα, η κυρία Σακελλαροπούλου περιηγήθηκε στο σημείο που βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι Ουκρανών πολιτών στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα και είδε φωτογραφική έκθεση με αμάχους θύματα του πολέμου. Αντικρύζοντας τους ομαδικούς τάφους των Ουκρανών, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Ιρπίν, Ολεξάντρ Μαρκούσιν, η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου σοκαρίστηκε από το μέγεθος της καταστροφής. «Ελπίζω λοιπόν ειλικρινά ότι θα λάβουμε και από την Ελλάδα υποστήριξη για την αποκατάσταση της πόλης μας», πρόσθεσε ο Μαρκούσιν.

***
Χωρίς Μητσοτάκη, αλλά με Γεραπετρίτη στη Βουλή για τις υποκλοπές

Οσοι σήμερα περιμένουν κοινοβουλευτική μάχη ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Αλέξη Τσίπρα, για την υπόθεση των υποκλοπών, μάλλον θα απογοητευτούν. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο μου έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να πάει να απαντήσει στην ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός δεν θα βρίσκεται στη Βουλή την Παρασκευή. Όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη «ο πρωθυπουργός έχει πει ό,τι ήταν να πει για το ζήτημα των υποκλοπών και το θέμα το διερεύνησε διεξοδικά η Βουλή. Έχει απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν σε κοινωνικά θέματα, όπως η ακρίβεια, αλλά στην περίπτωση αυτή πρόκειται για απόπειρα του κ. Τσίπρα να συντηρήσει το αφήγημα”. Το πλέον πιθανό είναι να πάει ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος είχε βρεθεί και στη συνάντηση με την PEGA. Απλώς σημειώνω ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο Κόκκινο 105,5, τόνισε πως αν ο κ. Μητσοτάκης φυγομαχήσει και δεν απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή τότε «θα επιβεβαιώσει τις νέες αποκαλύψεις».

Στην επίκαιρη ερώτησή του κ. Τσίπρα με θέμα “Εκλογές με ενεργό το κέντρο που διενεργεί παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων;”, αναφέρεται ότι “τις τελευταίες ημέρες, σειρά δημοσιευμάτων σε ΜΜΕ («Το Βήμα» της 30/10, Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο των 29-30/10, Inside Story 31/10), επιβεβαιώνουν ότι το παράνομο λογισμικό predator ήρθε στη χώρα μας για λογαριασμό της κυβέρνησής σας και η εταιρία που το εισήγαγε βρίσκεται ακόμη εδώ και σε πλήρη λειτουργία”.

***

Αυτή την περιφέρεια ποιος θα την πάρει;

Μια άλλη αόρατη μάχη σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης διεξάγεται τούτες τις ημέρες, μετά την πληροφορία ότι ο νυν Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε. Νίκας δεν πρόκειται να θέσει και πάλι υποψηφιότητα. Τώρα θα πείτε τι είδους μάχη είναι αυτή, τη στιγμή που οι περιφερειακές εκλογές έπονται των βουλευτικών; Πρόκειται για μια μάχη με διπλό ενδιαφέρον για τη θέση του περιφερειάρχη ανάμεσα σε κοινοβουλευτικούς και εξωκοινοβουλευτικούς. Αν και κανείς έως τώρα δεν έχει εκδηλώσει δημοσίως την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου προκειμένου να δώσει τη μάχη, τα ονόματα που ακούστηκαν είναι των εξωκοινοβουλευτικών Γ. Διδασκάλου γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Ν Κωστόπουλου και Δ. Πτωχού (που ήταν οικονομικός σύμβουλος επί πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά). Επίσης ακούγονται τα ονόματα των κοινοβουλευτικών Ν. Ταγαρά (υφυπουργού Χωροταξίας), Περικλή Μαντά (βουλευτή Μεσσηνίας) και Κώστα Βλάση (πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και «στρατηγού», όπως τον ονόμασαν της εκλογής Νίκα).

***
Ένας ιππότης για τον Βαρβιτσιώτη

Όπως σας έγραψα χθες, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης θα βρίσκεται σήμερα στη Ρώμη για τη συνάντηση με τον νέο Ιταλό Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Raffaele Fitto. Αμέσως μετά θα μεταβεί στη Villa Magistrale στον λόφο του Αβεντίνο. Εκεί σε ειδική τελετή θα παρασημοφορηθεί από το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας. Ο λόγος είναι ότι χάρη στον κ. Βαρβιτσιώτη, η χώρα μας έγινε μια από τις 112 χώρες που έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις μαζί τους. Αυτό έγινε με σχετική συμφωνία που κυρώθηκε στη Βουλή πέρυσι τον Νοέμβριο. Το «Κυρίαρχο Στρατιωτικό Νοσοκομειακό Τάγμα του Αγίου Ιωάννη των Ιεροσολύμων, της Ρόδου και της Μάλτας» (αυτό είναι το πλήρες όνομά του) ιδρύθηκε το 1048 στην Ιερουσαλήμ. Έχει ιστορικούς δεσμούς αιώνων με τη χώρα μας και ειδικότερα με τη Ρόδο (1310-1523) υπερασπίζοντας το νησί απέναντι στους Οθωμανούς κατακτητές. Από το 1834 εδρεύει στη Ρώμη. Δραστηριοποιείται σε 120 χώρες, σε θέματα πολιτικής προστασίας. Θεωρείται η μεγαλύτερη δύναμη εθελοντισμού στην Ιταλία, μετά τον Ερυθρό Σταυρό, με αυξημένη τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Τα τελευταία χρόνια το Τάγμα έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα στην παροχή φροντίδας σε πρόσφυγες, ενώ συμμετέχει και σε επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο.

***
Η τρομακτική δύναμη πυρός που σταθμεύει στη Σούδα

Έξι Σαουδαραβικά F-15 προσγειώθηκαν πριν από λίγες ώρες στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα για συνεκπαίδευση με ελληνικά F-16. Και ιδού τι συμβαίνει τούτες τις ημέρες στην αεροπορική βάση της Σούδας. Σταθμεύει εκεί ότι το πιο σύγχρονο μπορεί να επιδείξει η Πολεμική Αεροπορία, ήτοι μαχητικά αεροσκάφη με τρομακτική δύναμη πυρός και με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα. Γιατί πέραν των Σαουδαραβικών F-15, σταθμεύουν και τα αμερικανικά F-22 (το αόρατο μαχητικό που οι Αμερικάνοι δεν το παραχωρούν καν στους συμμάχους τους), το οποίο πραγματοποιεί πτήσεις στην Κύπρο (ακόμα και στα κατεχόμενα εκνευρίζοντας τους Τούρκους), στην Ιορδανία και στο Ισραήλ. Στη Σούδα σταθμεύουν τα 4 F-16 Viper και τα F-16 block 52 plus της Πολεμικής Αεροπορίας. Ακόμα δύο εκσυγχρονισμένα αμερικανικά C-130 (που μετέχουν ασκήσεις με τα ελληνικά C-130 για την αποφυγή των ραντάρ) και πριν από λίγες εβδομάδες είχαν σταθμεύσει στη Σούδα και τα αμερικανικά F-35, ενώ στη θάλασσα της Σούδας βρισκόταν αμερικανικό αεροπλανοφόρο με τα F-18. Αυτή η συνεργασία με την Σαουδική Αραβία έχει συνέχεια, αφού την προσεχή εβδομάδα ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος θα βρεθεί στη Σαουδική Αραβία, προσκεκλημένος του Σαουδάραβα αρχηγού. Μαζί με τον στρατηγό Φλώρο θα πετάξουν στην Σαουδική Αραβία και ελληνικά F-16. Έτσι θα σημειωθούν δύο ασκήσεις συνεκπαίδευσης με τους Σαουδάραβες. Μια στην Κρήτη και μια στη Σαουδική Αραβία.

***
Πολεμική Αεροπορία – «Εύα» σημειώστε 1-0

Αυτή η κακοκαιρία με την ονομασία «Εύα» που η ΕΜΥ προειδοποιεί πως έρχεται, προβλημάτισε την Πολεμική Αεροπορία. Την προβλημάτισε όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά επειδή της Κυριακή διοργανώνει στον Φλοίσβο ένα airshow, με ην ευκαιρία της γιορτής του προστάτη της Αρχαγγέλου Μιχαήλ, με όλους τους τύπους αεροσκαφών που διαθέτει. Από το θρυλικό Spitfire, έως τα Rafale, τα F-16, τα Mirage 2000-5 και τα Phantom. Επίδειξη όμως αεροσκαφών σε κακοκαιρία και με βαριά συννεφιά δεν γίνεται. Έτσι η Πολεμική Αεροπορία αποφάσισε να αντιμετωπίσει την «Εύα». Αντί να πραγματοποιήσει το airshow Κυριακή, θα το πραγματοποιήσει Σάββατο. Η ΕΜΥ της βρήκαν μια «τρύπα» μη βροχής το Σάββατο, στις 11 το πρωί και έτσι και η ώρα έναρξης μετακινήθηκε. Αντί το show να πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει το Σάββατο στις 11 το πρωί (καιρού επιτρέποντος, θα πρόσθετα εδώ).