Δεν ήταν καλή ούτε η μέρα, αλλά ούτε η νύχτα χθες για τον Ταγίπ Ερντογάν στην Πράγα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας συνάντησε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν που του είπε ευθέως να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Του επεσήμανε ακόμα ότι ανησυχεί για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Λίγες ώρες αργότερα, τη νύχτα, στο δείπνο των ηγετών, επιχείρησε να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ελλάδας, αλλά πήρε και εκεί την απάντησή του.

Ήταν η στιγμή που σε ένα δείπνο με τους 44 ηγέτες, έσπευσε ο Ερντογάν να κατηγορήσει απρόκλητα τη χώρα μας ότι αυτή ευθύνεται για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είπε ακόμα με απύθμενο θράσος ότι η Ελλάδα καταλαβαίνει το μήνυμα που έχει στείλει η Τουρκία ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μες στη νύχτα» προσθέτοντας μάλιστα πως δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι και απάντησε στον πρόεδρο της Τουρκίας επιστρέφοντας τις κατηγορίες. Συγκεκριμένα του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Και ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

***
Μακρόν προς Ερντογάν: Σεβάσου επιτέλους το Διεθνές Δίκαιο

Πάμε τώρα με τα όσα συνέβησαν την ημέρα στην Πράγα, με τους 44 ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Τσεχίας και θα σταθώ σε δύο σημαντικές συναντήσεις που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μία με τον Πρόεδρο της Κύπρου και μία με τον Πρόεδρο Μακρόν. Και οι δύο συναντήσεις, όπως θα δείτε παρακάτω, ήταν ενδιαφέρουσες, κυρίως για την προτροπή (για άλλους νουθεσία) που απηύθυνε ο Μακρόν προς τον Ερντογάν να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:

Ο Τούρκος Πρόεδρος βρέθηκε στο ίδιο πάνελ με τον Γάλλο Πρόεδρο, αλλά ο Ερντογάν για να δείξει ίσως κάτι πιο φιλικό προς τον Γάλλο Πρόεδρο (παρά τις επιθέσεις που του έκανε τις προηγούμενες ημέρες) τον… κτύπησε φιλικά στην πλάτη (για τις ανάγκες της φωτογραφίας της στιγμής). Αλλά στη συνάντηση αυτή έγινε κάτι που δεν περίμενε ο Ερντογάν. Ο Μακρόν του μίλησε αυστηρά και του είπε πως ανησυχεί για την κατάσταση στο Αιγαίο, εξέφρασε, χωρίς περιστροφές, την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν δίστασε να πει στον Ερντογάν: «Σεβάσου επιτέλους το Διεθνές Δίκαιο». Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε επίσης συναντήσεις με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, τον πρωθυπουργό της Τσεχίας αλλά και με την Ούρσουλα φον ντερ Λάεν. Σε κάποια στιγμή συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη…

***
Τα τρία λεπτά του Αναστασιάδη με τον Τούρκο Πρόεδρο

Συνοδευόμενος από τον κ. Τσαβούσογλου και την διερμηνέα του (αυτή με την μπλε μαντήλα) συνάντησε (την ώρα που εισερχόταν στην αίθουσα) τον Κύπριο Πρόεδρο (την ώρα που ο κ. Αναστασιάδης έφευγε από την αίθουσα). Τι είπαν; Μίλησαν για περίπου τρία λεπτά στα αγγλικά με τον Τσαβούσογλου να μεταφράζει καθότι ο Ερντογάν δεν ομιλεί την αγγλική (στην πραγματικότητα δεν ομιλεί καμία ξένη γλώσσα).

Ο Πρόεδρος της Κύπρου έδραξε αμέσως της ευκαιρίας και του είπε :«Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε το Κυπριακό, να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις». Ο Ερντογάν συμφώνησε: «Ναι, να δούμε το Κυπριακό, αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», είπε. Τι σημαίνει όμως ότι δεν είναι η «κατάλληλη στιγμή»; Ό,τι, σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνεται στη Λευκωσία, δεν είναι τώρα ο κατάλληλος χρόνος αφού και στην Κύπρο και στην Τουρκία θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές το 2023.

***
Γιατί κανείς δεν ήθελε να καθίσει δίπλα στον Ερντογάν

Η προσοχή όλης της Ευρώπης είναι στραμμένη στη σύνοδο της Πράγας και στα συμπεράσματα που θα εξαχθούν για την ενεργειακή κρίση. Ωστόσο θα σταθώ σε ένα δημοσίευμα των Times που παρουσιάζει τον Ερντογάν «άξεστο» και αυταρχικό ηγέτη», που δεν θέλει κανείς να καθίσει δίπλα του στο δείπνο των ηγετών.

Έγραψαν λοιπόν οι Times πως η παρουσία του Ερντογάν είναι σημαντική στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά μετά τα σχόλιά του αυτό το καλοκαίρι ότι η Τουρκία θα μπορούσε «να έρθει ξαφνικά μια νύχτα» για να καταλάβει τα νησιά του Αιγαίου από την Ελλάδα, επισημαίνεται. Η Τουρκία υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στη Σουηδία για μια σατιρική τηλεοπτική εκπομπή που κορόιδευε τον Ερντογάν, υπενθυμίζοντας στους Σουηδούς ότι μπορεί να ασκήσει βέτο στην αίτησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Και μεταφέρουν τα λόγια ενός βοηθού δυτικοευρωπαϊκού ηγέτη χωρίς βεβαίως να τον κατονομάσουν: «Είναι ένας άξεστος αυταρχικός ηγέτης που απειλεί την ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου και που δυσκολεύει τη ζωή της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ποιος θέλει να κάθεται δίπλα του στο δείπνο; Κανείς».

***
Είναι μια δυσκίνητη ομάδα 44 ηγετών στην Πράγα

Η ‘δυσκίνητη’ ομάδα των 44 ηγετών, συνεχίζουν οι Times, θα μιλήσει για «ειρήνη και ασφάλεια» καθώς και για «ενέργεια, κλίμα και οικονομική κατάσταση», ενώ το βράδυ θα δειπνήσουν όλοι μαζί. «Ποιος κάθεται πού είναι μια πολύ λεπτή ερώτηση», είπε ένας Ευρωπαίος βοηθός. «Είναι ο εφιάλτης ενός δείπνου. Υπάρχουν πολλές εντάσεις που είναι προς εκτόνωση».

***
Δύο ξένοι στην ίδια φωτογραφία

Το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είχε αποτυπωθεί από νωρίς, στην οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Από μακριά και… καθόλου αγαπημένοι ήταν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες μετά από το άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί όλο το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν μακριά ο ένας από τον άλλο στην παραδοσιακή «οικογενειακή φωτογραφία» των ηγετών που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη σύνοδο.

***
Ο Τσάφος, ο νέος σύμβουλος του Πρωθυπουργού στην Πράγα

Ένα από τα πρόσωπα που έχουν σημαντικό ρόλο στην ελληνική αντιπροσωπεία στην Πράγα είναι ο νέος σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας Νίκος Τσάφος. Να σκεφτείτε ότι η πρόταση που έχει καταρτίσει ομάδα κρατών, στις οποίες περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ιταλία, για την θέσπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση «δυναμικού διαδρόμου τιμής» για το φυσικό αέριο με στόχο την μείωση των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού, βασίζεται κατά 75% στις προτάσεις Τσάφου.

Να σημειώσω επιπλέον ότι νέος σύμβουλος του πρωθυπουργού έχει σημαντικές «περγαμηνές» σε θέματα ενέργειας και ιδιαίτερα για τις αγορές φυσικού αερίου και LNG. Μάλιστα τον Ιούλιο του 2019 ως επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον είχε παρουσιάσει ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Γερουσίας τον σημαντικό ρόλο του αμερικανικού LNG για τις παγκόσμιες αγορές και για το πώς οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να διευρύνουν τις εξαγωγές. Και το σημαντικότερο; Ο κ. Τσάφος, έχει άμεση συνεργασία με τον επικεφαλής σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου για θέματα και ενεργειακής ασφάλειας, Amos Hochstein, ο οποίος λέγεται ότι είναι ένας από τους ανθρώπους που ασκεί σημαντική επιρροή στον Τζο Μπάιντεν.

***
Τσίπρας ζητεί κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, στο περιθώριο της Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών. Ζήτησε: «Η ΕΕ οφείλει να υιοθετήσει άμεσα πακέτο κυρώσεων κατά της Τουρκίας». Είπε συγκεκριμένα: « Η ΕΕ δεν μπορεί να περιορίζεται σε δηλώσεις απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα (όπως η πρόσφατη συμφωνία στη Λιβύη) αλλά οφείλει να υιοθετήσει άμεσα πακέτο κυρώσεων στη βάση του πλαισίου του 2019, το οποίο θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

***
Τούρκος πρέσβης με ειδίκευση στις θαλάσσιες ζώνες

Ο μέχρι σήμερα διευθυντής του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Διμερών Πολιτικών, Αεροναυτιλιακών και Συνοριακών Υποθέσεων, Τσαγατάι Ερτζιγές θα είναι ο νέος πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού. Ο Τσαγατάι Ερτζιγές, θεωρείται από τους πλέον έμπειρους διπλωμάτες στον τομέα των θαλασσίων ζωνών και δη των διεκδικήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. «Γκουρού» των θαλασσίων οριοθετήσεων, ήταν επί σειρά ετών, ως νεαρός διπλωμάτης, πρακτικογράφος των διερευνητικών επαφών, ενώ έχει υπηρετήσει παλαιότερα και στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

***
Επιτυχής επέμβαση στον Πιερρακάκη

Με επιτυχία αντιμετωπίστηκε το κάταγμα στο κάτω δεξί άκρο του Κυριάκου Πιερρακάκη από τους γιατρούς της Ορθοπεδικής Κλινικής του Metropolitan. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τραυματίστηκε στη Νάξο, μετά την παρουσίαση του project «Naxos, Smart Island», όταν στραβοπάτησε και έσπασε το πόδι του στην περιοχή του αστραγάλου. Χειρουργήθηκε την Τετάρτη και παραμένει νοσηλευόμενος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επέμβαση αφορούσε και το κάταγμα στον αστράγαλο αλλά και τους τένοντες που είχαν υποστεί ρήξη. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα λάβει εξιτήριο το επόμενο ίσως και αύριο.. Από την παρουσίαση του Naxos Smart Island, που θα αλλάξει όλο το νησί έμεινε η προσφώνηση του Άδωνη Γεωργιάδη προς τον Κυριάκο Πιερρακάκη: «Είναι υπουργάρας»

***
Όταν οι εύζωνες μπήκαν στην… κυβέρνηση

Δύο μέλη της κυβέρνησης έβαλαν τους εύζωνες στην καθημερινότητά τους. Ο πρώτος είναι ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος ο οποίος τελευταίως εμφανίζεται στο υπουργείο, στα τηλεοπτικά πάνελ αλλά και στη Βουλή με γραβάτα που έχει πάνω του τσολιάδες. Όμοια, όπως λέει, με αυτήν που είχε ο πλανητάρχης Μπάιντεν όταν συνάντηση τον Πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο. Ο δεύτερος είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος έχει στο γραφείο του ένα ολόκληρο… λόχο ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς με τον γνωστό υπερήφανο βηματισμό. Πρόκειται για μινιατούρες για τις οποίες ο υπουργός δεν αποχωρίζεται και από το γραφείο του όπου περνούν δεκάδες ξένοι πολιτικοί και το πρώτο πράγμα που αντικρύζουν είναι τους τσολιάδες.

***
Ο σεξισμός πληγώνει την κοινωνία

Με κεντρικό μήνυμα «Ο σεξισμός πληγώνει την κοινωνία. Αντιμετώπισέ τον στα ίσια», το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ξεκινούν καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την αντιμετώπιση του σεξισμού στην οικογένεια, το σχολικό και το εργασιακό περιβάλλον. Η αρμόδια υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, παρουσίασε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Περιστέρι, τα βίντεο που θα προβληθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στόχο έχουν την εξάλειψη αντιλήψεων και συμπεριφορών που επιβάλλουν διακρίσεις σε βάρος του γυναικείου ή αντρικού φύλου και καλλιεργούν έμφυλα στερεότυπα. Σημειώνεται πως στην εκδήλωση συντόνισε η ηθοποιός Μαρία Κορινθίου, ενώ η καμπάνια θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

***
Δόμνα και Μαρία για την Ουκρανία!

Λέμε πάντα ότι μια εικόνα ισούται με 1.000 λέξεις. Όταν έχουμε 2 εικόνες σε αντιστοιχία, τότε προκύπτει ένα ηχηρό μήνυμα! Στην πρώτη φωτογραφία από την ΔΕΘ η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, με την υπεύθυνη του Γραφείου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, στα χρώματα της Ουκρανίας. Τις συναντούμε πάλι στη δεύτερη φωτογραφία, λίγες εβδομάδες μετά, από την εκδήλωση για τα γενέθλια του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, πάλι στα ίδια χρώματα, αλλά με αντιστροφή! Τελικά, μάλλον, τα 2 στελέχη της κυβέρνησης είναι συντονισμένα και σε γεωγραφικό μήκος αλλά και σε φάσμα… χρωμάτων