Ήταν επτά, μέλη του Κογκρέσου, της πανίσχυρης Αμερικανικής Επιτροπής για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό και των Θεμάτων Ενέργειας ( House Armed Services Committee -HASC-), που επισκέφθηκαν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στο γραφείο του. Το παρασκήνιο της επίσκεψης των Αμερικανών Γερουσιαστών είναι πλούσιο και σας το μεταφέρω αμέσως.

Με το «καλημέρα» ο υπουργός τους παρέδωσε από ένα… «ανθολόγιο» γεμάτο με τις τουρκικές απειλές και ύβρεις. Ήταν οι γνωστές τουρκικές απειλές ότι θα «έρθουμε ξαφνικά νύχτα», ή «Έλληνες να μάθετε κολύμπι» (σ.σ. πρόκειται για την αγαπημένη απειλή-ατάκα του Χουλουσί Ακάρ) ή ακόμα «κολυμπώντας πάνε οι στρατιώτες μας στο Καστελλόριζο» και αρκετές άλλες, περίπου εννέα σελίδες απειλών περιλαμβάνονται στο «ανθολόγιο». Μαζί με τις απειλές ο υπουργός έδωσε στους Αμερικανούς και χάρτες, αυτό της περιβόητης γαλάζιας πατρίδας, των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας και των υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά. Τέτοιο «ανθολόγιο» ύβρεων και απειλών από χώρα μέλους του ΝΑΤΟ κατά μιας άλλη χώρας μέλους της Συμμαχίας οι Αμερικανοί γερουσιαστές, όπως είπαν, πρώτη φορά έβλεπαν. Έμειναν με το στόμα ανοικτό, έκπληκτοι, με τον Γερουσιαστή της Λουϊζιάνα να θέλει να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η αμερικανική αυτή Επιτροπή έχει λόγο για όλα τα θέματα που αφορούν το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, επιπλέον χρηματοδοτεί και ενεργειακά προγράμματα και βεβαίως συν τοις άλλοις έχει σαφέστατο λόγο και για την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Ως εκ τούτου δικαίως οι Γερουσιαστές ζητούσαν περισσότερες λεπτομέρειες. Ο υπουργός τους εξήγησε λοιπόν πως τα αμερικανικής κατασκευής τουρκικά F-16 προκαλούν μια σύμμαχο χώρα, την Ελλάδα, πως παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο της και πως πραγματοποιούν υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά και σε βραχονησίδες. Όσον αφορά τις αιτιάσεις της Τουρκίας ότι απειλείται από τον εξοπλισμό στα νησιά, ο κ. Παναγιωτόπουλος αφού υπενθύμισε «ότι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται», αναφέρθηκε και στα τεθωρακισμένα άρματα μεταφοράς προσωπικού M1117, που μεταφέρθηκαν σε νησιά: «Με αυτά, τα Μ1117 θα απειλήσουμε την Τουρκία;», τους είπε, με τους Αμερικανούς να μένουν για άλλη μια φορά έκπληκτοι. Έκπληκτοι όμως γιατί;

Επειδή, όπως είπαν, όταν οι Τούρκοι έρχονται στην Ουάσιγκτον και τους συναντούν, εμφανίζονται πολύ ευγενείς, χωρίς ίχνος απειλών»!!

***
Το πρωί απειλούν, το βράδυ κλαίγονται

Αμέσως μετά ο υπουργός Άμυνας πήγε στην Βενετία, σε μια σύνοδο των ομόλογών του της Αδριατικής και του Ιονίου. Ήταν δηλαδή στη Βενετία, οι υπουργοί Άμυνας της Ιταλίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Αλβανίας και του Μαυροβούνιου. Πέραν των άλλων που συζητήθηκαν ο Έλληνες υπουργός δεν έχασε την ευκαιρία και μίλησε για τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Σε μια γλώσσα, όχι και τόσο διπλωματική, την οποία όμως καταλαβαίνουν οι υπουργοί Άμυνας: «Το πρωί οι Τούρκοι απειλούν την Ελλάδα και το βράδυ κλαίγονται γιατί στείλαμε στρατό για να αντιμετωπίσουμε τις απειλές τους», είπε.

***
Έχει ξεφύγει ο Ακάρ

Ο Χουλουσί Ακάρ, πάντως φαίνεται πως έχει ξεφύγει προχωρώντας σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις ενώ μιλούσε στην τελετή έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς στην Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας. Είπε χαρακτηριστικά ότι οι Έλληνες δεν πρέπει «να ξεχνάνε το κολύμπι». Ο Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα «κακής γειτονίας» με ψέματα και προκλήσεις. «Θέλουμε να μοιράζονται τα πλούτη του Αιγαίου δίκαια στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», σημείωσε ο Ακάρ. Και κάλεσε τους Έλληνες να μην ξεχνούν το κολύμπι. Όλα αυτά την παραμονή της Συνόδου της Πράγας τορπιλίζοντας κάθε προσπάθεια συνεννόησής. Στην Αθήνα πάντως έχουν αποφασίσει να μην απαντούν στον Ακάρ, όχι για κανένα ιδιαίτερο λόγο αλλά για να μην κλιμακώνεται η ρητορική ένταση.

Την προσεχή εβδομάδα, εάν δεν κάνω λάθος, θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ. Λέτε και αυτή τη φορά ο Χουλουσί Ακάρ να αναζητήσει τον Έλληνα υπουργό Άμυνας στους διαδρόμους της Συμμαχίας, για μια στημένη φωτογραφία όπως κάνει συνήθως, ωσάν να μην συμβαίνει τίποτα;

***
Ικανοποίηση Μητσοτάκη για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση μετά την επιστολή που έστειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τις νέες θέσεις της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του μέσω αναρτήσεων στο Twitter, αναφέροντας: «Η πρόταση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής @vonderleyen για να εξεταστεί ένα ανώτατο όριο τιμής στο TTF ως μέτρο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναμένουμε τις συζητήσεις στην EUCO για να σχεδιάσουμε ένα ανώτατο όριο που να διασφαλίζει την προσφορά, να διατηρεί τις τιμές λογικές στην εσωτερική αγορά. Ήρθε η ώρα να στηρίξουμε δραστικά τους πολίτες μας ενάντια στην εργαλειοποίηση της ενέργειας από τη Ρωσία».

***
Κόντρα ΝΔ και ΜέΡΑ25

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στη ΝΔ και το ΜέΡΑ25 με αφορμή τη δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη (τον οποίο χαρακτηρίζει ως τον «πρώην asset του κ. Τσίπρα) ότι «αν είχαμε βγει από το ευρώ (σ.σ. το 2015) σήμερα θα είμαστε πολύ καλύτερα”. Αρχικά η ΝΔ επιτέθηκε μέσω των δηλώσεων αυτών του γραμματέα του ΜέΡΑ25 στον Αλέξη Τσίπρα και την πρότασή του για «προοδευτική διακυβέρνηση», χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Βαρουφάκη ως «συμβολή στο πρόγραμμα της προοδευτικής διακυβέρνησης που ονειρεύεται ο κ. Τσίπρας, ώστε να ξαναζήσουμε τις εφιαλτικές στιγμές του 2015».Στη συνέχεια απάντησε το ΜέΡΑ25 σημειώνοντας ότι σήμερα επιβεβαιώνεται ο κίνδυνος αποδόμησης της Ευρώπης από τους «Βάστα Γερούν» για να ανταπαντήσει η ΝΔ ότι ο κ. Βαρουφάκης θέλει να συγκυβερνήσει με τον κ. Τσίπρα για να ξαναπιάσουν το νήμα από εκεί που το άφησαν το 2015.

***
Το Προεδρικό Μέγαρο ανοίγει τις πύλες του για το κοινό

Από την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου ανοίγει και πάλι για το κοινό, από τις 10:00 έως τις 16:00.Η είσοδος θα πραγματοποιείται από την οδό Βασιλέως Γεωργίου Β’, αρ. 2. Τυχόν αλλαγές στην επισκεψιμότητα του κήπου θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Προεδρίας www.presidency.gr

***
Εξομοιωτές πτήσης από ελληνικά χέρια

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκτά σιγά- σιγά υπεροχή στον αέρα έναντι των εξ Ανατολών γειτόνων όχι μόνο με τα νέα και τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη αλλά και με σύγχρονα συστήματα εκπαίδευσης, όπως οι 10 εξομοιωτές πτήσης F-16 που έχει στη διάθεσή της και είναι δε εξ ολοκλήρου κατασκευασμένοι στην Ελλάδα. Οι 10 εξομοιωτές πτήσης για τα μαχητικά F-16 δεν είναι μάλιστα απλώς ελληνικοί αλλά έχουν κατασκευαστεί από στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι εξομοιωτές πτήσης βρίσκονται στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στη βάση της Ανδραβίδας, όπου οι Έλληνες «ίκαροι» εκπαιδεύονται και βελτιώνουν τις τακτικές τους στις αεροπορικές επιχειρήσεις αξιοποιώντας και δοκιμάζοντας νέα συστήματα.

***
Πέθανε ο πατέρας της Μαρέβας Γκραμπόφσκι

Στο Λονδίνο θα γίνει η κηδεία του Βόιτεκ Γκραμπόφσκι, πατέρα της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβας Γκραμπόφσκι που πέθανε σε ηλικία 89 ετών στη βρετανική πρωτεύουσα. Ο Βόιτεκ Γκραμπόφσκι, έφυγε σε πολύ μικρή ηλικία, στη διάρκεια του πολέμου, από την Πολωνία για το Λονδίνο. Δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά, με μεγάλη επιτυχία στο χώρο του φαρμάκου, ενώ συνέχισε την οικογενειακή παράδοση ως συλλέκτης έργων τέχνης και ήταν ιδιοκτήτης της ομώνυμης γκαλερί στο Λονδίνο. Πριν από δύο ημέρες ο πρωθυπουργός, ταξίδεψε εκτάκτως στο Λονδίνο λόγω της σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του Βόιτεκ Γκραμπόφσκι.

***
Όταν η Πιπιλή συνάντησε την Λαγκάρντ

Δεν γνώριζε βεβαίως η Φωτεινή Πιπιλή όταν πήγαινε στη Λευκωσία για να μιλήσει σε εκδήλωση γυναικών του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ, ότι θα συναντούσε την Κριστίν Λαγκάρντ. Την είδε ξαφνικά να βγαίνει από το αυτοκίνητό της στο ξενοδοχείο Χίλτον, την πλησίασε και της συστήθηκε. Η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ, όπως μου έλεγε η κυρία Πιπιλή, την ρώτησε σε ποιο κόμμα ανήκει και αυτή απάντησε ότι είναι «βουλευτής στη ΝΔ, του Μητσοτάκη». Πάντα, κατά την κυρία Πιπιλή, μόλις η Λαγκάρντ άκουσε το όνομα «Μητσοτάκης» «χαμογέλασε». Αλλά σε αυτήν την τυχαία συνάντηση τι άλλο να πει;. Πρόλαβε ωστόσο και έστειλε χαιρετισμούς στον Γιάννη Στουρνάρα, αφού το ΔΣ της ΕΚΤ συνεδρίαζε στη Μεγαλόνησο και ήταν όλοι (και οι 19) οι ευρωπαίοι τραπεζίτες μαζεμένοι στην Κύπρο. Η τυχαία συνάντηση της κυρίας Πιπιλή με την κυρία Λαγκάρντ τελείωσε με την βουλευτή της ΝΔ να της φωνάζει στα αγγλικά «I adore you, I adore you» («Σε λατρεύω, σε λατρεύω Κριστίν»). Εν συνεχεία έβγαλε και μια φωτογραφία με το κινητό της, την ώρα που η κυρία Λαγκάρντ βρισκόταν στο λόμπι του ξενοδοχείου.

***
Τι συζήτησαν οι κεντρικοί τραπεζίτες στη Λεμεσό

Η Κριστίν Λαγκάρντ πολύ συχνά λέει τα καλύτερα λόγια για τον Κύπριο κεντρικό τραπεζίτη Κωνσταντίνο Ηροδότου. Ακούει πάντα τη γνώμη του και τον θεωρεί εξαιρετικό συνεργάτη. Ίσως αυτός να ήταν ένας από τους λόγους που αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΚΤ στην Κύπρο. Ήθελε να γίνει στη Λευκωσία, αλλά τελικά έγινε στη Λεμεσό, με τους εντυπωσιακούς ουρανοξύστες, εκεί όπου κτυπά και η καρδιά της κυπριακής οικονομίας. Πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη της κυρίας Λαγκάρντ, στην Κύπρο, μέσα σε διάστημα 7 μηνών, καθώς και τον προηγούμενο Μάρτιο βρέθηκε για επίσκεψη στη Μεγαλόνησο. Έτσι με σημαντικά ευρωπαϊκά οικονομικά ζητήματα, τον πληθωρισμό, τα επιτόκια του ευρώ, αλλά και το θέμα του ισολογισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνεδρίασε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

***
Η Κριστίν, τα χρυσά κουτάλια και πως γίνεσαι αρχηγός

Εκείνο που ξεχώρισα από την παραμονή της σιδηράς κυρίας της ΕΚΤ στην Κύπρο είναι η ανοικτή συζήτηση με φοιτητές. Θα πρέπει να σας πω ότι στην Κύπρο, με τα πανεπιστήμια που έχει (δημόσια και ιδιωτικά) φοιτούν πολλοί φοιτητές. Σχεδόν απ΄όλες τις χώρες (ακόμα και από το Λάος), δίνοντας έτσι μια καλή ανάσα στην κυπριακή οικονομία. Μία φοιτήτρια λοιπόν ρώτησε την κυρία Λαγκάρντ τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες ώστε να καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, δεν απάντησε αμέσως αλλά ρώτησε τους φοιτητές: «ποιοι από εσάς θέλουν να γίνουν αρχηγοί»; Από τους 200 που την παρακολουθούσαν σήκωσαν το χέρι καμιά πενηνταριά (τα περισσότερα χέρια ήταν γυναικεία) και άκουσαν την κυρία Λαγκάρντ να τους λέει τη δική της ιστορία, ότι δεν γεννήθηκε τρώγοντας με χρυσά κουτάλια, ότι προσπάθησε πολύ για να ξεπεράσει δυσκολίες και τους συμβούλευσε ότι θα πρέπει να προσπαθήσουν και αυτοί πολύ και να μην τα βάζουν κάτω.

***
Οι Ένοπλες Δυνάμεις τίμησαν τον Ζάχο Χατζηφωτίου

Η κηδεία του γνωστού δημοσιογράφου και συγγραφέα (που απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών) πραγματοποιήθηκε με δημοτική δαπάνη, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Τον Ζάχο Χατζηφωτίου, που πολέμησε στην πολιορκία του Τομπρούκ, στο Ελ Αλαμέιν και αργότερα στο Ρίμινι ως μέλος της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας, τίμησε άγημα που παρείχε το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το οποίο έφερε και τα παράσημά του.