Όσοι βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στη λεωφόρο Μεσογείων, την Τρίτη το πρωί, σίγουρα θα πρόσεξαν μια ασυνήθιστη σύναξη στρατηγών. Ήταν 30 στρατηγοί, όσες και οι χώρες του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και ένας Τούρκος στρατηγός.

Μα, πιθανόν να πείτε, Τούρκος και μάλιστα υψηλόβαθμος αξιωματικός να βρίσκεται στο ελληνικό Πεντάγωνο, την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει τις ρητορικές της επιθέσεις εναντίον της χώρας μας και την επομένη ημέρα της υπογραφής του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και εξόργισε την Αθήνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αίγυπτο, την Κύπρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βουλή της Λιβύης;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά για να διαβάσετε και τι άκουσε από πρώτο χέρι ο Τούρκος στρατηγός…

Ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχε προσκαλέσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τους στρατιωτικούς αντιπρόσωπους των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και βεβαίως ήρθε και ο Τούρκος, που είχε τον βαθμό του υποστρτήγου. Προσήλθε λοιπόν στη σύνοδο αυτή και τα άκουσε για καλά: Άκουσε συγκεκριμένα τον Α/ΓΕΕΘΑ να κάνει λόγο (και να συμφωνούν οι υπόλοιποι στρατηγοί του ΝΑΤΟ μαζί του) για την ανάγκη σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας, ότι δεν γίνεται και δεν επιτρέπει το διεθνές δίκαιο να «ξαναζωγραφίζεται η Γεωγραφία», ότι τα σύνορα είναι απαραβίαστα και ότι όσοι επιδιώκουν όλα αυτά δεν έχουν σχέση στο διεθνές σύστημα. Αυτά είπε και τα άκουσαν όλοι οι στρατηγοί, σε μια πολιτισμένη συζήτηση στα πλαίσια βεβαίως των ενδιαφερόντων του ΝΑΤΟ. Την ώρα μάλιστα που ο Α/ΓΕΕΘΑ τους παρέδιδε την αναμνηστική πλακέτα, γύρισε και είπε στον Τούρκο: «Ελπίζω του χρόνου να είμαστε 32 και όχι 30», θέτοντας σαφέστατα το θέμα της έγκρισης από την Τουρκία της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φιλανδίας και της Σουηδίας.

***
Μητσοτάκης προς βουλευτές: Να είστε μετρημένοι

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας πήραν το λόγο 27 βουλευτές. Στο τέλος των παρεμβάσεων τοποθετήθηκε συνολικά ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Θέλω να είμαστε πολύ μετρημένοι στον τρόπο με τον οποίον επικοινωνούμε σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες. Έχουμε να επιδείξουμε πάρα πολλά ως κυβερνητικό έργο και νομίζω ότι έχετε δίκιο όταν μερικές φορές επισημαίνετε ότι μέσα στην πυκνότητα των εξελίξεων πολλά από τα σημαντικά τα οποία γίνονται δεν περνούν τελικά στους πολίτες.

***
Απουσίες πρωτοκλασάτων

Υπήρξαν απουσίες στην χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, δικαιολογημένες μεν (από το κόμμα), πλην όμως δεν πέρασαν απαρατήρητες. Πρώτον, απουσίαζαν οι πρώην Πρόεδροι του κόμματος και πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Οι δυο τους όμως μετά συζύγων εμφανίστηκαν το προηγούμενο βράδυ στο Ηρώδειο στη συναυλία του Σπανουδάκη για την Σμύρνη. Μάλιστα κάθισαν μαζί και είχαν και άρχισαν την συζήτηση. Δεύτερον απουσίαζε η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία όμως έστειλε επιστολή στην οποία σημείωνε πως δεν θα ήταν παρούσα για οικογενειακούς λόγους. Τρίτον απουσίαζε ο Κώστας Τζαβάρας για λόγους όμως υγείας. Τέταρτον απουσίαζαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος (ήταν στην Βενετία), Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, Οικονομικών και Χρήστος Σταϊκούρας. Κατά άλλα υπήρξαν πολλά πηγαδάκια γαλάζιων βουλευτών.

***
Γκρίνιες για τις εκδηλώσεις υπουργών

Ίσως το θέμα που είχε συζητηθεί περισσότερο, στα πηγαδάκια, ήταν αυτό των εκδηλώσεων (με καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα) που πραγματοποιούν οι υπουργοί στις εκλογικές τους περιφέρειες, εκμεταλλευόμενοι το υπουργείο τους και είναι φυσικό να προσελκύουν ψηφοφόρους. Αυτό ήταν που περισσότερο ενόχλησε (για να μην χρησιμοποιήσω τη λέξη «εξόργισε»), τους βουλευτές (οι οποίοι , να σημειώσω, μένουν εδώ και τρία χρόνια εκτός κυβέρνησης). Ο Γιάννης Λοβέρδος το ανέφερε στην ομιλία του με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε να περιοριστούν οι εκδηλώσεις υπουργών στην εκλογική τους περιφέρεια ή εάν θέλουν να κάνουν εκδηλώσεις να τις κάνουν σε άλλες εκλογικές περιφέρειες. Φαίνεται όμως ότι τους γαλάζιους βουλευτές τους ενοχλεί περισσότερο η δράση των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών που βρίσκονται στην ίδια εκλογική περιφέρεια με τη δική τους, όπως άκουσα να λένε στα πηγαδάκια. Άλλο θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια ήταν η ενόχληση ορισμένων βουλευτών της ΝΔ με συναδέλφους τους που ήρθαν από άλλα κόμματα, οι οποίοι μιλούσαν για την παράταξη, ωσάν να ήταν χρόνια σε αυτήν.

***
Όταν η Νόνη Δούνια έχασε τις αισθήσεις της

Τις αισθήσεις της έχασε ξαφνικά η Νόνη Δούνια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Η βουλευτής ένιωσε μια αδιαθεσία ανησυχώντας τους συναδέλφους της. Η συνεδρίαση διακόπηκε. Χάρη στην άμεση παρέμβαση των βουλευτών (και του καθηγητή καρδιολογίας κ. Στεφανάδη) η Νόνη Δούνια μεταφέρθηκε πολύ γρήγορα στο ιατρείο της Βουλής και ανέκτησε τις δυνάμεις της. Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ όρθιοι την χειροκρότησαν. Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είναι καλά στην υγεία της.

***
Το δημόσιο «ευχαριστώ»

Ενα δημόσιο «ευχαριστώ» σε όσους ενδιαφέρθηκαν για την υγεία της, εκφράζει η Νόνη Δούνια λίγες ώρες μετά την περιπέτεια που είχε στη Βουλή. Η βουλευτής Πειραιά που ανήκει στην κατηγορία των… multitasking μαμάδων ανέφερε σε ανάρτησή της ότι… ίσως υπερέβαλε λίγο των δυνάμεων της με τις πολλές δραστηριότητες και υποχρεώσεις.

***
Έντονη συζήτηση στο Περιστύλιο

Μια έντονη συζήτηση είχαν για αρκετή ώρα έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η ΚΟ της ΝΔ ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον βουλευτή της ΝΔ Λευκάδας Θανάση Καββαδά. Οι φωνές τους ακούγονταν από μακριά, αλλά όπως έλεγαν αργότερα έτσι συνηθίζουν συνομιλούν. Δεν υπήρξε καμία διαφωνία. Και μάλιστα για του λόγου αληθές αμέσως μετά αγκαλιάστηκαν και βγήκαν μαζί και φωτογραφία. Ο Άδωνις μάλιστα έλεγε πως είναι μισός Λευκαδίτης, γιατί η μητέρα του είναι από την Λευκάδα.

***
Ποιος κάθισε στο έδρανο του Τσίπρα;

Η συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ έγινε στην αίθουσα Ολομέλειας, κάτι που σήμανε πως οι γαλάζιοι βουλευτές απλώθηκαν σε όλη την αίθουσα. Δεν περιορίστηκαν δηλαδή μόνον στα έδρανά τους. Δείτε, τώρα, μια σύμπτωση. Ποιος, νομίζετε πως κάθισε στο έδρανο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα; Ένας γαλάζιος από το «χωριό» του κ. Τσίπρα, την Άρτα. Πήγε κατευθείαν στο έδρανο του κ. Τσίπρα ο Αρτινός υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος και φαινόταν ωσάν να ήταν ο «ηγέτης» της αξιωματικής αντιπολίτευσης

***

Αποκάλυψη: 30 εν ενεργεία πολιτικοί βγαίνουν στη σύνταξη

Μπορεί ένας πολιτικός να βγει στη σύνταξη (με τη στενή έννοια του όρου); Ή έχετε ποτέ ακούσει έστω και έναν πολιτικό να παραδέχεται πως έχει συνταξιοδοτηθεί πολιτικά; Ποτέ; Στην πραγματικότητα αυτός που αποφασίζει εάν θα στείλει έναν πολιτικό στο σπίτι του και στη σύνταξη είναι ο λαός. Κανείς άλλος. Τι γίνεται όμως όταν ο πολιτικός είχε εργασθεί στο παρελθόν, συμπλήρωσε ένσημα, πλήρωσε ασφαλιστικές εισφορές και πολλά άλλα; Τότε λοιπόν δικαιούται σύνταξη, όπως όλος ο κόσμος. Γιατί όμως σας το λέω αυτά; Επειδή έμαθα ότι τουλάχιστον 30 εν ενεργεία πρωτοκλασάτοι πολιτικοί έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για να βγουν στην σύνταξη. Ανάμεσά τους και πρώην υπουργοί, καθώς και ένας πρώην επίτροπος. Και εξηγούμαι…

***
Η περίπτωση Αβραμόπουλου

‘Έμαθα, λοιπόν ότι πρωτοκλασάτος πολιτικός, ο οποίος ετοιμάζεται να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή, βγήκε στη σύνταξη από τις εργασίες που έκανε στο παρελθόν. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος αναφέρομαι στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος, όπως λέει, είχε εργαστεί από 18 χρονών παιδί στον ιδιωτικό τομέα, έχει επίσης εργαστεί στο υπουργείο Εξωτερικών, (διπλωματικός σύμβουλος δύο Πρωθυπουργών), ήταν επίσης δήμαρχος Αθηναίων, βουλευτής, υπουργός και τέλος επίτροπος. Ωστόσο κατέθεσε τα χαρτιά του για σύνταξη, όταν συμπλήρωσε τα 65ο έτος της ηλικίας του. Εάν εκλεγεί και πάλι βουλευτής (σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στην Α Αθηνών, εκτός εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να το τοποθετήσει στο Επικρατείας) τότε θα του παρακρατείται το 30% της σύνταξής του όπως συμβαίνει για όλους τους συνταξιούχους που εργάζονται. Σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό (να είναι δηλαδή υποψήφιος) τότε, όπως επίσης λέει, έχει ένα σωρό προτάσεις από το εξωτερικό και δηλώνει πως πολιτικά δεν πρόκειται ποτέ να συνταξιοδοτηθεί.

***
Οι Έλληνες έχουν εμβέλεια βολής 320 χιλιόμετρα

Την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να προμηθευτεί από τις ΗΠΑ και να αναβαθμίσει τα F-16, αναλυτές της γειτονικής χώρας σημειώνουν ότι οι εξοπλιστικές προμήθειες της Ελλάδας είναι ικανές να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο. «Οι Έλληνες με τα μαχητικά Rafale έχουν εμβέλεια βολής που δεν έχει τουρκική αεροπορία… Με τα βλήματα Meteor έχουν εμβέλεια βολής 320 χιλιόμετρα… Η Τουρκία δεν θα έχει τέτοια δυνατότητα ούτε με τα νέα F-16» αναφέρουν.

***
Τα γαλλικά Rafale φτερό με φτερό με τα ελληνικά F-16

Ήρθαν ξαφνικά και ήρθαν από τη βάση τους στην Ιορδανία. Ήταν ένα σμήνος γαλλικών Rafale, με Γάλλους πιλότους. Πέταξαν φτερό με φτερό με τα ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από την 115 Πτέρυγα Μάχης, παίρνοντας μέρος στην άσκηση «Ευνομία», εκεί κοντά στην Κάρπαθο, όπου υποτίθεται αρχίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ήταν μια απάντηση στην Άγκυρα. Γέμισε η περιοχή από μαχητικά αεροσκάφη της Ελλάδας και της Γαλλίας την ώρα που πολεμικά πλοία της Γαλλίας της Ιταλίας και της Ελλάδος πραγματοποιούσαν ασκήσεις. Ξαφνικά ένα σμήνος τουρκικών F-16 θέλησε να δει τι συμβαίνει, χωρίς οι πιλότοι του να γνωρίζουν τι τους περίμενε. Σηκώθηκαν αμέσως δύο F-16 από τη Σούδα και τα κυνήγησαν, κάτι που οι Τούρκοι πιλότοι θα το θυμούνται για πολύ καιρό. Η άσκηση Ευνομία, θα συνεχιστεί σήμερα στο FIR Λευκωσίας και στην ΑΟΖ Κύπρου, όπου περιλαμβάνει και ανακατάληψη πλατφόρμας εξόρυξης φυσικού αερίου.

***

Ενα αεροπλανοφόρο στο απόρρητο κρηπίδωμα Κ-14

Πάντως στην περιοχή της Κρήτης και νοτίως αυτής, επικρατεί αεροπορική δραστηριότητα. Δεν είναι μόνον το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Τζωρτζ Μπους, φορτωμένο με αεροσκάφη F-18, ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας, αλλά και με πυραύλους Τόμαχωκ, που βρίσκεται ελλιμενισμένο στο απόρρητο κρηπίδωμα Κ-14 της βάσης της Σούδας, είναι και ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος (ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς που πέταξε με ένα F-16 (από την 115 Πτέρυγα Μάχης) στην περιοχή πραγματοποιώντας μάλιστα αεροπορική άσκηση. Αναμένεται επίσης και το 7ο Rafale, που ήδη έχει τα εθνόσημα και έχει παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία και πρόκειται κάποια στιγμή να προσγειωθεί στην Τανάγρα.

***
Ο Κώστας Σημίτης, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Ανδρέας Ανδρεάδης

Μην νομίζετε πως μου διέφυγε η εκδήλωση προς τιμήν του διεθνούς ακτινοβολίας καθηγητή Δημοσίων Οικονομικών Ανδρέα Μ. Ανδρεάδη (1876-1935) που πραγματοποιήθηκε τις προάλλες στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Ανδρέας Ανδρεάδης θεωρείται ο κατεξοχήν μελετητής των δημοσίων οικονομικών στην Ελλάδα. Με αφορμή τη μελέτη του Ανδρεάδη για την Τράπεζα της Αγγλίας, ο εκ των ομιλητών της εκδήλωσης κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, επισήμανε ότι πολλά «από τα θεμελιώδη διλήμματα που εμφανίζονται στην αφήγηση του Ανδρεάδη παραμένουν μαζί μας μέχρι σήμερα». Ο κ. Β. Ράπανος, σημείωσε ότι πολλές από τις διαπιστώσεις του Ανδρεάδη «για την αναποτελεσματική ελληνική δημόσια διοίκηση, τη χαμηλή φορολογική βάση και τον έντονο κομματισμό στη δημόσια σφαίρα, παραμένουν και σήμερα επίκαιρες». Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Μ. Ψαλιδόπουλος, είπε ότι σύμφωνα με τον Ανδρεάδη η άνθηση του όποιου πολιτισμού απαιτούσε υγιή δημόσια οικονομικά. Να σημειώσω την παρουσία στην εκδήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην εκδήλωση, καθώς και των ακαδημαϊκών.

***
Το Ταμείο Ανάκαμψης πάει δυτική Αθήνα

Εκδήλωση με θέμα «Ταμείο Ανάκαμψης και Έργα για τη Δυτική Αθήνα» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» στο Αιγάλεω (Κουντουριώτου 22) με κεντρικούς ομιλητές τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.