Άλλαξε το πρόγραμμά του ο Πρωθυπουργός για να παραστεί στην ονοματοδοσία του ΤΠΚ «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος». Θα βρίσκεται σήμερα στις 9 το πρωί στον Ναύσταθμο, αλλά δεν θα πάει μόνος του. Θα τον συνοδεύει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων. Πρόκειται για μια πυραυλάκατο νεοτάτου τύπου που θα ενισχύσει τον στόλο μας (κυρίως με τον οπλισμό που θα φέρει).

Εκείνο που έχει σημασία είναι οι δηλώσεις που θα υπάρξουν στην διάρκεια της τελετής. Θα ειπωθούν όπως μαθαίνω δηλώσεις του τύπου, ότι η πολιτική ηγεσία εμπιστεύεται απόλυτα την στρατιωτική ηγεσία, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και όλους τους αρχηγούς, τους οποίους άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση επέλεξε. Κάθε άλλη δήλωση ή ερμηνεία είναι εκ του πονηρού και δεν προφέρει καμία υπηρεσία. Τώρα θα πείτε ποιος ο λόγος για τέτοιες δηλώσεις εμπιστοσύνης της πολιτικής ηγεσίας προς την στρατιωτική τη στιγμή μάλιστα που η Άγκυρα κλιμακώνει τις επιθετική ρητορική της έναντι της χώρας μας; Ίσως, μου λένε από τα επιτελεία, να έχει να κάνει με διάφορες πρόσφατες διαρροές, με απαξιωτικό ύφος προς την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, στοχευμένα σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

***
Η δύναμη της μνήμης

Οι συνεχείς προσβολές ότι δήθεν να μην ξεχνάμε την Σμύρνη και οι καθημερινές απειλές της Τουρκίας κατά της χώρας μας διά στόματος Ερντογάν, αλλά και δια στόματος των Τσαβούσογλου και του Ακάρ, δεν περνούν απαρατήρητες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος έδωσε στους γείτονες μια απάντηση. Σας την μεταφέρω όπως έχει: «Σε αυτούς που μας προσβάλλουν καθημερινά και μας προτρέπουν να μην ξεχάσουμε τους απαντάμε πως εμείς δεν προσβάλλουμε, αλλά ούτε ξεχνάμε. Το ότι δεν ξεχνάμε δεν είναι το σημείο της αδυναμίας μας, αλλά το σημείο της δύναμής μας». Και το μήνυμα αυτό, έλαβαν οι Τούρκοι.

***
Ακόμα μια ευρωπαϊκή καταδίκη της Τουρκίας

Όπως οι Τούρκοι αναμένεται να λάβουν ακόμα ένα ηχηρό μήνυμα, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία της Γαλλίας. Την Παρασκευή στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Ισπανία η Γαλλία πήρε πρωτοβουλία για καταδίκη της Τουρκίας για την επιθετική ρητορική και τις απειλές έναντι της χώρας μας. Τη δήλωση θα την κάνει ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσία του Πρωθυπουργού, αλλά και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη. Την επομένη (Σάββατο) ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Βουλγαρία για τα εγκαίνια του αγωγού IGB (από το Αζερμπαϊτζάν) όπου θα έχει σημαντικές επαφές, ίσως και με τον Αζέρο Πρόεδρο. Και στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα, Κύπρος και Ελλάδα θα περιμένουν τον κ. Ερντογάν (εάν τελικά πάει) για να δώσει απαντήσεις ενώπιον της Ευρώπης για τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

***
Στις αρχές καλοκαιριού…

Την άνοιξη του 2023, με την ολοκλήρωση ουσιαστικά της τετραετίας θα γίνουν οι εκλογές, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ετήσια συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που έγινε στην Κρήτη. Αν και γενικά ήταν δεδομένο το χρονικό σημείο που θα γίνουν οι εκλογές εντούτοις υπήρχε μια μικρή σχετικότητα γύρω από την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής τους καθώς το Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλούσαν για εκλογές «την άνοιξη του 2023 ή στις αρχές του καλοκαιριού». Μάλιστα αυτή ήταν η διατύπωση του κ. Μητσοτάκη στην προ ημερών συνέντευξή του στο Bloomberg κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

***

Προβλέπουν εκλογές στις 2 Απριλίου

Τελικά ποια θα είναι η ημερομηνία των εκλογών; Οι ημερομηνίες δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ, προσαρμοσμένες όμως στις εξαγγελίες Μητσοτάκη. Υπήρξαν όλο αυτό το διάστημα πολλές προβλέψεις από τους γαλάζιους για την ημερομηνία των εκλογών. Άλλοι τις τοποθετούσαν τον Οκτώβριο, άλλοι τον… Μάρτιο και άλλοι φάνηκαν απόλυτα σίγουροι πως οι εκλογές θα διεξαχθούν χειμώνα, εκεί γύρω στο τέλη Φεβρουαρίου. Ένας από τους λίγους που προέβλεψε, πριν από μήνες, εκλογές την άνοιξη του 2023 ήταν ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος μάλιστα εκτίμησε πως οι εκλογές θα γίνουν στις 2 Απριλίου του 2023. Ημερομηνία που επιμένει να λέει και σήμερα.

***
Τα «Μεζεκλίκια», η γουρουνοπούλα και η κρίση

Στα «Μεζεκλίκια», το ταβερνείο επί της λαχαναγοράς του Ρέντη, που ειδικεύεται στην γουρουνοπούλα, προσκάλεσε ο Γιάννης Μπρατάκος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, ένα τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ (ανάμεσά τους ένας στρατηγός ε.α. ο Νικόλαος Μανωλάκος και ένας ναύαρχος ε.α. ο Διονύσης Χατζηδάκης) για να συζητήσουν τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, την πορεία προς τις εκλογές, αλλά και τα προβλήματα που ορθώνονται μπροστά στην κοινωνία με το φάντασμα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης εν όψει του χειμώνα. Στο νέο δείπνο του Γιάννη Μπρατάκου (είχαν προηγηθεί και άλλα με άλλους βουλευτές) το πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν οι εκλογές, συζήτηση που έγινε σε δύο… δόσεις. Πρώτον πότε θα προκηρυχθούν και δεύτερον εάν η ΝΔ θα αποκτήσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία (στις δεύτερες εκλογές).

Υπήρξαν εκτιμήσεις ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη, αλλά ίσως και γρηγορότερα, όπως είπαν μερικοί, αλλά σε αυτό που οι πάντες συμφώνησαν (ενώπιον του Γραμματέα του Πρωθυπουργού) ήταν ότι η ΝΔ θα κερδίσει την αυτοδυναμία. Παρούσες μόνον δύο γυναίκες βουλευτές, η Άννα Καραμανλή και η Κατερίνα Μονογιού και η συζήτηση πήγε αμέσως σε κοινωνικά θέματα. Αλλά με δυο πρώην ανώτατους στρατιωτικούς και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στο «Μεζεκλίκια» έγινε ανάλυση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας, ειπώθηκε ότι δεν παίζουμε το παιχνίδι του Ερντογάν, διότι η Ελλάδα έχει μαζί της το Διεθνές Δίκαιο. Έγινε συζήτηση και για τα εξοπλιστικά, για τα Rafale και τις φρεγάτες (πώς ελήφθη η απόφαση για τις γαλλικές).

***
Ο Αβραμόπουλος στην Α Αθήνας

Τελικά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος φαίνεται πως εγκαταλείπει το ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ και οδεύει προς την Α Αθηνών, αλλάζοντας- κατά πολλούς- τους συσχετισμούς. Ο ίδιος είχε πει, όταν ακόμα δεν είχε σιγουρευθεί η υποψηφιότητά του πως του αρέσει αν εκλέγεται με σταυρό και από τότε άρχισε να πυκνώνει τις εμφανίσεις τους σε κομματικές εκδηλώσεις. Προχθές μάλιστα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έγινε στην Χερσόνησο της Κρήτης ο πρώην επίτροπος πήρε τον λόγο και είπε ότι επανέρχεται στην πολιτική σκηνή και ότι θα είναι δίπλα όλων των γαλάζιων στελεχών. Ενώ έκανε λόγο για το πόση σπουδαία, όπως την χαρακτήρισε δουλειά κάνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

***
Άδειασμα στον Πολάκη

«Άδειασμα» στον τέως αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, επεφύλαξε ο τότε προϊστάμενός του και νυν τομεάρχης Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, λέγοντας ευθέως στη Βουλή ότι οι θέσεις Πολάκη για τα εμβόλια δεν είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αφορμή για τη δήλωση Ξανθού στάθηκαν οι αντιεμβολιαστικές απόψεις τις οποίες ανήρτησε ο Παύλος Πολάκης σε ανάρτηση του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα.Κι ενώ ο καθηγητής απάντησε στον κ. Πολάκη ότι το πρόβλημα θνητότητας εντοπίστηκε στις ΜΕΘ υποστηρίζοντας πως ο εμβολιασμός είχε σημαντικά οφέλη ώστε κάποιος να μη χρειαστεί να διασωληνωθεί, ο κ. Πολάκης επέμεινε, λέγοντας στον κ. Λύτρα: «Επίσης κατανοείς πιστεύω πως με 7 νεκρούς στις ηλικίες 1-18 και 219 νεκρούς στις ηλικίες 18-40 στο σύνολο των 33.111 μέχρι σήμερα, ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ η μαζική «επιστημονική» υστερία να εμβολιασθούν οριζόντια αυτές ηλικίες!!!».

***
Ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης

Τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης», όπως αποκάλεσε ο Σαρλ ντε Γκωλ τον Μανώλη Γλέζο, τίμησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, έπειτα από πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Left).Παρόντες στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του συμβόλου της αντίστασης, είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η εκδήλωση στις Βρυξέλλες ξεκίνησε με τα επίσημα αποκαλυπτήρια της αίθουσας του ευρωκοινοβουλίου, που πλέον φέρει το όνομα του Μανώλη Γλέζου, κατόπιν ομόφωνης απόφασης που έλαβε το Προεδρείο του.

Στο βήμα της εκδήλωσης έχει προγραμματιστεί να ανέβουν αρκετοί πολιτικοί από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως οι: Iratxe Garcia Perez, Ισπανίδα ευρωβουλευτής και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, η Ska Keller, Γερμανίδα ευρωβουλευτής και Συμπρόεδρος των Πρασίνων, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (έστειλε μήνυμα), ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

***
Η βουτιά της ξυπόλυτης υπουργού

Με σύνθημα «βάζουμε στη ζωή μας τον αθλητισμό», η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έπαιξε μπιτς βόλεϊ. Τη στιγμή που διανύουμε την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, το υπουργείο Παιδείας συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες του υφυπουργείου Αθλητισμού. Έτσι η υπουργός πήγε στο ΟΑΚΑ, στο γήπεδο του μπιτς βόλεϊ, έβγαλε τα παπούτσια της και έπαιξε μαζί με εργαζόμενες του υπουργείου Παιδείας, αλλά και με Ολυμπιονίκες. Ήταν θεαματική η βουτιά που έκανε για να κερδίσει τον πόντο.