Κλείνει για τρεις ημέρες ο Nord Stream 1, ο αγωγός που διοχετεύει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Βαλτικής.

Σύμφωνα με την Gazprom, ο αγωγός θα κλείσει από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, καθώς ο μοναδικός συμπιεστής φυσικού αερίου που του απομένει απαιτεί συντήρηση.

Όπως σχολιάζει το Reuters, το κλείσιμο θα επιφέρει περαιτέρω διαταραχές στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, καθώς ο αγωγός λειτουργεί ήδη μόνο στο 20% της δυναμικότητάς του.

Έως σήμερα η Gazprom επικαλείται την ανάγκη επισκευής άλλων συμπιεστών. Η κίνηση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού πάντως εντείνει τους φόβους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει εντελώς τις προμήθειες ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης, οι ροές των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων (mcm) ημερησίως – σύμφωνα με τις τρέχουσες ποσότητες – θα επανέλθουν, υποστηρίζει η ρωσική εταιρεία.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι εργασίες συντήρησης στον εναπομείναντα σταθμό συμπίεσης φυσικού αερίου Trent 60 θα πραγματοποιηθούν από κοινού με τη Siemens.

«Με την ολοκλήρωση των εργασιών και εφόσον δεν υπάρξουν τεχνικές δυσλειτουργίες της μονάδας, η μεταφορά αερίου θα αποκατασταθεί στο επίπεδο των 33 εκατ. κυβικών μέτρων ανά ημέρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η πλήρης δυναμικότητα του Nord Stream 1 είναι 167 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.