Το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στις αρχές της εβδομάδας στον πρόεδρο της Βουλής, από τον οποίο ζήτησε την άμεση σύγκληση του Κοινοβουλίου με αφορμή το μείζον θέμα των παρακολουθήσεων, βρήκε τον Κώστα Τασούλα τη στιγμή που επιβιβαζόταν στο πλοίο της επιστροφής από τη Σύρο – συμπτωματικά το όνομα του πλοίου ήταν «Thunder» («Κεραυνός») -, τη δε επιστολή που του έστειλε λίγο αργότερα την έλαβε εν πλω μέσω του e-mail.

Ο κ. Τσίπρας του ζητούσε να συγκαλέσει άμεσα τη Βουλή, που είναι σε θερινές διακοπές, για να προχωρήσουν πάραυτα οι διαδικασίες ελέγχου και συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του θέματος που έχει προκαλέσει πολιτικές και θεσμικές αναταράξεις με απρόβλεπτες προεκτάσεις.

Υποκλοπές: Μάχη για την πρωτοβουλία των κινήσεων – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση με την εξεταστική

Το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπως έχουν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ, είναι τα δύο πεδία όπου με την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου θα δοθούν οι πρώτες «μάχες», ενώ η σύσταση εξεταστικής επιτροπής, την αναγκαιότητα της οποίας έχουν θέσει και τα δύο κόμματα βάσει του σχετικού συνταγματικού δικαιώματος της μειοψηφίας, θα αποτελέσει το βασικό πεδίο της σκληρής αναμέτρησης που θα μονοπωλήσει επί μακρόν το πολιτικό και κοινοβουλευτικό ενδιαφέρον.

Η επίσπευση που δεν… έγινε

Παρά το αίτημα του κ. Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής (του ζήτησε «να ανταποκριθεί στο αυτονόητο δημοκρατικό του καθήκον» και να διευκολύνει με την επίσπευση της έναρξης εργασιών της Βουλής στο να ασκηθούν το συντομότερο όλες οι νομοθετικές αρμοδιότητες καθώς και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος με προτεραιότητα τον προσδιορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διατάξεως «για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ»), οι εργασίες της θα εκκινήσουν επί της ουσίας σχεδόν όπως ήταν προγραμματισμένο – στις 22 Αυγούστου προβλεπόταν το άνοιγμα της Βουλής με συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών κ.λπ., με την Ολομέλεια να ξεκινά το νομοθετικό της έργο στις 31 Αυγούστου.

Η μη ανταπόκριση του κ. Τασούλα (στην πραγματικότητα της κυβέρνησης) στο αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτόν το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο.

Υπό το πρίσμα αυτό αναμένεται «θερμή» η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων που προγραμμάτισε ο κ. Τασούλας για τις 22 Αυγούστου στη 1.00 το μεσημέρι, προκειμένου να προσδιοριστεί χρονικά τόσο η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όσο και κυρίως η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, την οποία η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί, και αναμένεται να είναι η πιο σκληρή σύγκρουση της παρούσας Βουλής.

Το παιχνίδι με την Εξεταστική

Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, ο οποίος αποδέχθηκε το σχετικό αίτημα του κ. Τσίπρα, ενώ συμφωνεί, όπως ανακοίνωσε στο διάγγελμά του, και με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία, όπως δήλωσε, «προφανώς και θα λειτουργήσει υπό συνθήκες που η φύση του αντικειμένου που θα ερευνήσει επιβάλλει», δηλαδή θα έχει χαρακτήρα εμπιστευτικότητας.

Αρα οι συνεδριάσεις δεν θα είναι δημόσιες – δεν θα προβάλλονται από το Κανάλι της Βουλής -, ούτε οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες θα έχουν πρόσβαση στα πρακτικά των συζητήσεων, παρά μόνον στις (αντικρουόμενες, κατά την πάγια πρακτική) διαρροές από τα κόμματα.

Σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει ένα ισχυρό crash test για το κυβερνών κόμμα, παρά το γεγονός ότι κατέχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή και θα μπορεί βάσει αυτής, όπως φοβάται η αντιπολίτευση επικαλούμενη το προηγούμενο με την εξεταστική επιτροπή για τη «λίστα Πέτσα», να προσδιορίσει στον όποιο βαθμό την πορεία και το περιεχόμενο των ερευνών της.

Είναι όμως τόσο μεγάλες οι πολιτικές και θεσμικές διαστάσεις της υπόθεσης των παρακολουθήσεων που το έργο της Εξεταστικής δεν μπορεί παρά να έχει ένα και μοναδικό σκοπό: να χυθεί άπλετο φως και να μη μείνουν «σκιές» που θα πλήττουν τη συνταγματική τάξη και την ίδια τη δημοκρατία.

Είναι προφανές πως όλα τα κόμματα θα στηρίξουν την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, για τη σύσταση της οποίας η σχετική πρόταση αρκεί να υπογράφεται από 10 βουλευτές, ενώ για την υπερψήφισή της αρκούν 120 βουλευτές. Το ΚΚΕ έχει δηλώσει ήδη ότι συμφωνεί και ότι θα ζητήσει επιπλέον να ερευνηθεί και η υπόθεση των συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής κατηγορούσε τον πρωθυπουργό ότι «εκμεταλλευόμενος το ότι διάγουμε περίοδο θερινών διακοπών επιχείρησε να αποφύγει την αναγκαία διαδικασία εκτενούς και δημόσιας λογοδοσίας στον χώρο που είναι το φυσικό περιβάλλον αυτής, δηλαδή στη Βουλή, και επέλεξε να απευθύνει διάγγελμα μέσω βιντεοσκοπημένης εξαγγελίας με προετοιμασμένο κείμενο».

Ενώ όσον αφορά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωνε προς τον κ. Τασούλα ότι δρομολογήθηκε με αυτή τη μορφή και όχι με την κανονική νομοθετική διαδικασία, προκειμένου να αποφύγει «τον έλεγχο στον οποίο θα τον υπήγαγε η αντιπολίτευση».

ΣΥΡΙΖΑ: «Παίζουν καθυστερήσεις»

Η απόρριψη του αιτήματος για έναρξη των κοινοβουλευτικών εργασιών «εδώ και τώρα» οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο να ζητήσει την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την εβδομάδα που πέρασε, προκειμένου να κληθούν ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, αλλά και ο παραιτηθείς προκάτοχός του Παναγιώτης Κοντολέων, όπως και ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, ο παραιτηθείς πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η εισαγγελέας που ήταν αποσπασμένη στην ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου.

Ωστόσο και αυτό το αίτημα παραπέμπεται για τη Διάσκεψη των Προέδρων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παίζει καθυστερήσεις» και ότι «ο φόβος της για έλεγχο δεν κρύβεται με τίποτα», προειδοποιώντας ότι «ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει και τίποτα δεν γλιτώνει τον κ. Μητσοτάκη από τις ευθύνες του για την εκτροπή που επιχείρησε».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης έχει ζητήσει να διαβιβαστεί αμέσως το σύνολο του φακέλου που αφορά την υπόθεση παρακολούθησής του από την ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αίτημα που έσπευσε να ενισχύσει ο κ. Τσίπρας με ανάρτησή του δηλώνοντας ότι «αποτελεί αυτονόητη δημοκρατική υποχρέωση για την κυβέρνηση».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ