Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διερευνούν τα ξεσπάσματα της ηπατίτιδας Α που πιθανώς συνδέονται με δύο μάρκες βιολογικών φραουλών που πωλούνταν σε πολλά καταστήματα λιανικής στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ABC, σε δελτίο τύπου η FDA αναφέρει ότι «οι μάρκες φράουλας FreshKampo και HEB που αγοράστηκαν μεταξύ 5 Μαρτίου και 25 Απριλίου διερευνώνται για σύνδεση με ξέσπασμα στις ΗΠΑ και τον Καναδά».

Οι φράουλες πωλούνται σε πολλές μεγάλες αλυσίδες λιανικής, συμπεριλαμβανομένων των Aldi, HEB, Kroger, Safeway, Sprouts Farmers Market, Trader Joe’s, Walmart, Weis Market και WinCo Foods.

Τουλάχιστον 17 ασθενείς

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περιπτώσεις ηπατίτιδας Α έχουν αναφερθεί από καταναλωτές στην Καλιφόρνια, τη Μινεσότα και τον Καναδά, οι οποίοι αγόρασαν φράουλες πριν αρρωστήσουν. Τουλάχιστον 17 ασθενείς και 12 νοσηλείες έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον FDA.

Η ηπατίτιδα Α είναι ένας μεταδοτικός ιός που μπορεί τελικά να προκαλέσει ηπατική νόσο, σύμφωνα με τον FDA. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος, ίκτερο, σκούρα ούρα και ωχρά κόπρανα. Οι λοιμώξεις συνήθως ανακάμπτουν μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες, αν και σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να γίνουν χρόνιες.

«Οι φράουλες θα πρέπει να πετιούνται εάν δεν είστε σίγουροι ποια μάρκα αγοράσατε ή πότε και πού αγοράστηκαν» συνέστησε η FDA, προσθέτοντας πως και οι κατεψυγμένες φράουλες πρέπει επίσης να πετιούνται.