Σε ξεκάθαρες απειλές κατά της Ελλάδα, προέβη ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εγείροντας ξανά θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Ακολουθώντας  τη γραμμή Ερντογάν για κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, ο Τσαβούσογλου, ανέβασε τους τόνους και δήλωσε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ,  πως αν η ελληνική πλευρά συνεχίσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά, τότε η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει αμέτοχη και «δεν θα μπλοφάρει».

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να πει πως η Τουρκία θα… κυνηγήσει την Ελλάδα αν συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά.

O επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας διευκρίνισε ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, «ακυρώνοντας το καθεστώς των νησιών που είχε τεθεί βάσει των των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947, λέγοντας ότι δεν ισχύει καμία νομιμοποιητική βάση της Αθήνας για να εξοπλίζει τα νησιά της.

«Θα σας κυνηγήσουμε»

Στη σημείο αυτό, ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι η «Ελλάδα έχει οπλίσει τα νησιά της από το 1960 και είπαμε ότι αν δεν τα παρατήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία [των νήσων]. Είμαστε πολύ σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Επειδή τους δίνονται [τα νησιά] υπό όρους, η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί και αν δεν το κάνει τότε θα προχωρήσουμε περαιτέρω επί του θέματος, το οποίο όμως δεν γίνεται να απορριφθεί με τα ελληνικά επιχειρήματα ότι δήθεν η Τουρκία έχει επεκτατική πολιτική και στοχεύει στα εδάφη μας».

Ο Τσαβούσογλου επέμεινε ότι η ελληνική πλευρά «παραβιάζει ξεκάθαρα» τις προαναφερθείσες συμφωνίες και κατ’ επέκταση απειλεί την Τουρκία, δημιουργώντας μια κατάσταση την οποία δεν μπορεί να αποδεχτεί η Άγκυρα, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν πειράζει όσα όπλα κι αν βάλουν [ οι Έλληνες στα νησιά]. Εφόσον δεν σταματήσουν να παραβιάζουν το καθεστώς το νησιών, θα σας κυνηγάμε».