Πριν… καλά καλά προλάβουν να λιώσουν τα χιόνια που έπεσαν εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα» και δημιούργησαν εκατοντάδες προβλήματα στην Αττική και όχι μόνο, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ισχυρές βροχοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της επικράτειας, ενώ εκφράζουν και φόβους για πλημμυρικά φαινόμενα στην Αθήνα, αφού σε πολλές περιοχές τα χιόνια δεν έχουν λιώσει ακόμα.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Από το βράδυ της Παρασκευής, ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει ξανά ραγδαία μεταβολή, με κύριο χαρακτηριστικό αυτή τη φορά τις σφοδρές καταιγίδες.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος τόνισε ότι το νέο κύμα κακοκαιρίας θα συνοδεύεται από βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τα φαινόμενα αυτά θα είναι ισχυρά, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν και χαλαζοπτώσεις.

Μάλιστα, ο κ. Καλλιάνος έκανε λόγο για «βροχοθύελλες».

Η πρόγνωση από τον Γ. Καλλιάνο

Σε ό,τι αφορά την Αττική που δοκιμάστηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα από την κακοκαιρία «Ελπίδα», τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία αναφέρουν ότι δεν θα χιονίσει στον αστικό και περιαστικό ιστό παρά μόνο ψηλά στα βουνά, την Πάρνηθα, τον Υμηττό, την Πεντέλη.

Σύμφωνα, δε, με τον κ. Καλλιάνο οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι για την Αττική είναι η βροχή που θα πέσει σε κατά τόπους περιοχές, καθώς και οι ισχυροί βοριάδες που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τα 10 μποφόρ. Μάλιστα, το κρύο θα είναι αισθητό, με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά τους 8 με 9 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις αναμένεται να λιώσουν τους τεράστιους όγκους χιονιού που έχουν συσσωρευτεί και να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Πιο συγκεκριμένα μιλώντας ο Γιάννης Καλλιάνος στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου, είπε ότι το νέο κύμα κακοκαιρίας θα συνοδεύεται από βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τα φαινόμενα αυτά θα είναι ισχυρά, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν και χαλαζοπτώσεις.

Στην κεντρική Ελλάδα, στη Θεσσαλία, στην Ηπειρο στη Στερεά Ελλάδα, θα υπάρξουν χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, και μάλιστα πυκνές. Τα χιόνια θα πέσουν σε περιοχές με υψόμετρο μεγαλύτερο από τα 500, 600 μέτρα.

Ο Γ. Καλλιάνος επέστησε την προσοχή ότι οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές και θα πρέπει οποιοσδήποτε κινηθεί στο ημιορεινό και ορεινό οδικό δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας, να είναι εφοδιασμένος με αλυσίδες.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Νωρίτερα σήμερα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, για πυκνά χιόνια, ισχυρές βροχές και θυελλώδεις ανέμους από το βράδυ της Παρασκευής.

Κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια Ελλάδα, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά – ημιορεινά και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

Αναλυτικά:

Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από αργά το βράδυ σήμερα Παρασκευή (28-1-2022) έως το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια Ελλάδα, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά – ημιορεινά και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

α. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από νωρίς το πρωί  του Σαββάτου (29-1-2022) στα νησιά του Ιονίου (πλην της Κέρκυρας), τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το απόγευμα θα εξασθενήσουν, ενώ στην Πελοπόννησο από αργά το βράδυ.

Από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (29-1-2022) στις Σποράδες, στην Εύβοια, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το βράδυ θα εξασθενήσουν, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (30-1-2022).

Από το μεσημέρι του Σαββάτου (29-1-2022) στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022).

β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από αργά το βράδυ σήμερα Παρασκευή (28/1/2022) στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου, ενώ το Σάββατο (29-1-2022) θα επεκταθούν στα ορεινά – ημιορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της κεντρικής και ανατολικής Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι στα βόρεια και από αργά το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν.

γ. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατούν το Σάββατο (29-1-2022) στο Ιόνιο και από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022) στα ανατολικά, που η έντασή τους θα φτάνει τα 8 και στο νότιο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο, Σάββατο

Μεταβολή του καιρού κυρίως στα κεντρικά και νότια, βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Νότιο Αιγαίο κατά τόπους ισχυρές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Στερεάς, ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο και βαθμιαία θυελλώδεις στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο, παγετός κυρίως στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά, θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα κεντρικά και νότια.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo.gr, για το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022 προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες αρχικά στην Ήπειρο, το Ιόνιο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και πρόσκαιρα σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο, ενώ γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν στα δυτικά και βόρεια και θα επηρεάσουν τα νοτιότερα τμήματα με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά κεντρικά ηπειρωτικά και σε περιοχές της Θεσσαλίας, Κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 9 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -5 έως 4 βαθμούς), -1 έως 7 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 0 έως 13 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 3 έως 14 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 3 έως 12 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο βαθμιαία θυελλώδεις 8 μποφόρ, με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 4-5 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους-βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες, με βροχές και τοπικές καταιγίδες περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς 6 μποφόρ και στα ανατολικά και νότια βαθμιαία σε σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και χαμηλές θερμοκρασίες τις πρωινές ώρες περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.