Πλήθος ρεπορτάζ, αναλύσεων και σχολίων σήμερα στον γερμανικό Τύπο για την σφοδρή οικονομική και νομισματική κρίση που πλήττει εδώ και καιρό την Τουρκία, με την καταβαράθρωση της λίρας και την εκτόξευση του πληθωρισμού στα ύψη, καταγράφοντας μάλιστα χθες ρεκόρ εικοσαετίας, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σε σχόλιό της με τίτλο «Τι φοβάται ο Ερντογάν» παρατηρεί: «Μια κυβέρνηση με πληθωρισμό που ανέρχεται στο 36% στον ετήσιο απολογισμό της θα πρέπει να αναρωτιέται τι κάνει λάθος. Ειδάλλως, κι αυτό είναι ακόμη πιο επικίνδυνο για όσους βρίσκονται στην εξουσία, αυτό το ερώτημα θα το θέσουν σύντομα και ίσως πιο ηχηρά οι πολίτες της χώρας. Επειδή οι υπουργοί, οι τουρκικές αρχές, οι θεσμοί κάνουν μόνο ό,τι επιτάσσει με κάθε λεπτομέρεια ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι ίδιοι θα στραφούν εναντίον του ίδιου του αρχηγού του κράτους – αθόρυβα ή ενδεχομένως φωναχτά στους δρόμους. Και ίσως τότε τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν δύσκολα για τον μακροχρόνιο ηγέτη της Άγκυρας». Σε άλλο σημείο το σχόλιο επισημαίνει, κάνοντας μια αναφορά στο παρελθόν: «Τελευταία φορά το ποσοστό πληθωρισμού στην Τουρκία ήταν τόσο υψηλό το 2002. Ειδικοί προβλέπουν ήδη ότι ο πληθωρισμός θα αγγίξει την άνοιξη το 40%. Αυτό πρέπει να ανησυχεί τον Ερντογάν πολύ περισσότερο από την κριτική που του ασκείται για την πολιτική καταστολής: Το 2002, η υποτίμηση του νομίσματος μαζί με την αχαλίνωτη διαφθορά και άλλα σημάδια σήψης, κόστισαν στην τότε κοσμική κυβέρνηση την εξουσία – και οδήγησαν στην άνοδο του Ερντογάν. Ο νυν πρόεδρος καταπολεμά τον πληθωρισμό με όλες του τις δυνάμεις. Δυστυχώς με λάθος μέσα».

«Με την πλάτη στον τοίχο»

ΕρντογάνΑπο το 2002 στην εξουσία

Και η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης στην Τουρκία αλλά και το δυσοίωνο πολιτικό μέλλον του Τούρκου προέδρου σημειώνοντας: «Ο Τούρκος πρόεδρος δεν κάνει καμία κίνηση απόκλισης από την παράξενη νομισματική του πολιτική, αντιμετωπίζοντας τον αυξανόμενο πληθωρισμό με χαμηλά επιτόκια, παρόλο που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ο Ερντογάν μάχεται για να κερδίσει τη φθίνουσα εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, με εκκλήσεις για εθνική υπερηφάνεια και εκλιπαρώντας κυριολεκτικά τους επενδυτές να ξεθάψουν τα αποθέματα σε χρυσό και συνάλλαγμα και να τα ανταλλάξουν με λίρες. Επιπλέον δίνει νέες υποσχέσεις – πιθανώς όμως ακριβές για τα νοικοκυριά – θέλοντας να προστατεύσει τους επενδυτές από απώλειες συναλλάγματος. Εν τέλει προσπαθεί να αποτρέψει μια σοβαρή απώλεια: τον προεδρικό θώκο για τον ίδιο».

Δύο χρόνια μετά, το χάος της πανδημίας παραμένει

ράπιντ τεστΡάπιντ τεστ στη Γερμανία

Σε σχόλιο στη διαδικτυακή του έκδοση το περιοδικό Focus εστιάζει στην εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία και συγκεκριμένα η καταγραφή των κρουσμάτων στη Γερμανία, σχεδόν δύο χρόνια πλέον μετά το ξέσπασμά της και εδώ. «Ακόμη και μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας, οι υγειονομικές αρχές και τα εργαστήρια στη Γερμανία δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν την πορεία του κορωνοϊού και των μεταλλάξεών του. Δεδομένης όμως της δυναμικής της μετάλλαξης Όμικρον, αυτό δεν είναι μόνο ενοχλητικό, αλλά εξίσου επικίνδυνο» παρατηρεί το σχόλιο.

Ασκώντας κριτική στην τακτική κυβέρνησης και κρατιδίων αλλά και στον νέο υπ. Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ το περιοδικό αναφέρει: «Για άλλη μια φορά στη Γερμανία κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά συμβαίνει με τον κορωνοϊό – ούτε καν ο υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στα ΜΜΕ, προσπαθεί απεγνωσμένα να αποσπάσει από τα επιμέρους κρατίδια έγκυρα στοιχεία για την τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας (…) Είναι ντροπιαστικό ότι, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος η νέα κυβέρνηση αλλά και οι παλιοί πρωθυπουργοί των κρατιδίων παραβλέπουν ή ανέχονται εσκεμμένα τη νωθρότητα των υγειονομικών αρχών τους κατά τη διάρκεια των γιορτών. Πρωτίστως όμως πρόκειται για βαριά αμέλεια – εξαιτίας του προφανούς κινδύνου που εγκυμονεί η μετάλλαξη Όμικρον και του συναγερμού, στον οποίο τέθηκε η χώρα τις προηγούμενες εβδομάδες.»

Δήμητρα Κυρανούδη