«Η Ρωσία τάσσεται με συνέπεια υπέρ μιας καθολικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, εντός των γνωστών διεθνών νομικών πλαισίων, που έχουν θεσπιστεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπουν τη δημιουργία στην Κύπρο μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας με ενιαίο διεθνές νομικό πρόσωπο, κυριαρχία και υπηκοότητα», σημειώνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ειδική ανακοίνωσή του ενόψει της αυριανής συνάντησης του επικεφαλής του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Απομάκρυνση ξένων στρατιωτικών σχηματισμών

«Δεν υποστηρίζουμε την ιδέα της μονομερούς διόρθωσης της υπάρχουσας βάσης των συνομιλιών, της επανεξέτασης του μοντέλου της διευθέτησης. Έχουμε ως αφετηρία ότι η συζήτηση της ενδοκυπριακής διάστασης της διευθέτησης, αποτελεί αποκλειστική προτεραιότητα των κυπριακών μερών», τονίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ στο ανακοινωθέν του και προσθέτει: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι παραμένει επίκαιρη η ένταξη των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη συζήτηση της εξωτερικής διάστασης της διευθέτησης και η αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος εγγυήσεων ασφαλείας της νήσου, με εκείνες του ΟΗΕ. Μεγάλη σημασία για την μακροπρόθεσμη σταθερότητα στο νησί έχει η αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών σχηματισμών».

Υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ

Η Ρωσία «υποστηρίζει τις προσπάθειες, που καταβάλλει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στο πλαίσιο της αποστολής ‘καλών υπηρεσιών» για την επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου» αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ, το οποίο προσθέτει ότι θεωρεί απαραίτητο να συμβάλει «στη δημιουργία ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό ζήτημα» και καταλήγει: «Ταχθήκαμε υπέρ της παράτασης της εντολής στις ένοπλες δυνάμεις του ΟΗΕ στην Κύπρο έως την 31η Ιανουαρίου 2022, η οποία επικυρώθηκε με το ψήφισμα 2587 του ΣΑ του ΟΗΕ (που υιοθετήθηκε στις 29 Ιουλίου 2021). Θεωρούμε ότι υπό συνθήκες μη επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, είναι πρόωρο να γίνεται λόγος για αλλαγή των αρμοδιοτήτων, είτε του σχήματος της αποστολής του ΟΗΕ. Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υπηρετήσει την περαιτέρω αύξηση της πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας».

Οι συμφωνίες

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη και Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί αύριο, περί τις 11:30 το πρωί στην ιστορική έπαυλη του ρωσικού ΥΠΕΞ στο κέντρο της Μόσχας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας του Κύπριου υπουργού αναμένεται η υπογραφή του «Στρατηγικού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την τριετία 2022-2024», καθώς και της «Συμφωνίας για συνεργασία κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών επιχειρήσεων σε καταστάσεις διαχείρισης κρίσεων», επισημαίνει η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ στην εκτενή ανακοίνωσή της, με την οποία γίνεται ανασκόπηση των διμερών σχέσεων.