Χθες αργά το απόγευμα κυκλοφόρησε μια έντονη φημολογία. Έφερε τον Γιώργο Παπανδρέου να έχει λάβει την απόφαση να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και να την ανακοινώνει το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την συνομιλία που θα είχε με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η φημολογία αυτή μεταδόθηκε με μεγάλη ταχύτητα και προκάλεσε έντονη κινητικότητα. «Ο πρόεδρος ανακοινώνει αύριο, ετοιμαστείτε» ήταν το μήνυμα που έφτανε στη βάση των υποστηριχτών του Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τη φημολογία αυτή ο κ. Παπανδρέου, για λόγους συμβολικούς, θα ανακοίνωνε την απόφαση του να είναι υποψήφιος. Τη Δευτέρα συμπληρώνονται 40 χρόνια από την πρώτη, θριαμβευτική νίκη του ΠαΣοΚ, στις 18 Οκτωβρίου του 1981.

Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου απέκλειαν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. Επέμεναν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, «η πλάστιγγα δεν έχει γείρει προς καμία πλευρά», τόνιζαν. Πάντως δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου να είναι υποψήφιος. Υπογράμμιζαν όμως ότι αν τελικά αποφασίσει να κατέβει στην κούρσα για την ηγεσία είναι πιθανόν να το κάνει την Τετάρτη.

Παρόλα αυτά η φημολογία όχι μόνο δεν υποχώρησε αλλά εντάθηκε μετά τη δήλωση της Κατερίνας Μπατζελή ότι πιθανόν ακόμα και αύριο ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του.

Οι προθέσεις του κ. Παπανδρέου παραμένουν μυστήριο. Κάθε μέρα η αίσθηση ότι θα είναι υποψήφιος ενισχύεται όλο και περισσότερο. Αλλά ο ίδιος τα χαρτιά του, δεν τα ανοίγει. Είδε τους Μανώλη Χριστοδουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Παύλο Χρηστίδη μίλησε στο τηλέφωνο με τον Ανδρέα Λοβέρδο και διαδικτυακά με τον Χάρη Καστανίδη. Κάθε ένας από τους συνομιλητές του διαμόρφωσε διαφορετική εικόνα. Άλλοι εκτιμούν ότι θα είναι υποψήφιος και άλλοι όχι. Τακτική; Δεν έχει, πράγματι, αποφασίσει;

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει, εκτός των άλλων, να σταθμίσει τα δεδομένα που προκύπτουν από τις μέχρι στιγμής συναντήσεις του. Ουδείς από τους βασικούς υποψηφίους δεν θα αποχωρήσει. Του το ξεκαθάρισαν.

Δεν πρέπει επίσης να περάσει απαρατήρητο και το μήνυμα των δύο βασικών διεκδικητών. Του Ανδρέα Λοβέρδου και του Νίκου Ανδρουλάκη. Δεν συνάντησαν τον κ. Παπανδρέου στο γραφείο του στη Βουλή. Γιατί, όπως λέγεται, δεν ήθελαν να του δώσουν το πλεονέκτημα μια εικόνας υπεροχής από τη στιγμή που μπορεί αύριο να είναι αντίπαλος τους στην κούρσα για την ηγεσία.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Παπανδρέου θα περάσει μέσα από ένα σκληρό προεκλογικό αγώνα, ουδείς σκοπεύει να καταθέσει τα όπλα. Θα θελήσει να περάσει μέσα από αυτή τη δοκιμασία ένας πρώην πρωθυπουργός;

Θα το μάθουμε, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη. Ίσως και σήμερα Δευτέρα.