Τον κώδωνα για νέους μεγάλους σεισμούς στην Ελλάδα, έκρουσε ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο οποίος προειδοποίησε ότι μετά τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη, μπορεί να γίνει μεγάλος σεισμός σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας.

Όπως είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είναι πρώτη φορά από το 1900 και μετά που καταγράφεται σεισμός πάνω στο νησί της Κρήτης (και όχι υποθαλάσσιος), σε ένα ρήγμα που δεν γνώριζαν πριν οι σεισμολόγοι.

Από αυτή την άποψη, όπως εξήγησε, η Κρήτη «έγραψε ιστορία». Αυτό επίσης σημαίνει ότι σε κάθε γωνιά της χώρας μας μπορεί να γίνει μεγάλος σεισμός.

Μεγάλη ανησυχία για τη Θήβα

Γι’ αυτόν τον λόγο, ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείο Αθηνών προειδοποίησε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, εκπαίδευση και προετοιμασία των κατοίκων, αλλά και της Πολιτείας.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε ανησυχία κυρίως για τη Θήβα, όπου υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα από τις 24 Ιουλίου. Το θέμα της Θήβας έχει ήδη απασχολήσει έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, η οποία είχε «δει» τα επικίνδυνα σημάδια και για την Κρήτη.

Τα 5,8 Ρίχτερ μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός

Όσον αφορά τα 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη, εκτίμησε ότι μάλλον είναι ο κύριος σεισμός, καθώς εξελίσσεται ομαλά πλούσια μετασεισμική ακολουθία.

Τέλος, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος κάλεσε τους κατοίκους να μην κοιμηθούν στα σπίτια τους αν έχουν εμφανείς βλάβες, αν δεν περάσουν πρώτα και δεν αποφανθούν οι αρμόδιες επιτροπές ελέγχου.