Δημοσκόπηση – Το προφίλ του αντιεμβολιαστή – Το 40% εκτιμά ότι έρχεται νέο γενικό lockdown

Πόσοι δηλώνουν αρνητές και ποιους λόγους επικαλούνται για να μην κάνουν το εμβόλιο;

Το προφίλ των αρνητών εμβολιασμού σκιαγραφεί νέα δημοσκόπηση της PULSE, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 11% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού ή δεν έχει κλείσει ραντεβού, ενώ το 15% δεν απαντά.

Παράλληλα, τέσσερις στους δέκα όσων δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν θα εμβολιαστούν, εκφράζουν ανησυχία για τις παρενέργειες των εμβολίων, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να εμβολιαστούν από αντίδραση στην πίεση που νιώθουν ότι τους ασκείται. Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που επιμένουν ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου γενικού lockdown, τέσσερις στους 10 ερωτηθέντες εκτιμούν ότι το σενάριο αυτό είναι βέβαιο ή ότι μάλλον θα συμβεί, ωστόσο, η πλειονότητα εκτιμά ότι δεν θα έχουμε νέο γενικό απαγορευτικό.

Τουλάχιστον μια δόση το 72%

Στην ερώτηση εάν έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου ή έχουν προγραμματίσει ραντεβού, το 72% των ερωτηθέντων (ενήλικοι) δηλώνει ότι έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση, το 2% ότι έχει προγραμματισμένο ραντεβού, ενώ το 11% απαντά ότι δεν έχει κάνει – δεν έχει προγραμματισμένο ραντεβού.

«Ποτέ εμβολιασμός»

Στην ερώτηση σε όσους απάντησαν ότι δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση, πότε θα κάνουν το εμβόλιο για τον κοροναϊό, το 9% απαντά το συντομότερο δυνατό (έναντι 16% της δημοσκόπησης Ιουλίου), το 13% μετά από 2-3 μήνες (έναντι 16%), το 23% απαντά αρκετά αργότερα (έναντι 24%), ενώ το 53% ποτέ (έναντι 40%).

«Δεν εμβολιάζομαι λόγω της πίεσης»

Όσον αφορά τον κύριο λόγο που δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν όσοι απάντησαν «ποτέ», το 40% εκφράζει ανησυχία για τις παρενέργειες των εμβολίων, το 19% από αντίδραση στην πίεση, το 16% υποστηρίζει ότι τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, το 11% για θρησκευτικούς λόγους, το 7% απαντά ότι δεν τον ανησυχεί ο κοροναϊός, το 5% αναφέρει ότι δεν του το επιτρέπει θέμα υγείας, ενώ 2% των ερωτηθέντων επικαλείται αδιευκρίνιστο λόγο.

Πιθανότητα νέου γενικού lockdown

Για το ενδεχόμενο ενός νέου γενικού lockdown, το 40% συνολικά εκτιμά ότι το σενάριο αυτό είναι βέβαιο (12%) ή μάλλον θα συμβεί (28%), ενώ το 46% συνολικά θεωρεί ότι μάλλον δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο (37%) ή σίγουρα δεν θα συμβεί (9%).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κοινωνία