Είναι αναμφισβήτητα το πρόσωπο του ανασχηματισμού ο ναύαρχος. Συνήθως πρόσωπα του ανασχηματισμού λογίζονται υπουργοί που πρώτη φορά υπουργοποιούνται ή υπουργοί που παίρνουν περισσότερες αρμοδιότητες και γίνονται υπερυπουργοί. Αυτή τη φορά ένας ναύαρχος, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πρώην υπουργός Άμυνας και πρώην «βατράχι», αλεξιπτωτιστής, με αρκετές ώρες πτήσης στο ενεργητικό του στα F-16, κέρδισε επαξίως τον τίτλο του προσώπου του ανασχηματισμού, όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο αλλά επειδή αρνήθηκε να γίνει υπουργός. Δηλαδή δέχθηκε στην αρχή να γίνει υπουργός, αλλά στη συνέχεια το μετάνιωσε «στραβώνοντας» επικοινωνιακά την εικόνα του ανασχηματισμού και εξοργίζοντας παράλληλα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πώς όμως φτάσαμε σε αυτήν την αρχική υπουργοποίηση και εν συνεχεία στην μη υπουργοποίηση ενός ναυάρχου;;

Όλα άρχισαν όταν ο Πρωθυπουργός κάλεσε, άνθρωπο κοινής εμπιστοσύνης για να μεταφέρει την προσωπική του πρόταση για την επιλογή του ναυάρχου στο αναβαθμισμένο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, καταθέτοντας έτσι δημόσια την προσωπική του δέσμευση ότι η καινούργια δομή Πολιτικής Προστασίας να εκφράζει την συναίνεση και την υπέρβαση. Ποιος όμως εντόπισε τον εκ Χανίων Ευάγγελο Αποστολάκη από το κυβερνητικό στρατόπεδο; Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, τον οποίο σας πληροφορώ ότι τον γνώριζε από παλιά και είχαν μάλιστα γευματίσει μαζί παρά το γεγονός ότι άσκησε σε αυτόν και στον κ. Τσίπρα οξεία κριτική όταν ο κ. Αποστολάκης από αρχηγός ΓΕΕΘΑ έγινε εν μία νυκτί υπουργός Άμυνας. Δηλαδή από στρατιωτικός έγινε πολιτικό πρόσωπο και μάλιστα σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η εκτίμηση που είχε ο ένας για τον άλλον δεν έπαψε ποτέ.

Η συνάντηση με τον ναύαρχο έγινε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στα Νότια Προάστεια της Αττικής και ο ναύαρχος αμέσως ευχαρίστησε για την τιμητική πρόταση του Πρωθυπουργού. Όσοι γνωρίζουν τον κ. Αποστολάκη ξέρουν πως δε είναι εύκολος άνθρωπος, ότι δυσανασχετεί εύκολα ότι δεν συμφωνεί σε τίποτα πριν το εξετάσει απ΄όλες τις πλευρές. Όταν του προτάθηκε στην πρώτη επαφή να γίνει αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας δεν έδειξε να το αρνείται, φάνηκε μάλιστα να του αρέσει αυτή η πρόταση επειδή του το ζητεί ο Πρωθυπουργός. Είπε όμως «θα το σκεφθώ και θα απαντήσω».

Δεύτερη επαφή δεν έγινε. Αντάλλαξαν όμως μηνύματα . Ο κ. Αποστολάκης δεν ήταν αρνητικός αλλά έθεσε δύο όρους. Να δημιουργηθεί αυτόνομο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η υπουργοποίησή του να τύχει συναινετικής αποδοχής. Ο συνομιλητής του στην υπόθεση αυτή, του είπε ότι η αποδοχή ή όχι των όρων «με ξεπερνάει» και τον παρέπεμψε σε απευθείας συνεννόηση με το Μαξίμου. Πράγματι σε λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον κ. Αποστολάκη, συζήτησαν για το θέμα, λέγοντας του πόσο ήθελε να αναβαθμίσει την Πολιτική Προστασία και ότι αυτό που ζήτησε να γίνει αυτόνομο υπουργείο είναι ένα αίτημα που γίνεται αποδεκτό. Όσον αφορά την συναίνεση, του είπε πως θα ενημερωθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ (ο αρχηγός του) και το ΚΙΝΑΛ (η Πρόεδρος του κόμματος). Ο κ. Αποστολάκης είπε το «ναι», ο κ. Μητσοτάκης είπε στον γενικό γραμματέα του γραφείου του Γρηγόρη Δημητριάδη να ετοιμάσει τα περαιτέρω και έγινε η λίστα του ανασχηματισμού. Για να μην υπάρξει καμία έκπληξη υπήρξε ακόμα ένα επιβεβαιωτικό τηλεφώνημα τη Δευτέρα το βράδυ στον κ. Αποστολάκη. Και όμως ουδείς στην κυβέρνηση περίμενε ότι θα υπάρξει όχι στο «παρά πέντε» αλλά στο…«και πέντε» εμπλοκή.

Δέκα λεπτά (στις 10.50 π.μ.) προτού ο Γιάννης Οικονόμου ανακοινώσει τον ανασχηματισμό, ο Γρηγόρης Δημητριάδης τηλεφωνεί στον διευθυντή του γραφείου του κ. Τσίπρα κ. Καλογήρου και τον ενημερώνει ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης θα είναι ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Αμέσως μετά ακολούθησε ένα άλλο τηλεφώνημα με το ίδιο περιεχόμενο στην Φώφη Γεννηματά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνει (στις 11 π.μ.) τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης, όλοι ομιλούν για έκπληξη επειδή ο κ. Μητσοτάκης υπουργοποίησε έναν πρώην υπουργό του ΣΎΡΙΖΑ, αλλά η πιο μεγάλη έκπληξη ήρθε λίγο αργότερα (στις 13.35 .) όταν ο κ. Αποστολάκης, αρνήθηκε την υπουργοποίηση. Τι μεσολάβησε;

Αυτό που μεσολάβησε ήταν ένα τηλεφώνημα του Ευάγγελου Αποστολάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα , όπου ανταλλάγησαν ορισμένες βαριές κουβέντες όπως «αποστάτης» και «αποστασία». Ο κ. Αποατολάκης διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα, πως δεν θα δεχθεί τη θέση του υπουργού, αλλά, όπως μου λένε, συνέχιζε τις επαφές του με την κυβέρνηση . Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τον ανασχηματισμό με το όνομα του κ. Αποστολάκη ακολούθησε ένα μπαράζ συγχαρητήριων τηλεφωνημάτων προς τον ναύαρχο. Και απαντούσε σε όλα, ευχαριστώντας. Παράλληλα ειδοποίησε την Προεδρία της Δημοκρατίας ότι θα παραστεί στην ορκωμοσία μαζί με τη σύζυγό του. Ξαφνικά όμως άλλαξε γνώμη και δήλωσε ότι δεν δέχεται να γίνει υπουργός της Δεξιάς, αφού, όπως έλεγε, ναι μεν εκπληρώθηκε ο ένας όρος για αυτόνομο υπουργείο, αλλά ο όρος της συναίνεση δεν εκπληρώθηκε. Ποιος είδε, τότε, τους ανθρώπους στο Μαξίμου και δεν φοβήθηκε. Ήταν η στιγμή που χαρακτήριζαν «κατώτερο των περιστάσεων» τον ναύαρχο.

▪▪▪

Τι σημαίνει «προωθητικός ανασχηματισμός»

Ξέρετε τι λένε κυβερνητικές πηγές για τον ανασχηματισμό; Ό,τι πρόκειται για ανασχηματισμό των «ανοιχτών μετώπων». Είναι, όπως λένε «προωθητικός και όχι τιμωρητικός» ανασχηματισμός, καθώς «αξιοποιεί την εμπειρία όχι μόνο την πρόσφατη αλλά και της τελευταίας διετίας συνολικά». Δηλαδή δεν τον λες και δομικό ανασχηματισμό, ούτε ανασχηματισμό σε βάθος, αλλά προωθητικό ανασχηματισμό. Αναφέρουν μάλιστα ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της λογικής αποτελούν τις αλλαγές στα υπουργεία Υγείας και Προστασίας του πολίτη, καθώς και στην Πολιτική Προστασία που σήκωσαν τεράστιο βάρος τα προηγούμενα δύο χρόνια. Γι΄ αυτό, συμπληρώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, «έρχεται να δώσει νέα πνοή και είναι προσανατολισμένος στις προκλήσεις της επόμενης περιόδου».

▪▪▪
Ο πρώτος πονοκέφαλος για τον Θανάση Πλεύρη

Πάμε τώρα στο υπουργείο Υγείας όπου, όπως μου λέμε είναι το πρώτο υπουργείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που άλλαξε ηγεσία εν μέσω πανδημίας. Προηγήθηκε βεβαίως η καρατόμηση του Βρετανού υπουργού Υγείας αλλά αυτός καρατομήθηκε για άλλους, εκτός πολιτικής και πανδημίας λόγους. Με το καλημέρα λοιπόν τόσο ο υπουργός Θανάσης Πλεύρης, όσο και η αναπληρωτής υπουργός Μίνα Γκάγκα έχουν να αντιμετωπίσουν τους 20.000 νοσηλευτές που αρνούνται να εμβολιαστούν. Κι αν αρνηθούν και αύριο, τότε θα πρέπει η ηγεσία του υπουργείου να αναζητήσει λύση γιατί τα νοσοκομεία γεμίζουν το ίδιο συμβαίνει και με τις ΜΕΘ. Να σημειώσω εδώ ότι ο νέος υπουργός, εξαίρετος νομικός έχει σχέση με το υπουργείο αφού είχε σχηματίσει επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη νομικός σύμβουλος.

▪▪▪
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν αποχαιρετά τον δημόσιο βίο

Θα σας πάω τώρα στην παράδοση παραλαβή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και μία φράση που είπε ο απερχόμενος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που έκανε εντύπωση: Με εμφανή συγκινησιακή φόρτιση, έκανε εκτενή αναφορά των προκλήσεων που αντιμετώπισε τα τελευταία δύο χρόνια, τονίζοντας πάντως ότι αποχαιρετά «το υπουργείο αλλά όχι τον δημόσιο βίο». Με δεδομένο ότι και ο διάδοχός του Τάκης Θεοδωρικάκος είχε κάποτε αποχαιρετήσει το υπουργείο Εσωτερικών αλλά επανήλθε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συνεπώς για τον Μιχάλη προφανώς έπεται συνέχεια από άλλο πόστο.

▪▪▪
Γιατί δεν έγιναν αλλαγές στα παραγωγικά υπουργεία

Τώρα εάν διερωτάσθε γιατί δεν έγιναν αλλαγές σε κρίσιμα (παραγωγικά υπουργεία), οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού έχουν έτοιμη απάντηση. Λένε συγκεκριμένα ότι δεν έγιναν αλλαγές προσώπων σε άλλα υπουργεία, όπως ο κύκλος των λεγόμενων παραγωγικών υπουργείων ή τα χαρτοφυλάκια του Παιδείας και του Εργασίας, καθότι γνώμονας του πρωθυπουργού ήταν «να μην προσκληθούν ασυνέχειες σε καθοριστικούς τομείς του κυβερνητικού έργου που αφορούν την ανάπτυξη, τις υποδομές, την απορρόφηση πόρων. Δείχνει την προσήλωση και την υποστήριξη της κυβέρνησης σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το μέλλον της νέας γενιάς στην παιδεία, την εργασία και την ασφάλιση των νέων ανθρώπων». Εδώ θα προσθέσω και τούτο, ή μάλλον θα προσθέσω μια ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι ένας ανασχηματισμός λέγεται «δομικός» ή «ριζικός», μόνον όταν κάνεις βαθιά τομή σε παραγωγικά υπουργεία και μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών. Αλλά όπως ειπώθηκε αυτός ο ανασχηματισμός ονομάστηκε «προωθητικός».

▪▪▪

Όταν αντί να πας στο Μεξικό επιστρέφεις στην Αθήνα

Ένας από τους πλέον άτυχους του ανασχηματισμού είναι ο Κώστας Βλάσης. Ήταν υφυπουργός αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό (που σήμαινε πολλά ταξίδια) αλλά παρέμενε εγκλωβισμένος στο γραφείο του λόγω πανδημίας. Βρήκε τώρα την ευκαιρία που άνοιξαν τα ταξίδια για εξορμήσεις εκτός Ελλάδος, εκεί όπου υπάρχουν Έλληνες, θα έφθανε έως το Μεξικό με πρώτο σταθμό την Ουκρανία και ξαφνικά του ήρθε σαν κεραυνός ο ανασχηματισμός. Και το κυριότερο ότι φεύγει από την κυβέρνηση. Καταλαβαίνετε τι έχει πάθει ο άνθρωπος. Αντί να πάει Μεξικό και Παναμά, όπως προγραμμάτιζε έψαχνε από την Ουκρανία εισιτήρια επιστροφής στην Ελλάδα για να παραδώσει το υφυπουργείο του στον Ανδρέα Κατσανιώτη. Έμοιαζε, μου λένε, σαν αυτόν τον Σοβιετικό κοσμοναύτη που βρισκόταν στο διάστημα όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση…

▪▪▪

Ο Άκης, το λάβαρο του ΠαΣοΚ και το «καλημέρα ήλιε»

«Μια στιγμή, ο Άκης θα φύγει με τη σημαία αγκαλιά». Ο Κώστας ο παλαιός έμπιστος του Άκη Τσοχατζόπουλου πήγε χθες το πρωί στο Α’ Νεκροταφείο κρατώντας το «λάβαρο» της «Αλλαγής». Την ώρα που συγγενείς και φίλοι συνόδευαν τον «ωραίο Μπρούμελ» στην τελευταία του κατοικία, ο Κώστας ζήτησε από τη Βίκυ Σταμάτη να απλώσει τη σημαία στο φέρετρο. Εκείνη δέχτηκε αμέσως κρατώντας στα χέρια της και μία ελληνική. Νωρίτερα κατά την έξοδο του από τον Ι.Ν. Αγ. Θεοδώρων, την εκκλησία του νεκροταφείου, ακούστηκε το «Καλημέρα Ήλιε» το οποίο τραγούδησαν δυνατά οι 200 περίπου που παρέστησαν στην κηδεία. Μεταξύ αυτών, ο παλαιός κυβερνητικός εκπρόσωπος Σωτήρης Κωστόπουλος, ο Ηλίας Λιβάνης και ο δικηγόρος του Γ. Παγορόπουλος. Η Βίκυ με μαύρο μαντήλι βασταζόμενη από τον γιο τους και πιο πέρα τα παιδιά του Άκη από τον πρώτο του γάμο. Δυο στεφάνια με νόημα, «ένα τελευταίο αντίο Γκούντρουν» από την πρώτη του σύζυγο και «Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια εδώ» από τον Γιάννη Παγορόπουλο.