Ο πρωθυπουργός δεν μίλησε για την ουσία του νομοσχεδίου είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι χιλιάδες νέα παιδιά βρίσκονται σε σκληρό δίλημμα -ενώ θα είχαν προοπτική ένταξης στο δημόσιο πανεπιστήμιο χωρίς την ελάχιστη βάση εισαγωγής- να βρουν χρήματα για ένα πανεπιστήμιο στο εξωτερικό ή αν θα πάνε σε κάποιο κολέγιο αμφιβόλου αξίας.

Μπογδάνος και Μπερλιγκουέρ

«Ο κ. Μητσοτάκης υλοποιεί μια πολιτική ρητορικής Μπογδάνου και ήρθε εδώ να μιλήσει για Μπερλιγκουέρ» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας προς τον πρωθυπουργό:

«Θα δώσετε απαντήσεις. Σας εγκαλώ εδώ και μήνες για την ελάχιστη βάση εισαγωγής και δεν απαντάτε. Έρχεστε εκ των υστέρων και μας κουνάτε το δάχτυλο. Είναι μείζον και θα ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτό σήμερα. Θα βρω χρόνο άλλη φορά να μιλήσω για την πανδημία και το φιάσκο της διαχείρισής σας και την ισονομία που δεν τηρείτε. Αλλά τώρα θα μιλήσουμε για το μείζον θέμα που απασχολεί χιλιάδες οικογένειες.

Ο μεγαλύτερος κόφτης από την ίδρυση του ελληνικού πανεπιστημίου

»Είστε η μοναδική κυβέρνηση που αλλάξατε το σύστημα εισαγωγής και το εφαρμόσατε την ίδια χρόνια. Πολλές κυβερνήσεις το αλλάξανε στο παρελθόν αλλά δώσανε τράτο εφαρμογής. Και εσείς το κάνατε στην πιο δύσκολη χρονιά για τις ελληνικές οικογένειες και βάζετε κόφτη σε πάνω από 20.000 μαθητές» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Από την ίδρυση του ελληνικού πανεπιστημίου η μεγαλύτερη μείωση εισακτέων σε μια χρονιά που οι μαθητές δεν μπορούσαν να συναντήσουν τους συμμαθητές τους και βρίσκονταν σε καραντίνα. Γιατί επιλέξατε αυτή τη χρονιά;» διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνοντας:

Είστε παιδιά των κολεγίων

«Αλλά είχατε φροντίσει να έρθει εδώ η υπουργός σας πιο πριν να εξισώσει τους τίτλους των ιδιωτικών κολεγίων με τα πτυχία των πανεπιστημίων. Ο πόνος σας δεν είναι η μεταρρύθμιση (στα ιδιωτικά κολέγια δεν βάλατε βάση εισαγωγής). Συμπεραίνω ότι πέραν της ιδεολογικής εμμονής έχετε άγνοια για το τι σημαίνει πανεπιστήμιο δημόσιο και πανελλαδικές εξετάσεις γιατί είστε παιδιά των κολεγίων.

»Δεν γνωρίζετε καν τι σημαίνει να δίνεις μέσα σε δύο χρόνια από την ικμάδα των δυνάμεών σου, έφηβος γαρ, και πρέπει να κριθούν σε τρεις ώρες. Και έρχεστε και κουνάτε το δάχτυλο σε μένα και μιλάτε για λαϊκισμό. Τι είναι λαϊκισμός; Να σπουδάζουν τα παιδιά ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους δυνατότητες».

Δόλος και συναλλαγή

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για δόλο, δολοπλοκία και συναλλαγή της κυβέρνησης με ιδιωτικά κολέγια με την ελάχιστη βάση εισαγωγής και τη συνολική κυβερνητική πολιτική λέγοντας ότι η κυβέρνηση κόβει μέχρι και άριστους μαθητές.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας διάβασε μια επιστολή μαθήτριας, της Ελένης από το γενικό λύκειο του Αγρινίου όπου αποκλείστηκε από την εισαγωγής της στη μεταφραστική σχολή του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ είχε γενική βαθμολογία πάνω από 17 επειδή δεν έγραψε καλά στα γαλλικά τα οποία ωστόσο δεν διδάχτηκε ποτέ στο σχολείο και επί δύο χρόνια πλήρωνε φροντιστήρια.

«Αφήστε την αντιπολίτευση. Τι απαντάτε στην Ελένη; Ζείτε σε μια γυάλα επειδή σας αποθεώνουν τα ΜΜΕ. Γιατί επιμένετε σε αυτό το έκτρωμα;» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Deal με ιδιωτικά συμφέροντα και εχθρότητα προς τους νέους

Φέρατε μια αύξηση 0,5 την ημέρα, ένα κουλούρι την ημέρα για να εξυπηρετήσετε συμφέροντα. Φέρνετε το ασφαλιστικό που φέρνει τρύπα στο δημόσιο χρέος και τα ασφαλιστικά ταμεία με μοναδικό στόχο να εξυπηρετήσετε ιδιωτικά συμφέροντα. Το ίδιο κάνετε και στην παιδεία. Γιατί το κάνετε; Έχετε απολύτως ταξική προσέγγιση, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για deal της κυβέρνησης με ιδιωτικά συμφέροντα αλλά και μια ιδιαίτερη εχθρότητα προς τους νέους.

«Πάρτε πίσω έστω για φέτος την ελάχιστη βάση εισαγωγής που στερεί τα όνειρα και το μεράκι για χιλιάδες νέα παιδιά σήμερα. Η αποκατάσταση μιας αδικίας είναι αποκατάσταση του κράτους δικαίου» είπε ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για κατάργηση της Ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Θα σεβαστούμε τη μείωση των εισακτέων

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας κατέληξε σε ότι αφορά τον αριθμό των εισακτέων πως και μια επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «θα σεβαστούμε τις 77.000 θέσεις που θεσπίσατε αλλά ούτε μια θέση δεν θα μείνει κενή και δεν θα κρυφτούμε πίσω από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων».

Παράλληλα είπε πως θα ανοίξει παράλληλο μηχανογραφικό για τους αποφοίτους του 2021, ενώ για τους υποψήφιους που εισήχθησαν σε τμήμα όχι της επιλογής τους θα δοθεί περιθώριο μεταγραφής.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πράξη αποκατάστασης δικαιοσύνης, τονίζοντας πως ότι είναι δίκαιο θα πρέπει να γίνεται πράξη, ενώ μίλησε για δέσμευση και σχεδιασμό ώστε να διπλασιαστεί η χρηματοδότηση στο πανεπιστήμιο και τον αριθμό των εκπαιδευτικών στα πανεπιστήμια.