Μετά από αναμονή έξι μηνών, οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν ξανά σε καφέ και εστιατόρια και να συναντηθούν σε χαλαρούς ρυθμούς με φίλους και συγγενείς. Ήδη την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της εστίασης, καταγράφηκε μεγάλη κίνηση.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα της Θεσσαλονίκης όπου σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Επιτροπίδη, οι κρατήσεις για τα εστιατόρια αύριο είναι στο 80% κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές, Σταυρό, Ασπροβάλτα, Μηχανιώνα και αλλού.

Την ικανοποίησή τους για την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας εξέφρασαν και επαγγελματίες της Αττικής που είδαν μετά από έξι μήνες πελάτες στα μαγαζιά τους.

Όσον αφορά στην εστίαση, όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί εστιατόριο ή καφέ σε εξωτερικό χώρο, στέλνει SMS με τον κωδικό «6» στο 13033. Επίσης, στα καταστήματα δεν υπάρχει μουσική και το ωράριο λειτουργίας είναι μέχρι τις 22:45.

Από σήμερα Δευτέρα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 23:00 και θα λήγει στις 05:00. Όλες οι μετακινήσεις, πάντως, εξακολουθούν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033, όπως ξεκαθάρισε πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σχολεία – Τουρισμός – Κατάργηση sms

Τις σημερινές στιγμές χαλάρωσης θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα προς την κανονικότητα που χρειάζεται να γίνουν με μεγάλη προσοχή.

Σειρά έχει το άνοιγμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων στις 10 Μάη, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα επαναλειτουργήσουν με το μοντέλο των self test, όπως έχει ήδη δοκιμαστεί στα λύκεια, και με σύμμαχο τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών στον βαθμό που έχουν προχωρήσει.

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις ενώ θα υπάρξει παράταση της σχολικής χρονιάς. Έως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά και έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα Γυμνάσια και Λύκεια.

Το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός που θα λειτουργήσει με αυστηρές προδιαγραφές τόσο για τους εμβολιασμένους επισκέπτες όσο και για εκείνους που θα ταξιδεύουν με διαγνωστικά τεστ.

Μέχρι στιγμής οι κρατήσεις είναι λίγες για τον Μάιο, με τους επαγγελματίες του κλάδου να εκτιμούν πως και αυτήν την χρονιά ο τουρισμός θα δουλέψει περισσότερο με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Στις 14 Μαΐου ξεκινούν οι πρώτες πτήσεις του μεγάλου τουριστικού οργανισμού TUI Γερμανίας για την Ελλάδα, με προορισμούς την Κρήτη και τη Δυτική Πελοπόννησο.

Η πρώτη πτήση της σεζόν για τη χώρα μας ξεκινά από το Ανόβερο προς το Ηράκλειο, ενώ έχουν προγραμματιστεί ακόμη πέντε πτήσεις από Στουτγκάρδη, Ντίσελντορφ, Κολωνία και Φρανκφούρτη προς την Κρήτη. Μια μέρα αργότερα, η TUI Fly πετά στην Κω, τη Ρόδο και την Κέρκυρα.

Την ίδια μέρα θα επιτρέπονται και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για όλες τους πολίτες.

Επίσης στις 15 Μαΐου θα ανοίξουν για το κοινό και οι οργανωμένες παραλίες.

Αυτή είναι και η ημερομηνία ορόσημο που κατά πάσα πιθανότητα θα καταργηθούν τα SMS μετακίνησης