Ως νίκη της ζωής και ηθική και πολιτική καταρράκωση της κυβέρνησης ερμηνεύουν οι υποστηρικτές της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα την απόφαση του τελευταίου να τερματίσει την απεργία πείνας.

Εκκούσια υλοποίηση κρατικού σχεδιασμού

Μάλιστα σε κοινή δήλωση των δικηγόρων Θανάση Καμπαγιάννη και Κώστα Παπαδάκη γίνεται λόγος για «στάση μεγαλοσύνης» από τον κρατούμενο σε αντίθεση με την οργανωμένη πολιτεία.

«Με την απόφαση τερματισμού της απεργίας πείνας από πλευράς ΔΚ, νίκησε και η ζωή. Η κυβέρνηση καταρρακώθηκε ηθικά και πολιτικά. Και η αναμενόμενη στάση μεγαλοσύνης επιδείχτηκε τελικά, όχι από την οργανωμένη πολιτεία, αλλά από τον κρατούμενο, που απέδειξε στην πράξη ότι πάλευε όχι για τον θάνατο, αλλά για τη ζωή» τονίζουν χαρακτηριστικά οι δύο δικηγόροι.

Ενώ παράλληλα υποστηρίζουν ότι «υπήρξαμε μάρτυρες ενός σχεδίου ανθρωποκτονίας» και ότι «το να συνέχιζε ο κρατούμενος την απεργία πείνας, θα αποτελούσε ακούσια υλοποίηση από πλευράς του ενός κρατικού σχεδιασμού».

Δύναμη των αγώνων

«Στις διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαμε, φωνάζαμε το σύνθημα: «Αγώνας για το δίκιο, αγώνας για ζωή, η απεργία πείνας να δικαιωθεί». Το δίκιο κρίθηκε στη συνείδηση της κοινωνίας. Και νίκησε» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από 66 μέρες απεργίας πείνας, ο Δημήτρης Κουφοντίνας γνωστοποίησε σήμερα το πρωί ότι σταματά την απεργίας πείνας. Σε δήλωσή του μάλιστα ανέφερε ότι «αυτό που γίνεται εκεί έξω είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό για το οποίο ξεκίνησε. Μπροστά στη δύναμη αυτών των αγώνων, δηλώνω απ’ τη μεριά μου ότι με την καρδιά και το μυαλό είμαι κι εγώ εκεί, ανάμεσά σας».

Η κρίσιμη επίσκεψη

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport το απόγευμα της Παρασκευής στη ΜΕΘ Λαμίας τον επισκέφθηκαν η σύζυγός του και ο γιος του, οι οποίοι όπως λένε οι πληροφορίες μίλησαν αρκετή ώρα με τους γιατρούς και ενημερώθηκαν αναλυτικά για το πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας του.

Ακολούθησε η ανακοίνωση των γιατρών της επιλογής του, Θ. Ζδούκου και Α. Ντουζέπη, χθες Σάββατο, στην οποία αναφερόταν αναλυτικά ότι η κατάσταση της υγείας του είναι σε οριακό σημείο για να φτάσουμε τελικά στο πρωί της Κυριακής και την ανακοίνωση με την οποία ο καταδικασμένος ως μέλος της 17Ν εξηγεί τους λόγους που σταματά την απεργία πείνας.

Σήμερα, το νοσοκομείο Λαμίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα, κάνοντας γνωστό ότι ξεκινά η σίτιση και η θρεπτική υποστήριξή κατόπιν επιθυμίας του.

Η έκκληση των αριστερών οργανώσεων

Χθες μάλιστα αριστερές οργανώσεις που είχαν στηρίξει το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα απηύθυναν έκκληση να σταματήσει την απεργία πείνας και να μην επιτρέψει ο ίδιος ο Κουφοντίνας την έμμεση δολοφονία του -όπως ανέφεραν- από την κυβέρνηση.