Ασθενής σεισμός 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σάμου από τον σεισμογόνο χώρο που προκάλεσε τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ.

Η ταυτότητα της δόνησης

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση σημειώθηκε στις 03:40 σήμερα Σάββατο και το επίκεντρό της εντοπίστηκε σε απόσταση 31 χιλιομέτρων δυτικά- βορειοδυτικά της Σάμου, ή 245 χιλιομέτρων ανατολικά της Αθήνας.

Εικόνα gein.noa.gr

Στη Σάμο, δύο μαθητές έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε, ενώ υπάρχουν πολλοί τραυματίες.

Τουλάχιστον 24 νεκροί

Στην Τουρκία, ο πιο πρόσφατος απολογισμός της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών έκανε λόγο για 24 νεκρούς.

Υπάρχουν επίσης σχεδόν 800 τραυματίες και εκτεταμένες καταστροφές στη Σμύρνη ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς υπάρχουν δεκάδες εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια.

Ανασύρθηκε από τα συντρίμμια ύστερα από 9,5 ώρες

Στιγμές συγκίνησης εκτυλίχθηκαν πάνω από τα συντρίμμια κτιρίων στη Σμύρνη, που κατέρρευσαν από τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, με τη διάσωση ύστερα από σχεδόν δέκα ώρες νεαρής και ανήλικου παιδιού. Τα συγκλονιστικά πλάνα κατέγραψε και ανάρτησε στο Twitter το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού.

Μάλιστα, με την εγκλωβισμένη γυναίκα μιλούσε στο τηλέφωνο ο υπουργός Γεωργίας και Δασοκομίας, ο οποίος σε βίντεο που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση φαίνεται να της δίνει κουράγιο, ζητώντας να διατηρήσει την ψυχραιμία της και να δώσει το στίγμα της στους διασώστες.

Ο Τσαβούσογλου ζήτησε νέα επικοινωνία με Δένδια

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν αργά το βράδυ για την κατάσταση στη Σμύρνη και τη Σάμο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έπειτα από πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, οι κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσολγου επανέλαβαν την αμοιβαία προσφορά βοήθειας εφόσον χρειαστεί.

Επίσης, ο Ν. Δένδιας ευχαρίστησε τον τούρκο ομόλογό του για την κλήση και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, όπως γίνεται γνωστό στην ίδια ανάρτηση.

ΟΗΕ : Συλλυπητήρια σε Ελλάδα και Τουρκία

Ο Αντόνιο Γκουτέρες (AP)

Τη λύπη του για την απώλεια ζωών και τις καταστροφές που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στο Αιγαίο, εκφράζει ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Επίσης, εκφράζει τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες που θρηνούν, στις κυβερνήσεις και στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας και εύχεται στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση. Περαιτέρω, χαιρετίζει τις επιτόπιες προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη και υπογραμμίζει την ετοιμότητα του ΟΗΕ για να βοηθήσει εάν απαιτηθεί.