Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η «πολεμική» ρητορική του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενθαρρύνει το Αζερμπαϊτζάν να ανακτήσει το   Ναγκόρνο- Καραμπάχ είναι «απαράδεκτη», αν και πρόσθεσε ότι δεν διαθέτει αποδείξεις σε αυτό το στάδιο για άμεση τουρκική επέμβαση στη σύγκρουση.

«Παρατήρησα τις πολιτικές διακηρύξεις της Τουρκίας (υπέρ του Αζερμπαϊτζάν), οι οποίες εκτιμώ ότι είναι απερίσκεπτες και επικίνδυνες», δήλωσε ο Μακρόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Λετονία.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα συζητήσει το θέμα σήμερα το βράδυ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αύριο Πέμπτη.

Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) προειδοποίησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία κατά «των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των αμάχων τα οποία προστατεύονται βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης» για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το ΕΔΑΔ ζήτησε από τις αντιμαχόμενες πλευρές στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ «να αποφύγουν να λάβουν κάθε μέτρο, κυρίως στρατιωτικές ενέργειες, που ενδέχεται να προκαλέσουν παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αμάχων».

Η αποσχιθείσα περιοχή του Ναγκόρνο- Καραμπάχ είναι εδώ και τέσσερις ημέρες θέατρο συγκρούσεων μεταξύ του δυνάμεών του, που στηρίζονται από την Αρμενία, και του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με επίσημους απολογισμούς, οι συγκρούσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 98 ανθρώπους, εκ των οποίων 81 μαχητές του θύλακα, και σε 17 αμάχους και από τις δύο πλευρές.