Το στέμμα του πλουσιότερου Κινέζου πολίτη άλλαξε χέρια σήμερα το πρωί. Ο περίφημος Τζακ Μα, ιδρυτής και μεγάλο αφεντικό του μεγαλύτερου ηλεκτρονικού καταστήματος της Ασίας Alibaba (είναι το αντίπαλο δέος της Amazon), παρέδωσε τα σκήπτρα στον Ζονγκ Σανσάν!

Ο Τζακ Μα αποχωρεί…

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάνει σε ημερήσια βάση το Bloomberg, ο Ζονγκ Σανσάν μέσα σε 24 ώρες (χθες συγκεκριμένα) κατάφερε να αυξήσει το χαρτοφυλάκιό του κατά 3,9 δισ. δολάρια και να το ανεβάσει στα 58,7 δισ. δολάρια. Ξεπέρασε έτσι σε πλούτο τον Τζακ Μα που με ημερήσια έσοδα (λογιστικά βεβαίως) της τάξεως των μόλις 268 εκατ. δολαρίων χθες, έφθασε να «ζυγίζει» μόνο 56,7 δισ. δολάρια.

Παλιομοδίτης επιχειρηματίας

Το εντυπωσιακό με τον νέο αστέρα των Ασιατών Κροίσων είναι ότι έχτισε την επιχειρηματική και οικονομική αυτοκρατορία του δίχως να βασίζεται στις νέες τεχνολογίες. Τα 3,9 δισεκατομμυράκια που «έβγαλε» σε μια μόνο μέρα ο Ζονγκ Σανσάν τα κέρδισε χάρη στην εκτίναξη των επενδύσεών του σε ομόλογα. Το Bloomberg δεν διευκρινίζει αν πρόκειται για κρατικά ή εταιρικά ομόλογα, πάντως τη δύσκολη περίοδο αναζωπύρωσης της πανδημίας που περνάμε είναι αλήθεια ότι οι αγορές των κρατικών ομολόγων καλπάζουν.

O Ζονγκ Σανσάν είναι ο νέος πλουσιότερο κινέζος.

Αν ο Τζακ Μα ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως καθηγητής αγγλικών για να μετεξελιχθεί σε «καθηγητή» των ηλεκτρονικών πωλήσεων, ο Ζονγκ Σανσάν ξεκίνησε ως δημοσιογράφος! Επιβεβαιώνοντας ασφαλώς τη γνωστή ρήση ότι η δημοσιογραφία σε οδηγεί παντού (ακόμα και στην κορυφή της λίστας των Κινέζων νεόπλουτων), αρκεί να την εγκαταλείψεις εγκαίρως.

Ο ηλικίας 66 ετών Ζονγκ εν προκειμένω την εγκατέλειψε κατά τα χρόνια του «οικονομικού ανοίγματος» της Κίνας τη δεκαετία του 1980 με τις περίφημες μεταρρυθμίσεις του Ντενγκ Ξιαοπίνγκ. Εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία για να ιδρύσει μια εταιρεία εμφιάλωσης μεταλλικού νερού.

«Ως άνθρωπος πρέπει να είναι πολύ μεθοδικός και τελειομανής», εκτιμά η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» που παρουσιάζει το πορτρέτο του Ζονγκ Σανσάν. Διότι ο νεαρός, τότε, επιχειρηματίας μελέτησε επί οκτώ έτη την καλλιέργεια των πορτοκαλιών για να δημιουργήσει την «απόλυτη πορτοκαλάδα». Η εταιρεία του Ζονγκ, η Nongfu Spring, άρχισε να γίνεται ονομαστή σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία για την ποιότητα όλων των χυμών της, όχι μόνο των πορτοκαλάδων.

Η δύναμη των αγορών

Και πάλι όμως, δεν ήταν οι πωλήσεις της Nongfu Spring που εκτίναξαν στην στρατόσφαιρα την περιουσία του Ζονγκ. Ούτε οι πωλήσεις της φαρμακευτικής εταιρείας παρασκευής εμβολίων Beijing Wantai που τα τελευταία χρόνια ίδρυσε και λειτουργεί. Ο τζίρος της Nongfu Spring ήταν πέρυσι 3,5 δισ. δολάρια, ενώ ο τζίρος της Beijing Wantai 171 εκατ. δολάρια.

Το πορτοφόλι του Ζονγκ άρχισε να φουσκώνει εκθετικά όταν το μετέτρεψε σε… portfolio. Όταν έβαλε δηλαδή τις δύο εταιρείες του στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Ε, κάποια στιγμή είχε την έμπνευση να «παίξει» και με τα ομόλογα και ξαφνικά ο «μοναχικός λύκος», όπως τον βάφτισε το Bloomberg, διακτινίστηκε στην κορυφή.