Σταδιακή επιστροφή στον… Μάρτιο και στην κατάσταση «συναγερμού» που υπήρχε στην πρώτη φάση της πανδημίας με νοσούντες μεγάλης ηλικίας, με συνεχείς εισαγωγές στις ΜΕΘ, μεγάλο αριθμό θανάτων και συσσώρευση κρουσμάτων στην Αττική, διαφαίνεται από τη διασπορά και τα συνολικότερα δεδομένα του Covid-19 των τελευταίων 24ώρων.

Πλέον, η τάση που παρουσιάζεται καθημερινά είναι τα αριθμητικά στοιχεία της πανδημίας να ταυτοποιούνται με εκείνα της περιόδου Μαρτίου – Απριλίου με τα δεδομένα ότι πλέον η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει επιστρέψει στα αστικά κέντρα, έχει καταγραφεί – όπως και στην πρώτη φάση της πανδημίας- ο πρώτος κύκλος των επιμολύνσεων λόγω της κινητικότητας του καλοκαιριού και της μη λήψης προληπτικών μέτρων από μεγάλο ποσοστό κυρίως των νέων.

87 θάνατοι σε έναν μήνα

Ετσι λοιπόν τον τελευταίο μήνα – από 15 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου – έχουν καταγραφεί 87 θάνατοι με τάση ανόδου σε «μακάβριο» ρυθμό τριών θανάτων την ημέρα.

Αντιστοίχως, την περίοδο 15 Μαρτίου -15 Απριλίου (σ.σ. η καραντίνα άρχισε στις 13 Μαρτίου) είχαν καταγραφεί στη χώρα μας 98 θάνατοι. Για να γίνει αντιληπτή η διαφοροποίηση σε σχέση με τα δεδομένα σε άλλες περιόδους σημειώνεται ότι την περίοδο 15 Ιουλίου-15 Αυγούστου είχαν καταγραφεί μόλις 33 θάνατοι.

Τι δείχνει η ηλικιακή κατανομή

Οσον αφορά την ηλικιακή κατανομή των φορέων, το ποσοστό αυτών που είναι ηλικίας 40 ετών κι άνω είναι το τελευταίο τριήμερο, της τάξης του 50-58% όταν αυτό το ποσοστό στα μέσα Αυγούστου κυμαινόταν από 20-30%!

Στις 29 Μαρτίου το ποσοστό ατόμων ηλικίας άνω των 40 ετών που είχαν νοσήσει ήταν 70% και στις 15 Απριλίου είχε φθάσει το 72%.

Ακόμη πρέπει να επισημανθεί ότι το ποσοστό των φορέων στην «ευάλωτη» ηλικιακή ομάδα των 65 έφθασε τις τελευταίες ημέρες το 13% , όταν τον Αύγουστο περιοριζόταν σε ποσοστό της τάξης του 5-7% που οδηγούσε σε μικρότερο αριθμό θανάτων.

Γεμίζουν οι  ΜΕΘ

Επιπλέον, έως χθες ο αριθμός των εισαχθέντων στις ΜΕΘ είχε ανέλθει στους 67 (μόνο το τελευταίο δεκαήμερο υπήρξαν 26 νέοι διασωληνωθέντες ) με μέσο ρυθμό εισαγωγών τους τρεις, περίπου, κάθε ημέρα.

Κι αυτό, όταν στις 29 Μαρτίου ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονταν στις μονάδες εντατικής θεραπείας ήταν 69 και στις 15 Απριλίου τους 72. Με τάση αυτό το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού να οδηγήσει σε δραματικά μεγαλύτερο αριθμό νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας…

Η Αττική στο «κόκκινο»

Τέλος, ο μέσος αριθμός κρουσμάτων στην Αττική προσεγγίζει τις τελευταίες ημέρες το 50% (χθες ήταν 63%). Κι αυτό όταν στις 29 Μαρτίου σε συνολο 1.080 κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί μέχρι τότε τα 759 είχαν εντοπισθεί στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70,2% επί του συνόλου της επικράτειας.

Για να γίνει αντιληπτη η αυξητική τάση που οδηγεί με γρήγορο ρυθμό στα δεδομένα του Μαρτίου σημειώνεται ότι το ποσοστό των φορέων του Covid-19 στην Αττική στα μέσα Αυγούστου ήταν μόλις 34%.