Στη δημιουργία  ειδικών χώρων κράτησης στην Αμυγδαλέζα, στον Ταύρο αλλά και στη Διεύθυνση Μεταγωγών στην οδό Πέτρου Ράλλη,    Ελλήνων κι αλλοδαπών ποινικών που  θεωρούνται ότι είναι ύποπτοι φορείς κορωνοϊού, προχωρά η ΕΛΑΣ – σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύπτει «Το Βήμα»- προκειμένου να αποφευχθεί η μετατροπή  δεκάδων αστυνομικών υπηρεσιών σε εστίες μεταδοσης του Covid-19.

Ακόμη, για να αποφευχθεί διασπορά του ιού μέσω… ΕΛΑΣ αποφασίσθηκε η ενεργοποίηση ειδικών οχημάτων για μεταφορά ύποπτων κρουσμάτων που θυμίζουν… βιοχημικό πόλεμο. Κι όλα αυτά ενώ ήδη τις τελευταίες ημέρες έχουν εμφανισθεί νέα κρούσματα του φονικού ιού σε αστυνομικές υπηρεσίες, κάτι που προκαλεί περαιτέρω ανησυχία.

Χώροι υποδοχής φορέων Covid-19 σε Αμυγδαλέζα, Ταύρο και στην οδό Πέτρου Ράλλη

Αρχικά, λοιπόν, σε έγγραφο που συντάχθηκε στις 30 Αυγούστου από την ηγεσία της ΕΛΑΣ και αναφέρεται ως «εμπιστευτικό» σημειώνεται ότι «δημιουργήθηκε και λειτουργεί Ειδικός –Ασφαλής Χώρος στις εγκαταστάσεις του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κρατησης Αμυγδαλέζας αποτελούμενος από τρεις μικρότερους χώρους (για άνδρες –γυναίκες -ανήλικους) όπου μεταφέρονται οι αλλοδαποί κρατούμενοι (σ.σ. που προορίζονται για πράξεις απέλασης κι αλλες παρόμοιες διοικητικές ενέργειες) που είναι θετικοί στον κορονοϊό.

Οι κρατούμενοι θα παραμένουν στον ειδικό διαμορφωμένο χώρο, για χρονικό διάστημα που θα ορίζεται από τον Ε.Ο.Δ.Υ και μετά την παρέλευσή του, αφού γίνουν οι απαιτούμενες εξετάσεις, θα τοποθετούνται σε άλλους ειδικά διαμορφωμένους χώρους (των εγκαταστάσεων), όπου θα παραμένουν μέχρι την αποθεραπεία τους. Κι αυτό σύμφωνα με τις ειδικότερες εντολές –οδηγίες του Ιατρικού επιτελείου που τους παρακολουθεί. Τονίζεται ότι, οι μεταγωγές των ως άνω κρατουμένων από τις αστυνομικές υπηρεσίες, πραγματοποιούνται με τη χρήση ειδικού οχήματος, από ορισθέν για το σκοπό αυτό προσωπικό της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, το οποίο εργάζεται σε 24ωρη βάρδια και λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας».

Συμπληρώνεται ακόμη ότι «στις ως άνω εγκαταστάσεις έχει προβλεφθεί και ειδικός χώρος, όπου θα μεταφέρονται κρατούμενοι εμφανίζοντες συμπτώματα του ιού, όπου και θα παραμένουν μέχρι τελικής απόφασης των αρμοδίων ιατρών (αποθεραπεία- συνοδείες -μέτρα ασφαλείας όπως και για τα επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα).

Επιπλέον, σε νεώτερο έγγραφο που συντάχθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου υπάρχουν αναφορές και για ποινικούς Ελληνες κι αλλοδαπούς που παραμένουν στα κρατητήρια λόγω διάπραξης αδικήματος. Όπως σημειώνεται σε αυτό το δεύτερο έγγραφο «σε ποινικούς (ημεδαπούς ή αλλοδαπούς)κρατουμένους, οι οποίοι κρατούνται στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα ή Τμήματα Ασφαλείας, σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητα φρούρησης που απαιτείται για τους κρατούμενους, δημιουργήθηκε και λειτουργεί ειδικός χώρος στις εγκαταστάσεις του ΠΡΟΚΕΚΑ Ταύρου, για κρατούμενους που θα εκδηλώνουν ύποπτα συμπτώματα και κρατούμενους που θα είναι θετικοί στον κορονοϊό (δημιουργία δύο χώρων.

Οι κρατούμενοι θα παραμένουν στους ειδικούς χώρους φύλαξης, για χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η ποινική τους διαδικασία και ακολούθως θα μεταφέρονται ανάλογα με την πορεία της υγείας τους και την έκβαση της δικαστικής απόφασης». Όμως για την αντιμετώπιση της ποροβληματικής κατάστασης φέρεται ότι θα δημιουργηθεί και τρίτος χώρος «φιλοξενίας» νοσούντων από Covid-19 στην Διεύθυνση Μεταγωγών.

Ενεργοποίηση ειδικών οχημάτων

Όπως σημειώνεται ενδεικτικά για τα μέτρα προφύλαξης που προκαλούν… δέος, «στη Δ/νση Μεταγωγών –Δικαστηρίων Αττικής έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί αποστειρωμένος χώρος για κρατουμένους θετικούς στον κορωνοϊό καθώς και για ύποπτα κρούσματα.

Στον προαναφερόμενο χώρο θα κρατούνται ποινικοί κρατούμενοι, που πρόκειται να μεταχθούν σε καταστήματα κράτησης εντός και εκτός Αττικής. Το προσωπικό, το οποίο θα διατίθεται για την φύλαξη ποινικών κρατουμένων θα είναι εκπαιδευμένο, θα φέρει ειδική στολή, γυαλιά, μάσκα, γάντια και η πτέρυγα θα εξυπηρετείται ιατρικώς από το ιατρικό κλιμάκιο της ΑΕΜΥ(Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας ), της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

Επιπρόσθετα, η εν λόγω Υπηρεσία διαθέτει δύο μεταγωγικά οχήματα εννέα θέσεων το καθένα, αποστειρωμένα και πλήρως εφοδιασμένα με τα απαραίτητα υλικά (στολές, γυαλιά, μάσκες, γάντια, απολυμαντικά υγρά, αντισηπτικά, σακούλες απόρριψης κλπ.) και εκπαιδευμένο προσωπικό για την μεταγωγή ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κρατουμένων».