Για «άθλια απόφαση» Ερντογάν για την Αγία Σοφία που σηματοδοτεί την αλλαγή πορείας και στάσης της Τουρκίας, έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «ΜEGA Σαββατοκύριακο» σημείωσε πως η Τουρκία φερόταν διαφορετικά όσο είχε ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και προσανατολισμό. Πρόκειται για μια «άθλια απόφαση», καθώς φαίνεται ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται πλέον να έχει καλές σχέσεις με οποιοδήποτε δυτικό κράτος και διεθνές σύστημα.

«Οργή, αγανάκτηση, στενοχώρια ειδικά στην Ελλάδα και αίσθηση βαθύτατης προσβολής. Η Αγία Σοφία δεν είναι απλώς ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού, αλλά ένα παγκόσμιο χριστιανικό, ορθόδοξο σύμβολο» συμπλήρωσε ο κ. Βορίδης.

Οι απαντήσεις

«Χρειάζονται απαντήσεις από την διεθνή κοινότητα και φυσικά από την Ελλάδα».

Ερωτηθείς μάλιστα για το είδος των απαντήσεων που θα πρέπει να δοθούν από ελληνικής πλευράς, ο κ. Βορίδης σχολίασε πως ένα από αυτά που μπορούν να γίνουν άμεσα και θα ήταν μια κίνηση «εξόχως συμβολική», έχει να κάνει με το μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη και τη μετατροπή του σε μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του ελληνισμού.

«Θεωρώ ότι μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα» είπε χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει επίσης να αναθεωρηθεί η πολιτική σε διεθνές επίπεδο των «ανοιχτών διαύλων» με την Τουρκία. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιληφθεί οτι η Τουρκία αποτελεί κίνδυνο για τη διεθνή σταθερότητα και θα πρέπει να σταλούν μηνύματα από τη Δύση ακόμη και σε οικονομικό επίπεδο, ώστε να υποστεί τις συνέπειες της αναδιάταξής της.

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στη Δύση ότι ο Ερντογάν καθίσταται «απολύτως ανεξέλεγκτος» και οι δυτικοί χώρες θα το βρουν κάποια στιγμή μπροστά τους» είπε.

Για διαδηλώσεις – αγροτικές αποζημιώσεις

Ερωτηθείς ο κ. Βορίδης κατά πόσο οι αντεγκλήσεις για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις μπορεί να δημιουργούν εσωτερικά προβλήματα την ώρα που υπάρχουν εξελίξεις στην Τουρκία, απάντησε πως«η εθνική ενότητα δεν κλονίζεται και δεν αναιρείται από τα εσωτερικά πολιτικά θέματα». Και συμπλήρωσε πως το θέμα με τις διαδηλώσεις χρειαζόταν να ρυθμιστεί.

Σε ό,τι αφορά θέματα του υπουργείου του και τον ΕΛΓΑ, είπε ότι οι παραγωγοί θα λάβουν το σύνολο του ποσού των αποζημιώσεων μέχρι αρχές Αυγούστου.

«Αδύνατον να μην ήξερε ο Τσίπρας για τις μεθοδεύσεις Παππά»

Ο κ. Βορίδης ρωτηθηκε και για το ενδεχόμενο να υπάρξει εξεταστική επιτροπή στη Βουλή  – κάτι που υπονόησε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, μείζον είναι ο κ. Ν. Παππάς να απαντήσει στο εξής ερώτημα: πώς γίνεται να μην καταθέτει μήνυση, τη στιγμή που ο πρώην υπουργός καταγγέλει παραποίηση και συρραφή ηχητικών ντοκουμέντων (ηχητικό ντοκουμέντο Σ. Μιωνή). Επίσης πώς γίνεται να μην καταθέτει μήνυση για  την καταγγελία (Καλογρίτσα) ότι έδινε οδηγίες για ποσά 3 εκατομμυρίων για τηλεοπτική συχνότητα.

«Γιατί δεν κάνει μηνύσεις ο κ. Παππάς, αφού ισχυρίζεται ότι κάποιοι λένε ψέματα;» αναρωτήθηκε ο κ. Βορίδης.

Στο ερώτημα αν πρέπει να μπει στο «κάδρο» και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την εμπλοκή του ονόματος του στις υποθέσεις του «τριγώνου» Παπαγγελόπουλου, Παππά, Καλογρίτσα, ο κ. Βορίδης απάντησε πως «ο μέσος συνετός άνθρωπος καταλαβαίνει ότι όλα αυτά είναι αδύνατον να συνέβαιναν χωρίς γνώση του πρωθυπουργού. Είναι αδύνατον να μην ήξερε ο Τσίπρας για όλες αυτές τις μεθοδεύσεις».

«Πρόκειται για κάτι που κατά τη γνώμη μου πρέπει να ερευνηθεί γιατί είναι ξεκάθαρο, με βάση σωρεία στοιχείων, ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο και συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας στοχοποίησης και εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων χρησιμοποιώντας με παρακρατικό τρόπο μηχανισμούς του κράτους για να πετύχουν άθλιους σκοπούς».