Μείωση προκαταβολής φόρου δύο ταχυτήτων θα εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών στις επιχειρήσεις που θα υποβάλουν φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2019 και έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού.

Οπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

Μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις. «Εκείνες που καταγράφουν 50% του τζίρου τους το γ’ τρίμηνο του έτους. Ολες οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν φέτος προκαταβολή. Μισή προκαταβολή θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ».

Επίσης, εγκαινιάζεται και τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής. Αυτή θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Θα καταβάλλεται με βάση τον τζίρο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου.

Για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι η επιδότηση κατά 60% όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» επεκτείνεται και για τον Αύγουστο, και για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ενώ οι εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος.

Οπως έχει γράψει «Το Βήμα της Κυριακής», το υπουργείο Οικονομικών είχε καταλήξει καταλήξει στα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων στη μείωση της προκαταβολής από 50% έως 100%.

Μείωση τζίρου

Το βασικό κριτήριο είναι η μείωση του τζίρου την περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Επίσης, όποιες επιχειρήσεις φαίνεται ότι το 2020 θα έχουν ζημιές δεν θα πληρώσουν ούτε 1 ευρώ προκαταβολή φόρου για τα κέρδη που αφορούν τα εισοδήματα του 2019.

Αλλωστε, και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης με πρόσφατες δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι αν κάποια επιχείρηση εμφανίσει ζημιές μέσα στο 2020 και της ζητηθεί να πληρώσει προκαταβολή φόρου για τα περυσινά εισοδήματα τότε θα αναγκαστεί το Δημόσιο να της επιστρέψει αρκετά χρήματα μέσα στο 2021, κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Οι δόσεις

Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζεται μέσα στην εβδομάδα να φέρει στη Βουλή ρύθμιση για εξόφληση των οφειλών που δημιουργήθηκαν τους μήνες της υγειονομικής κρίσης σε 12 ή 24 δόσεις.

Η ρύθμιση αυτή θα αρχίσει να τρέχει από τις αρχές του επόμενου έτους και αν κάποιος επιλέξει τις 12 δόσεις θα είναι άτοκες ενώ αν επιλέξει τις 24 τότε θα επιβαρυνθεί με ετήσιο επιτόκιο 2,5%.