Επί τέσσερα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε την εξουσία του σφιχταγκαλιασμένος με ό,τι πιο βρώμικο και σκοτεινό έχει στα σπλάχνα της η δημοκρατία μας. Το ερώτημα αν γνώριζε και πόσα του έλεγαν όσοι τον περιστοίχιζαν είναι περιττό. Φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη. Εκείνος απειλούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους λέγοντας «ή εμείς ή αυτοί», «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Στο εμφυλιοπολεμικό κλίμα που καλλιέργησε για το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα επιβίωσε τελικά ό,τι πιο παλιό και ό,τι πιο διεφθαρμένο. Παραδικαστικά και παρακρατικά κυκλώματα έλυναν και έδεναν καταπατώντας τη νομιμότητα και τις θεσμικές διαδικασίες. Η αυθαιρεσία ήταν τόσο μεγάλη, ώστε νονοί της νύχτας σκέφτονταν πώς να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, πώς να πάρουν το κυλικείο της Βουλής, την τροφοδοσία των hotspots για τους πρόσφυγες, τη φύλαξη των αεροδρομίων της Fraport, τα κυλικεία στο ΣΕΦ και σε νοσοκομεία. Από δίπλα άλλα «μαγαζιά» και «μαγαζάκια» έκαναν τα δικά τους παιχνίδια και, όπως φαίνεται από τα λεγόμενα του Νίκου Παππά, πολλοί έβγαζαν πολλά λεφτά.

Κατ’ επανάληψη η μέθοδος της απεχθούς συναλλαγής

Δεν χρειάζονταν να γίνουν οι αποκαλύψεις στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Οι εκβιασμοί ήταν από την αρχή η μέθοδος του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πολιτική. Για πρώτη φορά εκδηλώθηκε στη διάρκεια της προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όταν, όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος, «υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μου ζήτησαν ευθέως να τους δώσω στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κατά του Βενιζέλου». Αυτή η μέθοδος της απεχθούς συναλλαγής αποτέλεσε το μοτίβο και σε άλλες περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας: στον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη για «να δώσει» τον Ευάγγελο Μαρινάκη, στον Γιάννο Παπαντωνίου για να στραφεί κατά του Κώστα Σημίτη, στον Σταύρο Παπασταύρου (μέσω Σάμπι Μιωνή) για τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι, στους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες της Novartis που «τους έπιασαν για παράνομο πλουτισμό και κελάηδησαν», σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη, για να καταθέσουν κατά δέκα πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Μανιαδάκης (μάρτυρας «Γιάννης Αναστασίου») κατήγγειλε ότι δέχτηκε πίεση από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς προκειμένου «να δώσει» τον Αντ. Σαμαρά και τον Αδ. Γεωργιάδη. «Μου έλεγαν οι εισαγγελείς να μη φοβάμαι καθώς οι κ.κ. Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν» κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Μανιαδάκης.

Η μηνυτήρια αναφορά του Βγενόπουλου

Σε αυτά να προστεθεί και η μηνυτήρια αναφορά του Ανδρέα Βγενόπουλου κατά της τότε Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, τον Μάιο του 2016, με την οποία κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, απόπειρα δωροληψίας και εκβίασης. «Μου ζητήθηκε να ακολουθήσω την τακτική των χαρτονομισμάτων σε βιβλίο. Για την ακρίβεια, μου ζητήθηκε… βιβλιοθήκη, δηλαδή μεγάλος αριθμός βιβλίων» είπε στη συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει τότε ο επιχειρηματίας. Η κυρία Θάνου είχε μιλήσει για «αθλιότητες». Και ακόμα οι καταθέσεις τριών εισαγγελέων – Ελένης Ράικου, Γιάννη Αγγελή, Παναγιώτη Αθανασίου – για τις εξωθεσμικές πιέσεις που δέχτηκαν από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Τόσες συμπτώσεις δύσκολα είναι τυχαίες. Γιατί, επιπλέον, διασταυρώνονται με τις διαδρομές των προσώπων, των θυμάτων αλλά και των θυτών.

Ο Καμμένος και το κύκλωμα που ξεσκέπασε η ΕΥΠ

Η εξουσία έφερε οίηση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον συγκυβερνήτη του Πάνο Καμμένο. Οπως αποκαλύπτεται από τις απομαγνητοφωνήσεις της ΕΥΠ για το κύκλωμα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ., μια πολύμηνη έρευνα που τυχαία κατέγραψε τις συνομιλίες του απόστρατου αξιωματικού των ΕΚΑΜ Σπύρου Παπαχρήστου και της συζύγου του Πάνου Καμμένου, Ελενας Τζούλη, είχε χαθεί κάθε αίσθηση φραγμού ανάμεσα στην παρανομία και στη νομιμότητα. Ο Παπαχρήστου, που δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2018, ήταν κουμπάρος του Πάνου Καμμένου και του επιχειρηματία Νίκου Πατέρα και κεντρικό μέλος του κυκλώματος που ξεσκέπασε η ΕΥΠ. Στην έρευνα καταγράφηκε, μεταξύ άλλων, το ακόλουθο απόσπασμα συνομιλίας, με τον Παπαχρήστου να λέει στην Τζούλη: «Κάποια στιγμή εγώ του είπα του Πάνου να ζητήσει από τον πρόεδρο να γίνει αντιπρόεδρος και να πάρει ό,τι έχει σχέση με την Τάξη, με τη δημόσια και την κρατική ασφάλεια, σαν ομπρέλα από πάνω, να μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις στο Λιμενικό, στην Πυροσβεστική και στην Αστυνομία. Γιατί αφού ταλαιπωρείται που ταλαιπωρείται με όλον τον τομέα, γιατί να έχει μόνο τον Στρατό; Ας είναι supervisor αντιπρόεδρος για όλα τα θέματα, και την Ασφάλεια και την Τάξη, και την εθνική ασφάλεια και την κρατική ασφάλεια, να βάλει και την ΕΥΠ από κάτω. Θα είναι πολύ σημαντικό».

Οι… επιθυμίες ΥΕΘΑ που παραβίαζαν το Σύνταγμα

Πράγματι, θα ήταν πολύ σημαντικό για το εγκληματικό κύκλωμα να έχει υπό τον έλεγχό του όλη την Αστυνομία και την ΕΥΠ. Αυτό δεν ήταν μόνο ένα τρελό όνειρο του Παπαχρήστου. Είχε γίνει σχέδιο και του Πάνου Καμμένου. Στις 2 Ιουλίου του 2015, τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε το Πεντάγωνο και άκουσε χωρίς να αντιδράσει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Αμυνας να δηλώνει: «Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό, την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, τη σταθερότητα σε σχέση με τις συμμαχίες της χώρας» και «ένας δημοκρατικός στρατός και οι δημοκρατικές Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να διαφυλάσσουν με την αποστολή τους την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν σάλο, καθώς το Σύνταγμα απαγορεύει την ανάμειξη του Στρατού στα εσωτερικά της χώρας. Ο Τσίπρας δεν αντέδρασε γιατί μάλλον δεν αιφνιδιάστηκε. Ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, του ζητούσε επίμονα να απολύσει τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη και να τον αντικαστήσει με άλλο πρόσωπο πιο φιλικό σε εκείνον. Επίσης, ήθελε να φτιάξει στο Πεντάγωνο μια υπηρεσία πληροφοριών για το εσωτερικό της χώρας, την οποία θα ήλεγχε ο ίδιος. Οι συζητήσεις αυτές δεν ήταν απόρρητες, αλλά δεν ήταν ούτε σε γνώση όλης της προηγούμενης κυβέρνησης. Και έλαβαν τέλος όταν ο Καμμένος έθεσε το ζήτημα στον πρωθυπουργό ενώπιον επτά υπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου, λαμβάνοντας από τα πλέον αρμόδια χείλη την απάντηση ότι αυτό που ζητεί παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα και να μην επανέλθει.

Η «υπόθεση Αττική» και ο τζίρος 1 εκατ. τον μήνα

Ο Καμμένος δεν έκρυψε ποτέ τη ροπή του προς τη συνωμοσιολογία, την οποία διάνθιζε με «πληροφορίες» από μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως διηγούνται όσοι έχουν μιλήσει μαζί του. Η ιδέα να ελέγχει ένα τέτοιο πρόσωπο μια υπηρεσία που θα παρακολουθούσε έλληνες πολίτες και την εσωτερική ζωή της χώρας θα έκανε τον οποιονδήποτε να ανατριχιάσει – ακόμα και τον Τσίπρα, που δύσκολα χαλούσε χατίρι στον συγκυβερνήτη του. Η εικόνα γίνεται ζοφερή αν προστεθούν στα παραπάνω οι αποκαλύψεις για τη δράση του Παπαχρήστου και του κυκλώματος στο οποίο συμμετείχε. Η «υπόθεση Αττική», όπως την είχε ονομάσει η ΕΥΠ, αποκάλυψε ένα οργανωμένο, εγκληματικό κύκλωμα το οποίο αποτελούνταν από δικηγόρους, εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και παρείχε κάλυψη για δραστηριότητες που εκτεινόταν από οίκους ανοχής και στριπτιζάδικα ως νυχτερινά κέντρα, παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες και καζίνα.

Τα μέλη του κυκλώματος προσέγγιζαν ιδιοκτήτες παράνομων καταστημάτων και τους έβαζαν σε πρόγραμμα κάλυψης υπό την απειλή φυλάκισης. Οσοι έφερναν αντιρρήσεις συλλαμβάνονταν, επαναπροσεγγίζονταν από αστυνομικούς και οι δικηγόροι του κυκλώματος αναλάμβαναν την υπεράσπισή τους, αλλά έπαιζαν και ρόλο ταμία για να επισπεύδονται οι διαδικασίες – στην έρευνα κατονομάζονται πέντε δικηγόροι, ένας εκ των οποίων έχει ανάμειξη και στην υπόθεση Novartis.

Η ταρίφα της προστασίας κυμαινόταν ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας. Για τους οίκους ανοχής ήταν 1.000 ευρώ τον μήνα και για τα παράνομα καζίνα έφτανε ως και 7.000 ευρώ. Ο συνολικός τζίρος του κυκλώματος έφτανε το ένα εκατομμύριο ευρώ τον μήνα!

Ασυλία στους επικεφαλής του κυκλώματος

Τα χρήματα παραδίδονταν στον Δημήτρη Μάλαμα, εγκέφαλο του κυκλώματος και στενό συνεργάτη του Παπαχρήστου. Ο Μάλαμας τα μοίραζε στους επίορκους αστυνομικούς και αξιωματικούς εξασφαλίζοντας την πλήρη κάλυψη των προστατευόμενων καταστημάτων, τα οποία, σύμφωνα με την ΕΥΠ, ήταν 350 οίκοι ανοχής, 250 στούντιο και 300 παράνομα καζίνα. Ο Μάλαμας δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 στο Χαϊδάρι, κοντά στην εταιρεία εμπορίας καφέ που αποτελούσε τη νόμιμη βιτρίνα του. Στα στοιχεία της έρευνας περιλαμβάνονται φωτογραφίες στις οποίες οι Παπαχρήστος και Μάλαμας παραδίδουν φακέλους ή και τσαντάκια με χρήματα σε απόστρατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. σχεδόν σε δημόσια θέα, σε πάρκινγκ και σε εστιατόρια ξενοδοχείων. Το κύκλωμα είχε πολλά πλοκάμια και επαφές με επώνυμους επιχειρηματίες, που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι γνώριζαν το εύρος των δραστηριοτήτων του.

Για το κυλικείο της Βουλής (που δεν το πήραν) μεσολάβησε βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Τα, δε, βασικά μέλη του ακόμα και όταν φυλακίζονταν περνούσαν ζωή χαρισάμενη στον Κορυδαλλό με πάρτι και γυναίκες. Ο Παπαχρήστου συναντούσε συχνά τον Νίκο Τόσκα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, άγνωστο για ποιους λόγους, και ο τότε υπουργός φρόντιζε να μην καταγράφεται στην είσοδο η παρουσία του συνομιλητή του στο υπουργείο. Επίσης, σε άλλη καταγεγραμμένη συνομιλία του ο Παπαχρήστος φέρεται να λέει: «Δεν θα ξανακάνουμε εκλογές. Ετσι μου είπε ο Πανούλης από τις ΗΠΑ. Θα έχουμε ΣΥΡΙΖΑ για πάντα». Τέτοια ασυλία πίστευαν ότι είχαν οι επικεφαλής του κυκλώματος.

Τα 90 CD και η επιστροφή της δικογραφίας

Ο Γιάννης Ρουμπάτης, τον Απρίλιο του 2016, ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Βουλής Γιάννη Βούτση για την έρευνα, όπως προκύπτει από την αναφορά που συνέταξε και υπέβαλε η ΕΥΠ στην τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Η έρευνα ολοκληρώθηκε το 2107 και όλο το υλικό διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Τον Αύγουστο του 2018 ανατέθηκε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων η απομαγνητοφώνηση των 90 CD, αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού ζητήθηκε η συνδρομή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας. Ακόμα και έτσι, όμως, κάποιες απομαγνητοφωνήσεις δεν έγιναν με τον τρόπο που απαιτεί ο νόμος και για αυτές, που είναι ένα κομμάτι της δικογραφίας η οποία διαβιβάστηκε σε πταισματοδίκη τον Μάρτιο του 2020, τίθεται ζήτημα ακυρότητας. Ενδεχομένως για αυτό την περασμένη εβδομάδα η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ζήτησε να της επιστραφεί το σύνολο της δικογραφίας.

Η διένεξη Μιωνή – Φιλιππάκη και οι παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου

Το καλοκαίρι του 2015 είναι η πηγή πολλών μυστηρίων της προηγούμενης κυβέρνησης. Στις 19 Αυγούστου 2015, μία ημέρα προτού ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύξει εκλογές, ο Γιάννης Φιλιππάκης έστειλε επιστολή στον τότε υφυπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Σε αυτή κατηγορούσε τους Σάμπυ Μιωνή, Αγγελο Μεταξά και Σταύρο Παπασταύρου – στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά – ότι ξέπλεναν μαύρο πολιτικό χρήμα μέσω της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Capital Management Advisors (CMA). Ο Παπαγγελόπουλος διαβίβασε αυθημερόν την επιστολή στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο. Εκείνος αντί να αναθέσει την υπόθεση στους οικονομικούς εισαγγελείς που ερευνούσαν τη «λίστα Λαγκάρντ», Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρη, τη διαβίβασε στους Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Ντζούρα και Γιώργο Καλούδη. Τον Απρίλιο του 2017, η Ελένη Τουλουπάκη εξελέγη εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς και πήρε μαζί της τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Δημοσίευμα προτού φύγει ο ογκώδης φάκελος

Στις 22 Αυγούστου 2015 η «Δημοκρατία» δημοσίευσε άρθρο, με πληροφορίες που προφανώς έλαβε τουλάχιστον την προηγούμενη ημέρα (21 Αυγούστου), με τίτλο: «Βόμβα για Μεταξά και Παπασταύρου!» και αναφερόταν σε «Ερευνα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Η. Ζαγοραίου που παρέλαβε ογκώδη φάκελο από τον Δ. Παπαγγελόπουλο για εγκληματική συμμορία και ξέπλυμα τεράστιων χρηματικών ποσών στη λίστα Λαγκάρντ». Ο ογκώδης φάκελος, όμως, διαβιβάστηκε από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στον Ηλία Ζαγοραίο στις 24 Αυγούστου 2015, όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό, το οποίο καταχωρήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με αριθμό εισερχομένου 37448.

Ο Φαλτσιανί και το ταξίδι στο Παρίσι χωρίς έγκριση

Στις 28 Αυγούστου ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου και η θητεία της έληξε στις 23 Σεπτεμβρίου 2015. Υπουργός Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Μια υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει κύριο σκοπό να οδηγήσει ομαλά τη χώρα σε εκλογές. Ωστόσο, ο Παπαγγελόπουλος δεν αρκέστηκε στην τυπική άσκηση των καθηκόντων του. Με έγγραφό του ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο, επειδή έκρινε ότι υπάρχει σύσταση εγκληματικής οργάνωσης από καταθέτες για τη νομιμοποίηση εσόδων, να διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα για τη «λίστα Λαγκάρντ». Στις 11 Σεπτεμβρίου, εννέα ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015, οι Ηλίας Ζαγοραίος, Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Καλούδης πήγαν στο Παρίσι για να ανακρίνουν τον Ερβέ Φαλτσιανί. Μεταδόθηκε τότε ότι ο Φαλτσιανί έκανε σημαντικές αποκαλύψεις και ότι έδωσε στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Η «πληροφορία» διαψεύστηκε με επίσημη ανακοίνωση της Εισαγγελίας Αθηνών, στην οποία διευκρινιζόταν ότι «η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο». Ο Παναγιώτης Αθανασίου κατέθεσε στη Βουλή ότι εκείνος δεν θα πήγαινε να ανακρίνει τον Φαλτσιανί γιατί ήταν υπόδικος. Το ταξίδι έγινε χωρίς την απαραίτητη έγκριση ή έστω ενημέρωση της τότε Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, γεγονός που καθιστούσε άκυρη την κατάθεση και γι’ αυτό το δικαστικό κλιμάκιο που πήγε στο Παρίσι εκλήθη για εξηγήσεις. Προτού ξεκινήσει η διερεύνηση, ο Παπαγγελόπουλος επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά στις 4 Νοεμβρίου 2015 τον Αρειο Πάγο και ζήτησε ενημέρωση για την εξέλιξη των πειθαρχικών διώξεων εις βάρος του Ισίδωρου Ντογιάκου, του Παναγιώτη Τσιλιμπάκη και του Ηλία Ζαγοραίου. Κυρίαρχο θέμα, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του, ήταν η έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας κατά Ζαγοραίου, η οποία αμέσως μετά έπαψε να υπάρχει. Αλλά και η έρευνα με βάση τα νέα στοιχεία που έδωσε ο Φαλτσιανί δεν οδήγησε πουθενά. Ο ντόρος όμως ήταν αρκετός για να φτιαχτεί το προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας υποσχόταν να ελέγξει έναν-έναν τους «2.062 «Παπασταύρου» της λίστας Λαγκάρντ» και να ξεμπερδέψει οριστικά με το παλαιό σύστημα.

Η εμπλοκή Παππά και οι «καυτές» συνομιλίες

Στις 15 Οκτωβρίου 2015 εμφανίστηκε στον επίκουρο εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Ιωάννη Δραγάτση η Αρτεμις Νιάρου, κάτοικος Γενεύης, υπάλληλος της εταιρείας Diligence, την οποία, όπως είπε, ίδρυσε στέλεχος της ΜΙ5, και κατέθεσε ότι σε έρευνα της εταιρείας για πελάτη της που δεν κατονόμασε ο Παπασταύρου εμφανίστηκε ως «αχυράνθρωπος» του επιχειρηματία Benny Steinmetz. Ο εν λόγω επιχειρηματίας, σύμφωνα με την κατάθεση της Νιάρου, είχε στην ιδιοκτησία του ένα εργοστάσιο νίκελ στα Σκόπια και ένα ορυχείο στο Κόσοβο και ο Παπασταύρου θα επιχειρούσε να κλείσει το ορυχείο στα Σκόπια για να πέσει η τιμή της μετοχής του, να αγοραστεί πολύ φθηνά και να χάσουν τη δουλειά τους 2.500 άνθρωποι.

Η δεύτερη απόπειρα στοχοποίησης Σαμαρά

Η κατάθεση αυτή συσχετίστηκε με την έρευνα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης από καταθέτες της «λίστας Λαγκάρντ», αλλά τον Ιούνιο του 2019 τέθηκε στο αρχείο από την Τουλουπάκη. Το ενδιαφέρον στοιχείο δεν βρισκόταν στην κατάθεση της Νιάρου, αλλά σε ένα από τα έγγραφα που τη συνόδευαν, ένα σχεδιάγραμμα με τις επιχειρήσεις του Steinmetz, και μια υποσημείωση που έλεγε «It is believed…», «πιστεύεται ότι μέσω της Χ εταιρείας δόθηκαν 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ». Αυτή ήταν η δεύτερη απόπειρα στοχοποίησης του Αντώνη Σαμαρά μέσω του Σταύρου Παπασταύρου. Τον Μάρτιο του 2020 δημοσίευμα των «Financial Times» αναφέρθηκε στις δικαστικές περιπέτειες του στελέχους της ΜΙ5 που κατηγορήθηκε για διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών, της εταιρείας Diligence που κατηγορήθηκε για βιομηχανική κατασκοπεία, ενώ και η ίδια η εταιρεία προσέφυγε κατά ανώτατου στελέχους της για υπεξαίρεση 2,5 εκατ. δολαρίων.

Το ραντεβού στο Μαξίμου παρουσία του Παππά

Στις 10 Μαρτίου 2016, όπως κατέθεσε στη Βουλή ο Μιωνής, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Παπαγγελόπουλο παρουσία του τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά. «Ηταν σαφές σε μένα ότι Παπαγγελόπουλος και Φιλιππάκης ήταν συνεργάτες. Ο Νίκος Παππάς έκανε σύνοψη των συναντήσεων που είχαν προηγηθεί. Για μένα να αποσυρθούν τα παράνομα εντάλματα για τον Μεταξά και για τον Φιλιππάκη να αποσύρω τη μήνυση που του είχα κάνει. Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο Παπαγγελόπουλος και είπε «και των εξόδων που του έχει δημιουργήσει». Εννοώντας τον Φιλιππάκη. Δεν πίστευα στα αφτιά μου. Οφείλω να πω ότι ο Παππάς ξαφνιάστηκε και ενοχλήθηκε και ρώτησε τον Παπαγγελόπουλο πόσα είναι αυτά τα έξοδα. Εγώ του δήλωσα ότι λεφτά στον Φιλιππάκη δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω. Και ο Παπαγγελόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση τότε. Ηταν σαφές: ο Παπαγγελόπουλος ζητούσε λεφτά για λογαριασμό του Φιλιππάκη. Ο προσδιορισμός του ποσού του εκβιασμού έγινε τον Νοέμβριο του 2016 σε 350.000 ευρώ».

Ο Παπασταύρου και το πληρεξούσιο

Επτά ημέρες ύστερα από αυτά, στις 17 Μαρτίου 2016, η Ελένη Τουλουπάκη πραγματοποίησε και δεύτερο ταξίδι στο Παρίσι προκειμένου να πάρει νέα κατάθεση από τον Φαλτσιανί, στην οποία επικεντρώνεται μόνο στους Παπασταύρου και Μιωνή. Στην πρώτη κατάθεσή του ο Φαλτσιανί είπε ότι ο Παπασταύρου είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Stabri που εμφανίζεται στη «λίστα Λαγκάρντ», ενώ στη δεύτερη ότι είναι πληρεξούσιος. Στην ίδια τη λίστα ο Παπασταύρου εμφανιζόταν 12 φορές ως πληρεξούσιος, πράγμα που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο επιχειρηματίας. Στις 23 Μαρτίου διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για ψευδή βεβαίωση σχετικά με το παραπάνω πληρεξούσιο.

Οι Παπασταύρου και Μιωνής επικαλέστηκαν έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε στην Κύπρο, και αποδείκνυε ότι η εταιρεία ανήκε στον ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία. Στις 30 Μαρτίου του 2016 ο Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη, έλεγε χωρίς να διατηρεί καμία επιφύλαξη ότι ο Παπασταύρου «φέρεται να μην ήταν απλώς διαχειριστής των λογαριασμών της «λίστας Λαγκάρντ», ούτε πληρεξούσιος άλλου επιχειρηματία. Αντίθετα, εμφανίζεται ως δικαιούχος του λογαριασμού και ιδιοκτήτης της offshore εταιρείας». Στις 4 Απριλίου 2016 το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου έστειλε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών την απάντηση στο αίτημα δικαστικής συνδρομής, επιβεβαιώνοντας την αυθεντικότητα του εγγράφου. Η εξέλιξη αυτή απεκρύβη μέχρι τον Αύγουστο του 2019.

Η δίωξη και η δικαίωση στα φορολογικά δικαστήρια

Στις 17 Νοεμβρίου 2017 ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Γιώργος Καλούδης άσκησε κακουργηματική δίωξη κατά των Παπασταύρου και Μιωνή για απόπειρα απάτης υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Η απόπειρα απάτης, σύμφωνα με το πόρισμα, συνίστατο στο ότι ο Παπασταύρου κατέθεσε στις αρμόδιες ελληνικές φορολογικές αρχές το παραπάνω έγγραφο των κυπριακών αρχών προκειμένου να αποφύγει τη φορολόγηση στην Ελλάδα και ότι ο Μιωνής συνήργησε στην απάτη. Τον Αύγουστο του 2019 η ανακρίτρια περαίωσε τη δίωξη των Παπασταύρου και Μιωνή, διαπιστώνοντας ότι δεν προέκυψε η πλαστότητα του εγγράφου και άρα δεν διεπράχθη απάτη. Ο Παπασταύρου δικαιώθηκε από τα φορολογικά δικαστήρια και επί της ουσίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2019.

Οι καταγραφές Μιωνή των συνομιλιών

Σε αυτό το κλίμα εκβιασμών και ποινικών διώξεων, και ενώ είχε γίνει έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στο σπίτι των γονέων του, παραμονή του εβραϊκού Πάσχα, πραγματοποίησε ο Μιωνής τις καταγραφές των συνομιλιών του. Τίποτα από τα παραπάνω, όμως, δεν δικαιολογεί τη μεγάλη οικειότητα και τη σχέση συναλλαγής που φαίνεται να έχει με τον Νίκο Παππά στο ηχητικό ντοκουμέντο που κατέθεσε στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής, αλλά και ελάχιστους εκπλήσσουν πραγματικά όσα λέει ο Παππάς για τον Παπαγγελόπουλο, ότι δηλαδή «έχει τη δική του ατζέντα», ότι «έκανε το δικό του outsourcing», ότι «ξέρω, μαθαίνω και καταλαβαίνω», ότι «κάποιοι βγάζουν, λεφτά. Πολλά λεφτά». Οπως, επίσης, και η απόπειρά του να πείσει τον Μιωνή να πιέσει τον Παπασταύρου προκειμένου να μιλήσει εναντίον της Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Το όνομα του Παππά, συνδέθηκε επίσης με το δίκτυο Λαυρεντιάδη που καταλήστευσε τη ΔΕΠΑ, μέσω του Μανώλη Πετσίτη και του Αρτέμη Αρτεμίου. Υπήρξε και η αποτυχημένη απόπειρα εκβιασμού ενός αντιπροέδρου, τότε, του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να αλλάξει τη δικανική του πεποίθηση και να τοποθετηθεί υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η τελευταία πράξη Παπαγγελόπουλου

Η αίσθηση ασυδοσίας ήταν τεράστια. Σύμφωνα με την κατάθεση Αθανασίου στη Βουλή, ο Παπαγγελόπουλος «σε μια επίσκεψη μου είπε: «Παναγιώτη μου, την εξουσία που έχω σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχα ποτέ στη ζωή μου»». Ολη η εξουσία που πίστευε ότι είχε κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής. Η τελευταία του πράξη, προτού αποχωρήσει από τη διαδικασία, ήταν να ζητήσει κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή του με τον Αντώνη Σαμαρά, επειδή, όπως έλεγε, του ζήτησε συνάντηση προκειμένου να διευθετηθούν οι δικαστικές εκκρεμότητες του Παπασταύρου. Ο πρώην πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριάκης (15.3.2020), δήλωσε ότι τη συνάντηση, στις αρχές του 2015, τη ζήτησε ο Παπαγγελόπουλος προκειμένου να τον καθησυχάσει για τις στημένες κατηγορίες κατά του Παπασταύρου και ότι λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησε νέο κύμα διώξεων. Στη Βουλή ο Παπαγγελόπουλος έπεσε σε πολλές αντιφάσεις και στο τέλος παραδέχθηκε ότι «ο Σαμαράς δεν με πίεσε, δεν παρενέβη».

Επεσαν στον λάκκο των παράνομων ηχογραφήσεων

Την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για παράνομη ηχογράφηση της συνομιλίας Παππά – Μιωνή. Ομως, το 2015 ήταν ο Παπαγγελόπουλος που άλλαξε τον νόμο και έκανε αποδεκτή τη χρήση παρανόμως συλλεγέντος και αποκτηθέντος υλικού σε υποθέσεις διαφθοράς και η Θάνου που επαίνεσε την αλλαγή αυτή με αρθρογραφία της. Η διάταξη τότε εξυπηρετούσε την επεξεργασία των στοιχείων Φαλτσιανί από τη Δικαιοσύνη. Τον Ιούνιο του 2019, στη φασαρία που έγινε για την αλλαγή των Ποινικών Κωδίκων, ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε σιωπηλά τη διάταξη, την οποία επανέφερε το φθινόπωρο του 2019 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.