Την ετοιμότητα της Ελλάδας απέναντι στις προθέσεις της Τουρκίας και τις προσπάθειες για ψύχραιμες, στοχευμένες διπλωματικές κινήσεις αναμένεται να επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη σημερινή, δεύτερη σε ένα μήνα συνάντησή τους.

Κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα θα βρεθούν αναμφισβήτητα σε πρώτο πλάνο των συζητήσεων τα εθνικά, με την ελληνική πλευρά να μην αποκλείει περαιτέρω κλιμάκωση από την Άγκυρα.

Η Αθήνα εμφανίζεται αποφασισμένη να ενεργοποιήσει  κάθε διπλωματικό εργαλείο – μετά και τις δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ε.Ε. – ως απάντηση στις απειλές της Τουρκίας, προσπαθώντας πάντως να μην παρασυρθεί σε εμπρηστική ρητορική.

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και στην πορεία επανεκκίνησης της χώρας, ένα μήνα μετά την πρώτη αποδέσμευση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας από τον κλοιό των περιοριστικών μέτρων.

Ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν και της παρουσίασης (αύριο το βράδυ) για πρώτη φορά της διαφημιστικής καμπάνιας της χώρας, που θα τρέξει από την ερχόμενη εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει στο Προεδρικό για το σχέδιο της κυβέρνησης ώστε τουρίστες, εργαζόμενοι και κάτοικοι να είναι ασφαλείς στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Όλα δείχνουν πάντως ότι τα κυβερνητικά βήματα για το άνοιγμα της τουριστικής δραστηριότητας – πλήρως από την 1η Ιουλίου – δεν αλλάζει στο παραμικρό μετά τον εντοπισμό των 12 κρουσμάτων κοροναϊού σε πτήση από το Κατάρ. Αντιθέτως επιταχύνεται η εξέταση των κρίσιμων λεπτομερειών του σχεδίου υγειονομικής θωράκισης των νησιών (πως θα γίνονται αεροδιακομιδές, που και για πόσο θα μπαίνουν σε καραντίνα τα θετικά κρούσματα, πόσα τεστ θα γίνονται κ.λπ.), που θα ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας από τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού και την Πολιτική Προστασία.