Ως ύποπτοι καλούνται να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και οι δημοσιογράφοι Γιάννης Φιλιππάκης, Αλέξανδρος Τάρκας και Γιάννα Παπαδάκου στο πλαίσιο του διευρυμένου κατηγορητηρίου εις βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αποφάσισε η πλειοψηφία της προανακριτικής ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από την διαδικασία καταγγέλλοντας την ΝΔ για «προαποφασισμένο σχέδιο» και «μεθοδεύσεις», αφήνοντας να αιωρείται το τι θα πράξουν από εδώ και στο εξής.

«Χωρίς τη διασφάλιση των εχέγγυων, εμείς θα το σκεφτούμε πολύ σοβαρά αν θα συνεχίσουμε να παριστάμεθα μόνο για να προβάλουμε ενστάσεις στις μεθοδεύσεις σας», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας. Αργότερα πάντως διευκρινιζόταν από κοινοβουλευτικούς κύκλους του κόμματος ότι το κόμμα αποχώρησε μόνο από τη συνεδρίαση και όχι από την προανακριτική επιτροπή. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στην κλήτευση των εν λόγω προσώπων ως υπόπτων και όχι ως μαρτύρων, με τον κ. Γκιόλα να τονίζει ότι «η διεύρυνση του κατηγορητηρίου αφορά σε αυτοτελείς πράξεις, οι οποίες αναφέρονται από έναν και μόνο  ιδιώτη, τον κ. Μιωνή».

«Εμείς είμαστε εισαγγελείς ειδικών καθηκόντων. Δεν είναι θέσφατο τα όσα καταγγέλλει ο κ. Μιωνής, το αντίθετο μάλιστα. Εμείς ψάχνουμε την αλήθεια κι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς καταθέσεις μσρτύρων, χωρίς αποδεικτικό υλικό. Εμμένουμε να εξεταστούν όλοι οι παράγοντες που μπορούν να συνεισφέρουν επί του ερευνητέου θέματος», σημείωσε ο ίδιος. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε οι κ.κ. Φιλιππάκης και Τάρκας και η κυρία Παπαδάκου να κληθούν ως μάρτυρες (και όχι ως ύποπτοι) ενώ ζήτησε επιπλέον να κληθούν και οι επόπτες της εισαγγελίας Διαφθοράς αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Δημήτρης Παπαγεωργίου και Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ο οικονομικός εισαγγελέας Γιώργος Καλούδης και ο εισαγγελέας Ηλίας Ζαγοραίος, καθώς και η πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και οι εισαγγελείς Διαφθοράς. «Φαίνεται ότι στο προκατασκευασμένο πόρισμα της ΝΔ δεν χωρούν μάρτυρες και αποδεικτικό υλικό, γιατί προφανώς την τρομάζει η Αλήθεια», σχολίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ ο στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να τραβήξει εις μάκρος η διαδικασία και  χαρακτήριζαν προσχηματική την καταγγελία περί δήθεν άρνησης των προτάσεων της μειοψηφίας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αφήσει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην τύχη του»

Μάλιστα από την πλειοψηφία σχολίαζαν ότι με την αποχώρησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «αφήνουν εκτεθειμένο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τον εγκαταλείπουν» και ότι «είναι προφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου θέλει να αφήσει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην τύχη του». Και ερμήνευαν ως μη τυχαία την φράση του κ. Γκιόλα ο οποίος φέρεται να είπε κάποια στιγμή: «Δεν είμαστε εμείς ο Παπαγγελόπουλος». Σε κάθε περίπτωση ο κύβος ερρίφθη σε ό,τι αφορά τους υπόπτους που καλούνται (την προσεχή Τρίτη) στην επιτροπή προκειμένου να διευκρινίσουν αν προτίθενται να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους όπως να προτείνουν μάρτυρες ή να ζητήσουν προθεσμία και να λάβουν αντίγραφα καταθέσεων κλπ.

Επιπλέον, αποφασίστηκε όσον αφορά τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη, ότι επειδή έχουν κληθεί από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως ύποπτοι στο πλαίσιο της διερεύνησης των δικαστικών χειρισμών στην υπόθεση Novartis, η προανακριτική επιτροπή δεν μπορεί να παρέμβει ενώ η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των φυσικών δικαστών. Γι’ αυτό θα ζητηθούν τα υπομνήματα που αναμένεται να καταθέσουν στον Άρειο Πάγο.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου, έκαναν λόγο για «αιφνίδια απόφαση της πλειοψηφίας για μετατροπή ως υπόπτων μη πολιτικών προσώπων χωρίς να υπάρχει μάλιστα τέτοια απόφαση από την Ολομέλεια της Βουλής για τα μη πολιτικά πρόσωπα και η μη αποδοχή του αιτήματος του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου να κληθούν για εξέταση ουσιώδεις μάρτυρες, αποτελεί κοινοβουλευτικό και δικαστικό πραξικόπημα». «Έτσι αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ δεν ενδιαφέρονται για την ανεύρεση της αληθείας, αλλά με παραβίαση βασικών κανόνων δικαίου και με αυθαιρεσίες προωθούν, χωρίς κανένα δισταγμό, πολιτικές διώξεις», σημείωναν.