Εξήντα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος  του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 1.673 ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει στους 68.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων, τα 343 έχουν σχέση με τα ταξίδια από το εξωτερικό ενώ 592 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο λοιμωξιολόγος υπογράμμισε ότι αν τηρηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν θα χρειαστεί αυστηροποίηση. «Με τα μέτρα που έχουμε λάβει καθυστερούμε τον ιό. Αν όμως δεν συμμορφωθούμε όσο πρέπει αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε ακόμη στα στοιχεία από την εξέλιξη της πανδημίας παγκοσμίως, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση έχοντας πλέον 278.000 κρούσματα και πάνω από 7.000 νεκρούς.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην κατάσταση που επικρατεί σε Ιταλία και Ισπανία σημειώνοντας ότι η διασπορά του ιού είναι πολύ γρήγορη.

92 διασωληνωμένοι

Πρόσθεσε ακόμη πως 92 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκ των οποίων οι  20 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες ενώ  το 70% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένος.

Τι είπε για τη χρήση μασκών

«Μία πανδημια εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Οι θάνατοι αντιπροσωπεύουν την εικόνα της επιδημίας περίπου 2-3 εβδομάδες πριν. Αντιπροσωπεύουν ότι από αυτούς που μπαίνουν στις ΜΕΘ σημαντικό ποσοστό δεν τα καταφέρνει» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Αναφορικά με τη χρήση μασκών υπογράμμισε: «Κάποιες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μεταδίδουν άθελά τους. Το αμερικανικό CDC ανακοίνωσε εθελοντική χρήση καλύμματος του προσώπου. Από κασκόλ ή μπλούζα ή μαντήλι. Σε δημόσιους χώρους. Το έκανε για να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα».

Μπορώ να έχω τον ιό χωρίς να έχω σύμπτωμα, να φερόμαστε όμως σαν να τον έχουμε, πρόσθεσε. Αν βγάλω απρόσεκτα το μαντήλι και δεν τηρήσω τους κανόνες υγιεινής θα υπάρχει πρόβλημα.  Ένα τέτοιο κάλυμμα δεν σημαίνει να μην τηρούμε αποστάσεις. Σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς θα το εξετάσουμε».

Προσοχή με τα φάρμακα

Σχετικά με την κατά βούληση χρήση φαρμάκων για τον ιό είπε ότι απαιτείται «πολλή προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος, ιδίως αν δεν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση».