Κουνήθηκε η Αττική με τον σεισμό που σημειώθηκε στην πρωτεύουσα περίπου στις 11:20 το πρωί της Τετάρτης.

Ο σεισμός ήταν μεγέθους  3,8 ρίχτερ σύμφωνα με την εκτίμηση του  Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών και την  πρώτη μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου.

Η δόνηση είχε επίκεντρο 31 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας και εντοπίζεται κοντά (στα 8χλμ) στη Νέα Μάκρη, ενώ το εστιακό της βάθος ήταν 15 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έφερε στο μυαλό όλων τον πρόσφατο σεισμό 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ  που «χτύπησε» την πρωτεύουσα στα μέσα του Ιουλίου.

Ωστόσο σύμφωνα με τους σεισμολόγους, ο σεισμός αυτός δεν έχει σχέση με τον σεισμό της 19ης Ιουλίου.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε πως το συγκεκριμένο ρήγμα στον Ευβοϊκό δεν δίνει μεγάλες δονήσεις.

Το ενεργό ρήγμα του Ευβοϊκού

Το ενεργό ρήμα του Ευβοϊκού είναι ένα από τα 25 άγνωστα ρήγματα  που υπάρχουν στην Αττική και που προκαλούν ανησυχία σε γεωλόγους και σεισμολόγους.

Πρόκειται για ρήγματα τα οποία έχουν καταγραφεί μετά τον καταστροφικό σεισμό τον Σεπτέμβριο του 1999 και έχουν εντοπιστεί στον Νότιο Ευβοϊκό, το Πόρτο Ράφτη και τη Νέα Μάκρη, τον Σαρωνικό, τον Κορινθιακό, τη Βόρεια Πάρνηθα και την Κακιά Σκάλα.

Το ρήγμα του Ευβοϊκού εκτείνεται από τις Αλκυονίδες στον Κορινθιακό κόλπο, πηγαίνει προς τη Θήβα και καταλήγει στο νότιο Ευβοϊκό.

Το συγκεκριμένο ρήγμα βρίσκεται σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από αυτό της Αταλάντης, και δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

Ρήγμα με… περιορισμένο σεισμικό δυναμικό

Πρόκειται επίσης για ένα μικρό ρήγμα που υπολογίζεται πως έχει βάθος πέντε έως δώδεκα χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους το ρήγμα αυτό προέρχεται από ένα υποθαλάσσιο ρήγμα με διεύθυνση από Ανατολή προς Δύση σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων βόρεια της Χαλκίδας και είναι σχεδόν κάθετο με αυτό της Αταλάντης.

Σημειώνεται πως στο ρήμα του Ευβοϊκού το σεισμικό του δυναμικό είναι περιορισμένο, δηλαδή δεν μπορεί να δώσει μεγάλα μεγέθη.

Ως προς αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι ιστορικά δεν έχει ποτέ καταγραφεί μεγάλος σεισμός εκεί.

Λίγο ανατολικότερα μόνο, προς τα Ψαχνά της Εύβοιας, τη διετία 2001-2003 υπήρξε παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα η οποία κατέληξε με μέγεθος 4,9 ή 5 Ρίχτερ.

Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει πολύ μεγάλη δυναμικότητα στην περιοχή.