Αθώος ο Καρχιμάκης για τα απόρρητα στοιχεία σε ερώτησή του για τα Σινούκ

Ο πρώην υπουργός αντιμετώπιζε το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παραβίαση μυστικών πολιτείας

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο πρώην υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης ο οποίος αντιμετώπιζε το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παραβίαση μυστικών πολιτείας.

Η υπόθεση αφορούσε μία ερώτηση που είχε κάνει ο κ. Καρχιμάκης στη Βουλή το 2006 για τα ελικόπτερα ΣΙΝΟΥΚ. Σύμφωνα με την κατηγορία, σε αυτήν περιλαμβάνονταν στοιχεία από απόρρητο έγγραφο.

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε από τον εισαγγελέα, στην υπόθεση δεν στοιχειοθετείτο η νομοτυπική μορφή του αδικήματος.

«Δεν αποδεικνύεται»

«Ποιο είναι το κρατικό μυστικό όταν ο αρμόδιος υπουργός απαντά στον κ. Καρχιμάκη αναλυτικά; Δεν αποδεικνύεται ότι εξώθησε άλλον να του χορηγήσει τα στοιχεία» τόνισε ο εισαγγελέας.

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης στην απολογία του ενώπιον του Δικαστηρίου δήλωσε αθώος. «Εγώ λειτούργησα θεσμικά με γνώμονα το εθνικό συμφέρον για την θρηνήσουμε κι άλλες ζωές συνανθρώπων μας όπως έγινε στην τραγωδία με το ΣΙΝΟΥΚ. Είμαι αθώος» ανέφερε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος σε δικαστές και ενόρκους.

Νωρίτερα στο Δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης του Μιχάλη Καρχιμάκη κατέθεσε ο πρώην υπουργός, Μιχάλης Ρέππας, ο οποίος τόνισε πως ο συνάδελφος του ήταν εξαιρετικά δραστήριος, «ουδείς τον κρατούσε» και είχε υψηλό αίσθημα ευθύνης με αποτέλεσμα να γίνεται αποδέκτης υλικού και εγγράφων όσοι λίγοι εκείνη την περίοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ο κ. Βασίλης Δημακόπουλος συνήγορος του Μιχάλη Καρχιμάκη μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης επισήμανε πως «δεν δικαιώνει μόνο τον Μιχάλη Καρχιμάκη αλλά και την ορθή άποψη πως εκείνος δεν είχε διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk