Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί μια μεγάλη νίκη της ΝΔ αλλά και του Κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Οι έλληνες πολίτες του έδωσαν την ευκαιρία με μια σημαντική πλειοψηφία να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε προεκλογικά. Με τις χθεσινές εκλογές είναι εμφανές ότι κλείνει ένας κύκλος διακυβέρνησης, στον οποίο κυριάρχησαν οι χαμηλές προσδοκίες και επικράτησαν διαρκείς αμφιταλαντεύσεις σε μια σειρά κρίσιμες αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο είναι επίσης γεγονός ότι ο Σύριζα και ο κ. Τσίπρας προσωπικά, διατήρησαν το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων που τους είχαν εμπιστευτεί τις τύχες της χώρας το 2015. Παρά τη μεγάλη ήττα των ευρωεκλογών κατάφεραν να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους και να παραμείνουν απόλυτα κυρίαρχοι στο χώρο της αντιπολίτευσης.

Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να αύξησε ελαφρά τα ποσοστά του, αλλά δεν διαθέτει πια τη δυναμική που θα μπορούσε να απειλήσει την επικράτηση του Σύριζα στο χώρο της αντιπολίτευσης. Μετά τις πολιτικές περιπέτειες στα χρόνια αυτά της κρίσης, είναι σαφές ότι επιστρέφουμε σε ένα νέο δικομματισμό. Μένει να αποδειχθεί αν το νέο δίπολο που διαμορφώθηκε θα έχει την αντοχή και τη σταθερότητα αυτών που ζήσαμε στις τελευταίες δεκαετίες.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα της κάλπης είναι η συρρίκνωση της Χρυσής Αυγής. Το νεοναζιστικό μόρφωμα οδηγείται επιτέλους στο περιθώριο της δημόσιας ζωής, εκεί όπου ανήκει. Είναι όμως επίσης αξιοσημείωτο ότι οι δυνάμεις του ανορθολογισμού εξακολουθούν να επιβιώνουν ,έστω και οριακά και να αποτελούν μέρος της επόμενης Βουλής.

Η πορεία της χώρας της επόμενη μέρα θα κριθεί φυσικά πρωτίστως από τις επιλογές και την τακτική της νέας κυβέρνησης. Ο κ.Μητσοτάκης θα έχει μεν μια μικρή περίοδο χάριτος, αλλά σύντομα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί πράγματι να εγγυηθεί την επιστροφή της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως έχει υποσχεθεί, στην κανονικότητα. Το στοίχημα ούτε απλό είναι ούτε εύκολο, αλλά οι προσδοκίες είναι πολλές και οι αντοχές περιορισμένες.

Πέρα όμως από τις όποιες κυβερνητικές επιλογές, καθοριστική για την επόμενη περίοδο θα είναι και η αντιπολιτευτική στάση που θα τηρήσει ο κ.Τσίπρας. Μένει δηλαδή να αποδειχθεί αν η κυβερνητική του θητεία τον έχει κάνει πιο ώριμο και πιο υπεύθυνο ή αν θα επιδιώξει ,όπως έκανε στο παρελθόν, μια ακραία αντιπολίτευση, προκειμένου να επανέλθει στην εξουσία μετά την πρόσκαιρη, όπως είπε, απώλεια της .

Οι πολίτες με την ψήφο τους επέλεξαν χθες μια ισχυρή κυβέρνηση, αλλά και μια ισχυρή αντιπολίτευση. Περιμένουν και ελπίζουν ότι και οι δυο πλευρές θα επιτελέσουν το έργο που τους ανέθεσαν με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και με γνώμονα το γενικότερο εθνικό συμφέρον.