Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και παραδοσιακά ελληνικά κρασιά. Η ιστορία της ξεκινά από την Αρχαιότητα και τη γεύση της έχουν υμνήσει συγγραφείς και φιλόσοφοι. Η ρετσίνα ανακαλύφθηκε τυχαία, όταν η παραγωγή και η φύλαξη του κρασιού γίνονταν μέσα σε πήλινους αμφορείς. Το οξυγόνο τους διαπερνούσε εύκολα και αυτό οδηγούσε στην οξείδωση του κρασιού. Μια λύση που βρήκαν είναι να κάνουν στεγανοποίηση στο στόμιο των δοχείων με ρετσίνι από πεύκα. Αυτή η διαδικασία κατέληξε στο να εμπλουτίσει τη ρετσίνα με το χαρακτηριστικό της άρωμα.

Αν και η ρετσίνα, υπήρξε για αιώνες συνοδευτικό γλεντιού και συνώνυμο της ελληνικής διασκέδασης, τις προηγούμενες δεκαετίες είχε χάσει την αίγλη της. Αιτία οι κακές πρακτικές οινοποίησης, όπου το με το ρετσίνι προσπαθούσαν να καλύψουν ελαττώματα κρασιών χαμηλής ποιότητας, καταστρέφοντας έτσι τη φήμη της. Έτσι, η ρετσίνα βρέθηκε παραμελημένη από από τους Έλληνες οινοποιούς αλλά και από τους καταναλωτές

Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό φαίνεται να αλλάζει. Η ρετσίνα κάνει δυναμικά την επιστροφή της και κερδίζει σιγά σιγά έδαφος τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Που οφείλεται όμως η αναγέννηση της; Σημαντικό ρόλο παίζουν σίγουρα καινοτόμοι οινοπαραγωγοί που έχουν στόχο να της δώσουν ξανά θέση στο τραπέζι μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οινοποιείο ΚΕΧΡΗΣ, αφοσιωμένο στην παραγωγή κρασιών που ανήκουν στην κατηγορία Ρετσίνα Ονομασία κατά Παράδοση, μοναδικό στην Ελλάδα που παράγει 4 διαφορετικά στιλ μέσα από μια προσπάθεια αναζήτησης νέων ποιοτικών εκφράσεων του παραδοσιακού κρασιού.

Με παράδοση στην καινοτομία, το οινοποιείο ΚΕΧΡΗΣ βασικός πυλώνα άλλωστε της φιλοσοφίας του, οργάνωσε στις 25 Απριλίου, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης γευσιγνωσία πειραματικών κρασιών. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο οργανικής χημείας του Πανεπιστημίου, με συμμετέχοντες επιλεγμένους σύμφωνα με το ερευνητικό περιεχόμενο επαγγελματίες του κρασιού, εκπαιδευτικούς και φοιτητές, στο πλαίσιο του προγράμματος Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ υπό την καθοδήγηση της Ελένης Κεχρή ως επιστημονικής υπεύθυνης.

Στόχος της δοκιμής ήταν η διερεύνηση νέων ειδικών πρωτοκόλλων, δηλαδή διαδικασιών οινοποίησης, για την παραγωγή ρετσίνας. Στη δοκιμή συμμετείχαν επιλεγμένοι σύμφωνα με το ερευνητικό περιεχόμενο επαγγελματίες του κρασιού, εκπαιδευτικοί και φοιτητές. Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά δοκιμών που γίνονται στο πλαίσιο μιας συντονισμένης έρευνας που ξεκίνησε το οινοποιείο ΚΕΧΡΗΣ με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Ανάμεσα στα πρώτα συμπεράσματα της δοκιμής είναι και η ένδειξη ότι οι διαφορετικές πιέσεις που εφαρμόζονται στα σταφύλια επηρεάζουν την έκφραση της παραγόμενης ρετσίνας.

Αυτός ο συνδυασμός του παραδοσιακού κρασιού, που είναι η ρετσίνα, και της εξερεύνησης του καινούριου που μπορεί να προσφέρει είναι που την οδηγεί σε μια περίοδο αναγέννησης. Με έμπνευση από την παράδοση ώστε να προσφέρουν την εμπειρία, τη γεύση και τα αρώματα του παρελθόντος, οι ρετσίνες του οινοποιείου ΚΕΧΡΗΣ φτάνουν στο σήμερα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες και στις προτιμήσεις του σύγχρονου ανθρώπου. Αυτή άλλωστε είναι σύμφωνα με την Ελένη Κεχρή και η ιδέα της καινοτομίας.

Τα δύο πρόσφατα κρασιά του οινοποιείου, ο ΑΦΡΟΣ και η ΡΟΖΑ, αποδεικνύουν τι μπορεί να δημιουργήσει ο συνδυασμός παρελθόντος – παρόντος.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΑΦΡΟΣ είναι η ρετσίνα με τον διακριτικό αφρισμό και το πλούσιο σώμα, που γεμίζει το ποτήρι μας με αρώματα μαστίχας, μοσχολέμονου, θυμαριού και πεύκου. Ένα κρασί από 100% Ροδίτη, απόλυτα σύγχρονο και ταυτόχρονα βαθιά παραδοσιακό, καθώς αναβιώνει το παλιό γιοματάρι, τη φρέσκια ρετσίνα της νέας σοδειάς, που στα μέσα του περασμένου αιώνα ήταν έθιμο να σερβίρεται για πρώτη φορά στα τέλη Οκτωβρίου.

Η ΡΟΖΑ είναι η ρετσίνα από 100% Ξινόμαυρο, ένα κρασί που συστήθηκε για πρώτη φορά το 2007 ως ΣΕ ΦΟΝΤΟ ΡΟΖΕ. Ιδιόρρυθμο, πληθωρικό, αλλά μοναδικά απολαυστικό, το κρασί αυτό μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή έναν παλιό, ξεχασμένο τύπο ρετσίνας, το κοκκινέλι. Χάρη στα αρώματα από κόκκινα φρούτα, αλλά και τις δροσερές νότες μαστίχας και βοτάνων, όπως μέντα και θυμάρι, η ΡΟΖΑ αναδεικνύει τη θηλυκή πλευρά της ρετσίνας.

Η νέα εποχή της ρετσίνας έχει ήδη ξεκινήσει. Άλλωστε δεν πρόκειται για μια μόδα που φεύγει αλλά για μια διαχρονική αξία που επιστρέφει ξανά στο προσκήνιο.