Ιστορική χαρακτηρίζουν τη νίκη τους στις εκλογές στη ΝΔ. Είναι, εξηγούν,  η μεγαλύτερη νίκη που έχει καταγραφεί ποτέ σε Ευρωεκλογές από το 1981 ως σήμερα και υπερδιπλάσια όλων των ευρωεκλογών που δεν συνέπεσαν αλλά προηγήθηκαν των εθνικών εκλογών. Η διαφορά υπερβαίνει ακόμη και το ρεκόρ του 2004 που οι ευρωεκλογές είχαν επακολουθήσει τη νίκη θρίαμβο του κόμματος  στις εθνικές εκλογές.

Πρόκειται όμως και για μια προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήταν η πρώτη του αναμέτρηση ως πολιτικού αρχηγού και με την εξαίρεση του Κώστα Καραμανλή που κέρδισε τις ευρωεκλογές του 1999,  έχασε όμως τις εθνικές εκλογές το 2000,  δεν υπάρχει άλλη περίπτωση νέου στην ηγεσία κόμματος πολιτικού αρχηγού ο οποίος να έχει καταγράψει τόσο σαρωτική νίκη.

Από τη Δευτέρα το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε συναντήσεις με τους στενούς συνεργάτες του και κατόπιν με τους τομεάρχες του κόμματος, καθώς θα χρειαστεί πολύ σύντομα να θέσει το διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών και να το κόμμα του να ξεκινήσει από την αρχή μια καινούργια προεκλογική καμπάνια.

Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος που έχουν κάνει στην Πειραιώς είναι ότι πρόκειται για καθολική πολιτική επικράτηση της ΝΔ σε όλη την επικράτεια. Δεν είναι μόνο η διαφορά των 9,4 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το γεγονός ότι σε όλες τις τελευταίες ευρωεκλογές που οι εθνικές εκλογές ακολουθούσαν, η διαφορά στις δεύτερες κάλπες διευρύνθηκε: το 4,4% που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές το 2009 έγινε 10,4%, τέσσερις μήνες αργότερα στις εθνικές κάλπες, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε τη Ν.Δ. με 3,8%, στις ευρωεκλογές του 2014, έξι μήνες μετά επικράτησε στις εθνικές εκλογές με 8,5%.

Είναι και τα αποτελέσματα στις περιφερεαικές εκλογές στις οποίες ο κ. Μητσοτάκης έδωσε από την αρχή έντονο πολιτικό χρώμα.  Με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι προηγούνται στις 12 απο τις 13 Περιφέρειες και σε  5  (Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Νότιο Αιγαίο, Θεσσαλία και Ηπειρο) οι Περιφερειάρχες της ΝΔ εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο με ποσοστά άνω του 50%.

Στην Περιφέρεια της Αττικής ο κ. Πατούλης έλαβε 37,4% έναντι 19,9% της κ. Δούρου γεγονός που, όπως λένε στην Πειραιώς, προδικάζει την ήττα της, αλλά σηματοδοτεί και μια ιστορική ανατροπή. Η ΝΔ δεν έχει κερδίσει ποτέ στις αυτοδιοικητικές εκλογές το Λεκανοπέδιο της Αττικής εδώ και 21 χρόνια. Το 2002 και το 2006 την κέρδισε η Φώφη Γεννηματά, το 2010 ο Γιάννης . Σγουρός και το 2014 η Ρένα Δούρου. Η τελευταία νίκη που είχε καταγράψει η ΝΔ ήταν το 1998 με το Θεόδωρο Κατριβάνο, ο οποίος ήταν μάλιστα και αριστερής προέλευσης.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, επισήμαιναν, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε χθες τις τις θριαμβολογίες και απευθύνθηκε σε όλους τους Ελληνες συναισθανόμενος πλήρως την ιστορική ευθύνη που επωμίζεται. «Θα μπορούσε να είχε καταγγείλει τα fake news της κυβέρνησης, τη συστηματική διαστρέβλωση των θέσεών του από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους μέχρι πρότινος ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα που αμφισβητούσε τις δημοσκοπήσεις. Αντιθέτως, απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στον διχαστικό και τοξικό λόγο του πρωθυπουργού. Δεν είπε λέξη ούτε για τον ισχυρισμό του ότι τάχα εκείνος εκπροσωπεί τους πολλούς, ενώ χθες οι πολλοί μίλησαν».

Σημείωναν, επίσης, ότι ο κ. Τσίπρας απέφυγε ακόμη και να τον συγχαρεί στη δήλωσή που έκανε το βράδυ της Κυριακής.

Αυτά, πρόσθεταν, έγιναν απολύτως συνειδητά από τον πρόεδρο της ΝΔ καθώς όπως είπε και στη δήλωσή του, στόχος του είναι να αφήσει το παρελθόν πίσω του και να ενώσει όλους τους Έλληνες οδηγώντας την χώρα σε μια νέα, πιο αισιόδοξη εποχή. «Αυτό θα είναι το μήνυμα της ΝΔ μέχρι τις εθνικές εκλογές. Θα είναι ενωτικό και θα αφορά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες για τη φωτεινή Ελλάδα που έδειξαν χθες με την ψήφο τους ότι επιθυμούν», τόνιζαν. .