Αισθητά καταβεβλημένος από τα πολλά κιλά που έχει χάσει λόγω της απεργίας πείνας και με μοναδική επιθυμία να μπορέσει κάποια στιγμή να επιστρέψει στη χώρα του τη Ρωσία και κοντά στα δύο ανήλικα παιδιά του, 4 και 7 ετών, αλλά και στη σύζυγό του, που πάσχει από καρκίνο, ο 39χρονος Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός ως «Mr Bitcoin», που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, αναμένεται να οδηγηθεί εκ νέου αύριο, Παρασκευή, στο τριμελές πλημμελειοδικείο Πειραιά, προκειμένου να αιτηθεί την άρση της προσωρινής κράτησής του, ενώ ο ίδιος συναινεί να εκδοθεί στη χώρα για να δικαστεί, βάσει δύο σχετικών αιτημάτων έκδοσης.

«Τα παιδιά μου έχουν να με δουν 19 μήνες πια και όταν με ρωτούν «πότε θα έρθεις μπαμπά» δεν ξέρω τι να τους πω, έχει αναφέρει ο ίδιος μέσω των συνηγόρων του, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά το δικαστήριο θα του δώσει το δικαίωμα να πλεύσει προς την ελευθερία και στο δικαίωμά του να επιστρέψει στη χώρα του και στην οικογένειά του.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ που φέρεται ως διαχειριστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BCT, μέσω της οποίας γίνονταν συναλλαγές με bitcoin, συνελήφθη στις 25/07/2017, ενώ βρισκόταν σε διακοπές με τη οικογένειά του στη Χαλκιδική και έως σήμερα κρατείται χωρίς ποινή και χωρίς κατηγορία, παρά μόνο με βάση τέσσερα διεθνή αιτήματα έκδοσης, δύο από τη Ρωσία, ένα από τις ΗΠΑ και ένα από τη Γαλλία.

Ο ίδιος αναφέρει στο αίτημά του προς το δικαστήριο ότι ο λόγος που κήρυξε απεργία πείνας ήταν η βαριά παραβίαση των δικαιωμάτων του και ιδίως του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη, του δικαίωματός του σε πραγματική προσφυγή και του δικαιώματος σεβασμού στην αξιοπρέπειά του. Ο Αλεξάντερ δηλώνει αθώος και άσχετος με όσα των κατηγορούν .

Οι αμερικανικές αρχές, που έχουν ζητήσει την έκδοσή του, φέρεται να τον κατηγορούν για λειτουργία μη αδειοδοτημένης επιχείρησης, ενώ σύμφωνα με τους συνηγορούς του, προσπαθούν να του προσάψουν ότι μέσω της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας γίνονταν παράνομες συναλλαγές.

«Τα αδικήματα που του αποδίδονται είναι εντελώς νεφελώδη και αόριστα και δεν είναι καν σαφές ότι αποδίδονται στον ίδιο», έχουν δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι συνηγοροί του, ενώ αναφέρουν ότι «το ένταλμα σύλληψης των γαλλικών αρχών έχει αρθεί και δεν ισχύει και ότι ο ίδιος συναινεί να εκδοθεί στη χώρα του τη Ρωσία για να δικαστεί.»

Η συνήγορός του Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα της κράτησης του τόνισε ότι «Έχουν παραβιαστεί τα απώτατα όρια που ορίζει το Σύνταγμα της χώρας μας. Το Σύνταγμα ορίζει ότι δεν επιτρέπεται προσωρινή κράτηση πάνω από 12 μήνες για κακουργήματα και πάνω από 6 μήνες για πλημμελήματα – και αυτό μπορεί να πάει μέχρι τους 18 μήνες, στο ανώτατο απαραβίαστο όριο».

Στην αυριανή δικαστική διαδικασία αναμένεται να εξεταστούν μάρτυρες, αλλά και ο ίδιος ο Αλεξάντερ Βίνικ,

Το δικαστήριο, στην προηγούμενη συνεδρίασή του, απέρριψε παράλληλα αίτημα των συνηγόρων του για υπό όρους αναστολή της προσωρινής κράτησής του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ