Η Τουρκία κινδυνεύει με «σοβαρές συνέπειες», εάν προχωρήσει, όπως έχει προγραμματίσει, στην αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, προειδοποίησε σήμερα εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, ο Τσαρλς Σάμερς.

«Εάν η Τουρκία πάρει τους S-400, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις μας, τις στρατιωτικές σχέσεις μας» απάντησε ο Σάμερς, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Πεντάγωνο, σχετικά με την πρόθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα.

«Δεν θα μπορούν να έχουν τα F-35 και τους (πυραύλους) Πάτριοτ» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου, σύμφωνα με το ΑΠΕ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε κατακόρυφα το «θερμόμετρο» της αντιπαράθεσης για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

«Η Τουρκία δεν θα κάνει ποτέ πίσω στη συμφωνία για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία», προειδοποίησε. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι στη συνέχεια η Αγκυρα μπορεί να αγοράσει και το πυραυλικό σύστημα S-500. «Καταλήξαμε στο ζήτημα των S-400, υπογράψαμε μια συμφωνία με τους Ρώσους και θα ξεκινήσουμε τη συμπαραγωγή. Αργότερα ίσως συνεργαστούμε στους S-500» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο τούρκος πρόεδρος αψηφά με αυτό τον τρόπο τις απανωτές αμερικανικές προειδοποιήσεις. Η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει με κάθε τρόπο ότι η αγορά S-400 θα έχει συνέπειες για την Αγκυρα. Μόλις την περασμένη Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων συνέστησε στη Γερουσία να μην παραδώσει στην Τουρκία τα αμερικανικά μαχητικά F-35, εάν η Άγκυρα προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων.

Ο Ερντογάν, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Kanal 24, τόνισε οι ΗΠΑ δεν πρέπει να προσπαθούν να κάνουν την Τουρκία να πειθαρχήσει, με εμπορικά μέτρα και πρόσθεσε ότι και η Αγκυρα έχει προετοιμάσει τα δικά της μέτρα.