Βερολίνο, αποστολή

Η εμφάνιση του Κρίστιαν Μπέιλ στην Μπερλινάλε την Δευτέρα το μεσημέρι, έδωσε στην εφετινή διοργάνωση αυτό που από την αρχή φάνηκε ότι χρειαζόταν: την παρουσία ενός μεγάλου σταρ. Μεγάλα ονόματα δεν θα βρούμε εφέτος στο Βερολίνο και η λέξη-κλειδί εδώ είναι Όσκαρ. Από την στιγμή που η απονομή των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ήρθαν πιο κοντά στην περίοδο του φεστιβάλ, δεν υπήρχε λόγος για τις «οσκαρικές» ταινίες να βρίσκονται εδώ. Παλαιότερα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο. Πολλές αμερικανικές ταινίες «γκάζωναν» σε ότι αφορούσε την προώθησή τους στο Βερολίνο.

Ο Βρετανός ηθοποιός ήρθε στο φεστιβάλ για την ταινία «Vice» η οποία εδώ που τα λέμε δεν χρειάζεται και τόσο μεγάλη προώθηση πλέον εφόσον έχει διανεμηθεί στις αίθουσες εδώ και αρκετό καιρό. Εξάλλου, για τον ρόλο του Ντικ Τσένεϊ στο βιογραφικό δράμα του Ανταμ Μακέι, ο Μπέιλ είναι υποψήφιος (και φαβορί) για το Οσκαρ Α ανδρικού ρόλου. Επομένως ο μόνος λόγος για τον οποίο βρέθηκε εδώ είναι για να δώσει αίγλη στη διοργάνωση και να θυμίσει, ίσως, στα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ότι η ερμηνεία του αξίζει βραβεύσεως.

Ο 44χρονος Μπέιλ εμφανίστηκε αρκετά καθυστερημένος στην κατάμεστη (για πρώτη φορά τόσο πολύ) αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου του φεστιβάλ και μαζί του ήταν ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος του “Vice” Ανταμ Μακέι (oι δυο τους είχαν συνεργαστεί και στο “Μεγάλο σορτάρισμα”). Ο Μπέιλ μίλησε κυρίως για τον ρόλο του σε συνάρηση με τον πραγματικό Ντικ Τσένι. Είπε ότι ήταν ένας ρόλος που συχνά τον έκανε να νιώθει “σαν μπουλντόζα, σαν μια ασταμάτητη δύναμη της φύσης» και περιέγραψε τον Τσένι, ως «άνθρωπο με άπειρες αντιφάσεις», Επίσης, σε μια ερώτηση σύγκρισης του Τσένεϊ με τον σημερινό Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τρούμπα, ο ηθοποιός απάντησε ότι υπήρξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο. “Ο Τσένι είχε πάντα γνωρίσει ότι η αληθινή δύναμη βρισκόταν πίσω από τις σκηνές και σιωπηλά.”