Οσοι νομίζετε ότι χθες στη Βουλή ασχολήθηκαν με την ψήφο εμπιστοσύνης γελιέστε. Οι «151» ήταν… ευκολάκι για τον Αλέξη Τσίπρα καθώς τα πάντα είχαν κλειδώσει εδώ και καιρό με συμφωνία με τον Πάνο Καμμένο να κρατήσει ο ένας την κυβέρνηση κι ο άλλος το κόμμα. Το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν αν θα πάρει το… Ποτάμι τη συμφωνία των Πρεσπών. Ηταν τέτοια η αγωνία των συριζαίων βουλευτών που περίμεναν όλη την ώρα πώς θα τοποθετηθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης (φωτογραφία). Αλλά τα μηνύματα που στέλνονταν από νωρίς ήταν διφορούμενα. Ναι μεν οι Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης βλέπουν θετικά τη συμφωνία, όμως η προσκόλληση Δανέλλη στο κυβερνητικό στρατόπεδο άλλαξε τα δεδομένα.

■■■

Στο Μαξίμου άρχισαν να… χάνουν το χρώμα τους και να ξαναμετράνε τα κουκιά. Οι σίγουρες ψήφοι υπέρ της συμφωνίας είναι 149: Δηλαδή οι 145 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Παπακώστα, ο κ. Δανέλλης, η κυρία Κουντουρά, ο κ. Παπαχριστόπουλος. Είναι γνωστό ότι οι Κόκκαλης και Ζουράρις έχουν διαφωνήσει με τη συμφωνία. Από την άλλη, Αμυράς και Ψαριανός έχουν δηλώσει ότι δεν ψηφίζουν τις Πρέσπες όταν αυτές έρθουν στη Βουλή (την ερχόμενη εβδομάδα). Επομένως η κυβέρνηση χρειάζεται δύο ακόμη βουλευτές σε περίπτωση που οι Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης δεν ψηφίσουν υπέρ.

■■■

Κι εδώ ανοίγουν νέα σενάρια. Θα ψηφίσει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τη συμφωνία των Πρεσπών; Αυτό μάλλον θα αποφασιστεί την Κυριακή. Θα βρεθεί κάποιος άλλος βουλευτής να συνδράμει στον… έρανο ψήφων που κάνει το Μαξίμου; Και όλα αυτά για να βρεθούν οι 151 ψήφοι και η συμφωνία να έχει ηθική νομιμοποίηση. Αν, όμως, η απόφαση του Σταύρου είναι η αποχή, τότε η συμφωνία μπορεί να περάσει και με λιγότερες από 151 ψήφους. Ο υπολογισμός της πλειοψηφίας γίνεται στους 297 βουλευτές και άρα με 149 ή 150 ψήφους η κυβέρνηση μπορεί να κυρώσει τη συμφωνία. Αυτό προσπαθούν να αποφύγουν πάση θυσία στην κυβέρνηση και είναι σίγουρο ότι θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια. Ομως, όπως έλεγε έμπειρος βουλευτής χθες, «ας περιμένουμε τα τελικά κείμενα των τροπολογιών που ψήφισαν στην πΓΔΜ γιατί μπορεί να υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις».

Οταν ο Τσίπρας χάνει την ψυχραιμία του

Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας σπανίως χάνει την ψυχραιμία του όταν ομιλεί στη Βουλή. Με το γνωστό υπεροπτικό (και πολλές φορές ειρωνικό) ύφος του έναντι των πολιτικών αντιπάλων του και κυρίως έναντι του προέδρου της ΝΔ αλλά και των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός αισθάνεται και θέλει να εμφανίζεται ως κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Αλλωστε είναι γνωστή η φράση του (που και αυτή υποδηλώνει οίηση) ότι «παίζει χωρίς αντίπαλο». Ολα αυτά όμως άλλαξαν με τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, όπου έβλεπες έναν Πρωθυπουργό φανερά εκνευρισμένο…

Προσοχή, σας μιλάει ο Πρωθυπουργός

Η ένταση στην αίθουσα της Ολομέλειας είχε χτυπήσει κόκκινο, με την κυβερνητική αγωνία να μην κρύβεται και τον Αλέξη Τσίπρα να χάνει την ψυχραιμία του και να φωνάζει σε ασυνήθιστο για πρωθυπουργό τόνο προς τους βουλευτές της ΝΔ: «Καθίστε κάτω! Καθίστε κάτω! Τώρα θα τα ακούσετε. Τώρα μιλάει ο πρωθυπουργός της χώρας και έχετε την υποχρέωση να ακούσετε με προσοχή!».

Το… πόκερ του πρώην κομμουνιστή

Ως ένα «νέο στοίχημα στη σταδιοδρομία ενός πρώην κομμουνιστή, που συνεχίζει να προσεγγίζει το Κέντρο» χαρακτηρίζει η γαλλική «Liberation» την ψήφο εμπιστοσύνης που ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε μετά την παραίτηση του συγκυβερνήτη του, Πάνου Καμμένου. «Τίποτα δεν τον υποχρέωνε να τη ζητήσει. Για άλλη μια φορά, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να παίζει μία παρτίδα πόκερ για να ξεφύγει από την πολιτική αναταραχή στην οποία βρίσκεται» γράφει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει: «Ο Τσίπρας είναι καλλιτέχνης στον κίνδυνο!».

Περί πατεράδων ο λόγος

Η Ντόρα  Μπακογιάννη απάντησε και στον χθεσινό υπαινιγμό του Πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη για την οικογενειακή ιστορία και τα περί αποστασίας. Ακουσα την Ντόρα στην Ολομέλεια της Βουλής να λέει χαρακτηριστικά: «Είμαι περήφανη για τους δημοκρατικούς αγώνες του πατέρα μου». Και αμέσως μετά άφησε αιχμές για τον πατέρα του Πρωθυπουργού και την επαγγελματική του δράση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας: «Εύχομαι το ίδιο να είναι και ο κ. Τσίπρας για τον δικό του πατέρα».

Και πραξικόπημα στις επιτροπές

Αίσθηση προκάλεσε η ευθεία αμφισβήτηση την οποία εξέφρασε η πρώην υπουργός για το ότι η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία για να περνά τα νομοσχέδια από τις επιτροπές. Οπως είπε, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό στη σύνθεση των επιτροπών θα πρέπει να αντανακλάται η δύναμη κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας , την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόλις 145 βουλευτές. Μάλιστα, λίγο αργότερα στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους  αν η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να περάσει από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων η κυρία Μπακογιάννη χαμογέλασε με νόημα και ανέφερε: «Τι λέτε εσείς, μπορεί να περάσει;». Αν αυτό ωστόσο επιχειρηθεί, θα είναι κατά κυριολεξία, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες της ΝΔ, ένα «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Γι’ αυτό η ΝΔ το καταγγέλλει εκ προοιμίου προειδοποιώντας την κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής να μη διανοηθούν να το επιχειρήσουν.

■■■

Για να γίνει κατανοητό, αυτό που καταγγέλλει η ΝΔ είναι ότι σύμφωνα με το άρθρο 68, παράγραφος 3 του Συντάγματος και το άρθρο 31 του Κανονισμού της Βουλής, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές συνιστώνται ανάλογα με την δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και των ανεξάρτητων βουλευτών. Με απλά λόγια το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπουν ως κριτήριο συγκρότησης των επιτροπών την όποια συγκυριακή και ετερόκλητη πλειοψηφία μπορεί να προκύψει από μια ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση. Πόσω μάλλον, όταν αυτή, όπως όλα δείχνουν, αν προκύψει, θα διαμορφωθεί τελικά από 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 4 ανεξάρτητους βουλευτές και 2 βουλευτές που εξακολουθούν να ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ.

Το σφυροκόπημα της Αλέκας στον Αλέξη

Μία από τις ομιλίες στη Βουλή που φάνηκε ότι ενόχλησαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή της Αλέκας Παπαρήγα. Οχι βέβαια γιατί όπως ήταν αναμενόμενο επιτέθηκε στην κυβέρνηση, αλλά γιατί μάλλον τους είπε αλήθειες που πονάνε. Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκίνησε λέγοντας πόσα «εγώ» είπε ο «αριστερός πρωθυπουργός» Τσίπρας, έξω από το Μαξίμου, την Κυριακή, μετά τη συνάντηση με τον Καμμένο. Και με το «γάντι» καυτηρίασε τον αυταρχικό τρόπο που μίλησε ο… «πρωθυπουργός της χώρας» (όπως ο ίδιος αποκάλεσε τον εαυτό του), βάζοντας το δήθεν «τολμηρό και γενναίο εγώ» του μπροστά. «Πώς μπορείς να μιλάς για τόλμη όταν έχεις υπογράψει μνημόνιο, διατηρούνται σε ισχύ όλοι οι μνημονιακοί νόμοι και η Ελλάδα έχει γίνει ορμητήριο πολέμου;» σημείωσε χαρακτηριστικά η Αλέκα Παπαρήγα. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τη… νέα διεύρυνση του δήθεν «προοδευτικού μετώπου» του ΣΥΡΙΖΑ, με ακροδεξιούς βουλευτές των ΑΝΕΛ, ακόμα και τον καθηγητή του ΠΑΜΑΚ Ν. Μαραντζίδη (δεν είπε το όνομά του, αλλά αυτόν εννοούσε), ο οποίος υποστηρίζει ότι κακώς δημιουργήθηκε το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και διάφορα αλλά τέτοια «ωραία». Ε, μετά πώς να μη μεγαλώνει ο κατάλογος των Συριζαίων που τώρα λένε θα ψηφίσουν ΚΚΕ.

Οι εκκρεμότητες του Καμμένου

Ζήτησε από τους εφοπλιστές αλλά και από τους πολίτες να καταθέσουν λεφτά σε ένα ειδικό ταμείο προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα ώστε να αγοραστούν οι γαλλικές φρεγάτες. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι τον πρώτο του (υπουργικό) μισθό του 2019 θα τον καταθέσει σε αυτό το ταμείο. Ερώτηση: Το ταμείο αυτό δημιουργήθηκε; Κατέθεσε κανείς λεφτά και πόσα; Και το σημαντικότερο: ο κ. Καμμένος τώρα που δεν είναι υπουργός μπορεί να καταθέσει εάν το θελήσει τον βουλευτικό του μισθό, αντί του υπουργικού. Επίσης, εκκρεμεί (μια ξεχασμένη) πρόσκληση που απηύθυνε στον τούρκο υπουργό Αμυνας να επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα ως αντιστάθμισμα της απελευθέρωσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν στην Αδριανούπολη. Η πρόσκληση αυτή ισχύει; Και τέλος, ο νέος υπουργός Αμυνας τι θα κάνει με την τελευταία τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Καμμένος (λίγες ώρες προτού υποβάλει την παραίτησή του) για τα offsets των F-16 (γνωστή από τη ΝΔ και ως… «τροπολογία Χριστιανού»); Θα τη συνεχίσει; Ή θα την ακυρώσει;