Για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα:

Αρχαία Ελλάδα του Ουμπέρτο Εκο

2000 χρόνια ελληνικής ιστορίας. Η ελληνική κληρονομία στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Οι κορυφαίες στιγμές-σταθμοί της ελληνικής ιστορίας.

Αυτή την εβδομάδα ο τρίτος τόμος:

  • Η γέννηση της φιλοσοφικής σκέψης
  • Η εκπαίδευση των νέων
  • Οι Ιωνες στοχαστές-πρωτοπόροι στη μελέτη της φύσης
  • Πυθαγόρας και πυθαγόρειοι
  • Ο Ηράκλειτος και ο λόγος του, που αναδεικνύει βαθιά νοήματα
  • Εμπεδοκλής, Αναξαγόρας και Δημόκριτος
  • Οι Σοφιστές και το κίνημα σκέψης κατά την περίοδο του Περικλή
  • Ο φιλοσοφικός βίος του Σωκράτη
  • Ο φιλόσοφος μέσα από τη λογοτεχνία
  • Η γραφή ως μέσο φιλοσοφικής γνώσης

«Η επανάκτηση του συλλογικού μας παρελθόντος πρέπει να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα με ορίζοντα το μέλλον μας». Αυτό πίστευε ο Ουμπέρτο Εκο, ένας πολυσχιδής και ανεπανάληπτος διανοητής. Με τον αταλάντευτο ανθρωπισμό που τον διέκρινε και το δημοκρατικό του πνεύμα, ο ίδιος θεωρούσε ότι η γνώση πρέπει να γίνεται κτήμα των πολλών. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί το πλαίσιο που θα έκανε αυτή τη σύνθετη γνώση προσβάσιμη και εύληπτη στους περισσότερους αναγνώστες. Κάπως έτσι, οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μαζί του ένα ταξίδι που τους αφορά βαθύτατα, μέσα από την προσφορά της εφημερίδας «Το Βήμα». Ο γείτονάς μας Ουμπέρτο Εκο, αποδεικνύεται ένας μοναδικός και έγκυρος ξεναγός στις δικές μας πολιτισμικές ρίζες, στο δικό μας παρελθόν. Δείτε τον, κατεβάζει τα γυαλιά του, μας χαμογελά και μας νεύει να τον ακολουθήσουμε…

Ο αρχαίος κόσμος δεν είναι μονάχα οι μεγάλες προσωπικότητες, τα σπουδαία πολεμικά γεγονότα, οι μεγάλες πολιτικές αξίες, η λαμπρή τέχνη, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, η ποίηση του Αισχύλου ή του Σοφοκλή, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι μεγάλες αθλητικές και μουσικές διοργανώσεις. Είναι οι φούρνοι και τα μπακάλικα και οι τοιχογραφίες και το αποχετευτικό σύστημα στο Ακρωτήρι της Θήρας, θαμμένα στη στάχτη του ηφαιστείου για χιλιετίες. Είναι ο Μίνωας της Κνωσού με τα εντυπωσιακά ανάκτορα και τα «χρυσά» τα παλάτια των Μυκηναίων και οι αποθηκάριοι των παλατιών που κατέγραφαν γεωργικά αποθέματα στα πήλινα τάμπλετ της εποχής στη Γραμμική Α και στη Γραμμική Β. Είναι τα ρούχα και τα κοσμήματα, τα κτερίσματα-συνοδοί των νεκρών στον άλλο κόσμο, τα τραγούδια του γάμου, το φαγητό, η καθημερινή ζωή, ο υλικός πολιτισμός.

Αυτόν τον κόσμο, σε όλες τις πτυχές του, παρουσιάζει η σειρά «Αρχαία Ελλάδα». Διακεκριμένοι ιστορικοί, κλασικοί φιλόλογοι, πολιτικοί επιστήμονες και φιλόσοφοι, υπό την επιμέλεια του επιβλητικά ευρυμαθούς Ουμπέρτο Εκο, δίνουν μια πανοραμική εικόνα της αρχαίας Ελλάδας. Ξεκινώντας από τους αρχαίους ιστορικούς, διασχίζουν όλα τα εδάφη από την πολιτική και την πολεμική ιστορία, την ιστορία των τεχνών και του πολιτισμού, και φτάνουν στην οικονομική και στην κοινωνική ιστορία, που απασχολούν όλο και περισσότερο τους ερευνητές στη μετά κρίση εποχή, αλλά και πολύ επίκαιρα θέματα της ΜeToo εποχής όπως η θέση των γυναικών και η σεξουαλικότητα στην αρχαιότητα.

«Οι Ελληνες δεν είναι όπως οι άλλοι»

Η όλη φιλοσοφία του εγχειρήματος έχει ως εξής: να αναδειχθεί το «ελληνικό θαύμα» και οι περίπλοκες «συνέχειες» που το χαρακτηρίζουν σε όλη τους την ιστορική έκταση, χωρίς προκαταλήψεις, επειδή δίχως αυτό, δεν μπορούμε να φανταστούμε τον Δυτικό Πολιτισμό. Οπως σημειώνει ο Μάρκο Μπετάλι «Το παρελθόν μπορεί να εμπνεύσει μία ερμηνεία του παρόντος, ή, απλούστερα, είναι δυνατόν να κατανοήσουμε το παρελθόν μέσα από παραδείγματα τα οποία είναι πιο κοντά σε μας: αλλά σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ξένο έδαφος, το οποίο δεν μπορούμε να οικειοποιηθούμε στον υπέρτατο βαθμό με τεχνητά μέσα». Πλην όμως, όπως επισημαίνει, δεν θα πρέπει «να χάσουμε την επίγνωση, ακλόνητη στην πολιτισμική μας παράδοση, ότι οι Ελληνες δεν είναι όπως οι άλλοι».

Μαζί

Γευσιγνώστης. Ενα συλλεκτικό τεύχος, αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη.

Γευσιγνώστης! Το ‘χει ψάξει!

Και

ΒHMAgazino.

Με πλούσια θεματολογία, μεγάλο σχήμα, μοντέρνο σχεδιασμό και στην απλή έκδοση των €2.

ΒHMAgazino. Δεν ακολουθεί τάσεις, τις δημιουργεί.