Σοβαρά προβλήματα σε όλη τη χώρα προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας.

Την Τετάρτη δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Τήνο, Άνδρο και Μύκονο λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων που ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο κύριος λόγος της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων είναι για την προστασία των μαθητών, των γονέων τους και των εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα, στην Τήνο θα μείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες την Τετάρτη, στην Ανδρο, ενώ ανάλογη απόφαση λήφθηκε και στη Μύκονο. Στην Άνδρο, αποφασίστηκε να μην λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί και οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη.

Πτώσεις δέντρων

Προβλήματα υπήρξαν και στο κέντρο της Αθήνας καθώς η Πυροσβεστική έλαβε τουλάχιστον 32 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Μάλιστα, δέντρο ξεριζώθηκε από νησίδα επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας με αποτέλεσμα η κίνηση στο ρεύμα καθόδου διεξάγεται μόνο από τη λεωφορειολωρίδα. Στη Θεσσαλονίκη οι θυελλώδεις άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα, κυρίως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την Πυροσβεστική να προχωρά σε έξι κοπές.

Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Σημειώνεται πως έχουν αναρτηθεί σχετικές ανακοινώσεις- δελτία τύπου στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) για την αυτοπροστασία των πολιτών.

Σε ότι αφορά τους θυελλώδεις ανέμους αναφέρει:

  • Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων
  • Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
  • Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.
  • Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
  • Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
  • Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια)