• Αναζήτηση
 • Κουρτς: Το δημοψήφισμα ανοίγει στην πΓΔΜ το δρόμο για την ΕΕ

  «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ορόσημο και θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω θετικές εξελίξεις στην περιοχή» ανέφερε ο ομοσπονδιακός αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά τη κοινή συνέντευξη του στη πΓΔΜ με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Macedonian Prime Minister Zoran Zaev and Austria's Chancellor Sebastian Kurz attend a welcome ceremony in Skopje, Macedonia September 7, 2018. REUTERS/Ognen Teofilovski (File: 2018-09-07T074523Z_747531717_RC1648F6DFD0_RTRMADP_3_MACEDONIA-AUSTRIA.JPG )

  «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ορόσημο και θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω θετικές εξελίξεις στην περιοχή» ανέφερε ο ομοσπονδιακός αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά τη κοινή συνέντευξη του στη πΓΔΜ με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

  Η Αυστρία από πλευράς της υποσχέθηκε πλήρη υποστήριξη στη πΓΔΜ για τη συμφωνία, με τον Σ. Κουρτς να εκτιμά πως στο επικείμενο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στην πΓΔΜ θα υπάρξει μία «έντονη συμμετοχή» και μία «θετική έκβαση», η οποία, όπως σημείωσε, θα ενίσχυε την «ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας και θα αποτελούσε «ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της Ευρώπης».

  Ο ίδιος υποστήριξε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση, γεωγραφικά είναι πλήρης μετά από την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «θέλουμε να δούμε τη Μακεδονία στην ΕΕ».

  Ο αυστριακός καγκελάριος απηύθυνε συν τοις άλλοις έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις συζητήσεις για την επίλυση της διαφοράς στο ονοματολογικό με την Ελλάδα. Ανέφερε σχετικά πως θα είχε επί τούτου συνομιλίες στα Σκόπια με την αντιπολίτευση, κυρίως με το κόμμα VMRO-DPMNE, στο οποίο, θα μετέφερε, όπως παρατήρησε, «το ίδιο μήνυμα», όπως και στην κυβέρνηση, ζητώντας από αυτό «έναν εποικοδομητικό ρόλο στο πνεύμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

  Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ως υπουργός Εξωτερικών, τότε, της Αυστρίας, είχε γίνει στόχος έντονης κριτικής για τη συμμετοχή του, ενόψει των πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ τον Δεκέμβριο του 2016, στον προεκλογικό αγώνα του αρχηγού του VMRO-DPMNE και μετέπειτα πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

  Στη σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον νυν πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο Αυστριακός καγκελάριος δεν παρέλειψε να επαινέσει τη χώρα για τη «σημαντική συμβολή της στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης», υπογραμμίζοντας πως «η Μακεδονία ήταν και παραμένει παίχτης-κλειδί στο κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων».

  Κουρτς: Το δημοψήφισμα ανοίγει στην πΓΔΜ το δρόμο για την ΕΕ

  Νωρίτερα, ο αυστριακός καγκελάριος, πριν φτάσει στην προγραμματισμένη επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ κάλεσε τους πολίτες της χώρας να στηρίξουν την αλλαγή του ονόματος στο επικείμενο δημοψήφισμα, καθώς αυτό «θα ανοίξει τον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

  «Ένα θετικό αποτέλεσμα (στο δημοψήφισμα) θα είναι ένα καλό βήμα για τη χώρα και για την περιοχή και θα ανοίξει τον δρόμο προς την ΕΕ», ανέφερε ο Κουρτς σε βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook ενόψει της επίσκεψής του στην ΠΓΔΜ.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk