• Αναζήτηση
 • Βέμπερ: Οι πολίτες δικαίως ζητάνε φρένο στην παράνομη μετανάστευση

  «Οι πολίτες θέλουν να ξέρουν ποιος έρχεται στην Ευρώπη. Και δικαίως ζητάνε να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση» ανέφερε σε συνέντευξη του στην Süddeutsche Zeitung ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  epa06998315 Manfred Weber, the leader of the European Peoplea€™s Party, EPP, in the European Parliament gives a press conference in Brussels, Belgium, 05 September 2018. Manfred Weber, announced he is standing to be the center-right groupinga€™s lead candidate in next yeara€™s European election and be the groupa€™s candidate for European Commission President. EPA/OLIVIER HOSLET (File: 19996197.jpg )

  «Οι πολίτες θέλουν να ξέρουν ποιος έρχεται στην Ευρώπη. Και δικαίως ζητάνε να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση» ανέφερε σε συνέντευξη του στην Süddeutsche Zeitung ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ.

  Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι θα πρέπει για αυτούς τους λόγους να ενισχυθεί η Frontex και να εξασφαλιστούν 10.000 υπάλληλοι για τη διασφάλιση των συνόρων.

  Όπως αναφέρει η εφημερίδα: «o στόχος του Μάνφρεντ Βέμπερ είναι ξεκάθαρος: θέλει να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά ο δρόμος μέχρι εκεί είναι μακρύς. Πρώτα πρέπει να πείσει τα μέλη της Κ.Ο. του ΕΛΚ να τον προτείνουν για κορυφαίο υποψήφιο στις ευρωεκλογές την άνοιξη».

  Στην ερώτηση για το πώς θα μπορέσει να γίνει η κατανομή προσφύγων και να ανακουφιστούν χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, ο επικεφαλής του ΕΛΚ αναφέρει ότι η συζήτηση για το θέμα επί τρία χρόνια πρέπει πλέον να λήξει και να βρεθεί λύση μέχρι το τέλος του έτους.

  Για το γεγονός ότι συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, ο κ.Βέμπερ υποστηρίζει ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να περιχαρακωθεί, αλλά θα πρέπει να προσφέρει βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, σύμφωνα με τις χριστιανικές αξίες. «Για αυτό προτείνω ένα συνολικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης, πιστεύοντας ότι οι ευρωπαίοι πολίτες είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν οδηγηθεί στην προσφυγιά εξαιτίας εμφυλίου πολέμου, διαφοροποιώντας όμως την περίπτωση των παράνομων μεταναστών».

  Στην ερώτηση εάν οι μετανάστες από την Αφρική θα πάψουν να αναζητούν την τύχη τους στην Ευρώπη, εάν η Ευρώπη μετατραπεί σε φρούριο, ο Βέμπερ απαντά ότι η ευημερία στην Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχιστεί, όταν η Αφρική βυθίζεται στο χάος. «Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά κυρίως μια νέα εμπορική συμφωνία με την Αφρική. Πρέπει να προσφέρουμε στα αφρικανικά κράτη δίκαιες εμπορικές συμφωνίες. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να προκύψουν επενδύσεις, μόνο έτσι θα μπορέσουν να μάθουν οι άνθρωποι εκεί να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις. Όταν γίνει αυτό, θα σταματήσουν να έρχονται προς την Ευρώπη».

  Αναφορικά με την κατάσταση διχασμού στην Ευρώπη και τη δήλωσή του Βέμπερ ότι θέλει να λειτουργήσει ως γεφυροποιός ,ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι θα συνεργαστεί με δεξιούς λαϊκιστές, όπως ο Ματέο Σαλβίνι , ο επικεφαλής του ΕΛΚ απαντά ότι «μπορώ φυσικά να ονειρεύομαι κάτι διαφορετικό, αλλά αυτή είναι η κατάσταση στην ΕΕ τώρα. Δεν βοηθάει, αλλά πρέπει να ακούσουμε τους πάντες και να παραμείνουμε σε συζήτηση με όλους».

  Σχετικά για τη στήριξη του στον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και για τις παραβιάσεις του στις ευρωπαϊκές αξίες, ο Βέμπερ αναφέρει: «Δεν υπάρχουν εκπτώσεις για τα μέλη του ΕΛΚ που δεν αποδέχονται τις βασικές αξίες μας. Στη συζήτηση με τον Ορμπαν τάσσομαι πάντα με τη πλευρό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό δεν θα αλλάξει … Θέλω να κρατήσω την Ευρώπη ενωμένη. Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες ότι δεν έχουμε ξεχάσει ένα πράγμα: να βρίσκουμε συμβιβαστικές λύσεις».

  Στην ερώτηση πώς μπορεί να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός στο μεταναστευτικό ζήτημα, όταν η Ουγγαρία και η Πολωνία αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφος τους, ο Βέμπερ αναφέρει ότι όλοι πρέπει να σέβονται τους κανόνες της ΕΕ και ότι ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος για τα χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία, όσον αφορά τις χώρες οι οποίες δεν τηρούν τις αρχές του κράτους δικαίου.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk