Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το λιμάνι Μπαλικπαπάν, στο νησί Μπόρνεο της Ινδονησίας έπειτα από μια καταστροφική πετρελαιοκηλίδα που εξαπλώθηκε κατά μήκος των ακτών σκοτώνοντας τέσσερις ψαράδες.

Η πετρελαιοκηλίδα, η οποία σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο προκλήθηκε από διαρροή φορτηγού πλοίου που μετέφερε άνθρακα από την Ινδονησία στη Μαλαισία.

Μέχρι σήμερα έχει εξαπλωθεί σε μια έκταση περίπου επτά τετραγωνικών μιλίων (18 τετραγωνικών χιλιομέτρων), μολύνοντας τη θάλασσα αλλά και τον αέρα με παχύ μαύρο καπνό από τη φωτιά που φέρεται να έπιασε το φορτηγό πλοίο.

Οι τέσσερις ψαράδες έχασαν τη ζωή τους καθώς κάηκαν από την πυρκαγιά που προκλήθηκε ενώ εξακολουθεί να αγνοείται άλλος ένας.

Την ίδια ώρα οι αρχές διέθεσαν μάσκες στους κατοίκους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μυρωδιά από τον τοξικό καπνό, με τα περιστατικά ναυτίας, εμέτων και αναπνευστικών προβλημάτων να ανέρχονται σε τουλάχιστον 1.200.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει εκτίμηση της περιβαλλοντολογικής ζημιάς από το περιστατικό ωστόσο, αναμένεται να επηρεάσει τη ζωή των ψαράδων που ζουν από την αλιεία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών της Ινδονησίας στη σημείο έχει σπεύσει ομάδα αποκατάστασης προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας, ενώ οι αρχές διερευνούν τα αίτια του ατυχήματος.