Δέκα Παλαιστίνιοι που κατηγορούνται ότι ετοίμαζαν επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον πλοίων του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού στα ανοικτά της λωρίδας της Γάζας συνελήφθησαν, ανακοίνωσε τη Μ. Τετάρτη η Σιν Μπετ.

Οι Παλαιστίνιοι αυτοί, από τη Ράφα της λωρίδας της Γάζας, συνελήφθησαν στις 12 Μαρτίου ενώ βρίσκονταν σε ένα σκάφος που έπλεε εκτός της ζώνης όπου επιτρέπει την αλιεία ο ισραηλινός στρατός, προστίθεται στην ανακοίνωση της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας.

Ένας από αυτούς, ο Αμίν Τζομάα, 24 ετών, επαγγελματίας αλιέας, εμπλέκεται σε «τρομοκρατικές δραστηριότητες» του Ισλαμικού Τζιχάντ. Η διοίκηση αυτού του ριζοσπαστικού κινήματος στη Ράφα του είχε αναθέσει να συγκεντρώσει πληροφορίες ώστε να προετοιμαστεί μια επίθεση με ρουκέτες Komet εναντίον ισραηλινών πλοίων, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Το σχέδιο προέβλεπε τη βύθιση ενός ισραηλινού πλοίου και προσπάθεια σύλληψης Ισραηλινών ναυτών ως αιχμαλώτων ώστε να ανταλλαγούν με Παλαιστίνιους που κρατούνται στο Ισραήλ, ανέφερε επίσης η Σιν Μπετ.

Την περασμένη Παρασκευή, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνέρρευσαν προς τον φράχτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη λωρίδα της Γάζας, κατά την πρώτη ημέρα της «πορείας της επιστροφής».

Αυτή η εκδήλωση διαμαρτυρίας, που αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες, διεκδικεί «το δικαίωμα στην επιστροφή» περίπου 700.000 Παλαιστινίων που εκδιώχθηκαν από τη γη τους ή διέφυγαν κατά τον πόλεμο που ακολούθησε τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Η ημέρα αυτή σημαδεύτηκε από συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό και 17 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.400 άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Ένας ακόμη Παλαιστίνιος, ο 18ος, σκοτώθηκε χθες.

Για αυτή την Παρασκευή, οι κάτοικοι της Γάζας έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σε νέες διαδηλώσεις κατά μήκος του φράχτη, μετά την εβδομαδιαία προσευχή.